Romania atrage investitori in energie regenerabila

iulie 3, 2012 at 7:34 pm Lasă un comentariu

Compania de consultanta si audit Ernst&Young a realizat o cercetare intitulata -2012 European Attractiveness Survey- si potrivit rezultatelor acesteia Romania se afla pe a sasea pozitie in topul celor mai atractive tari din UE pentru investitorii straini in energie regenerabila.

In cadrul cercetarii, au fost analizate raspunsurile cu privire la intentiile de investitii in urmatorii trei ani ai celor mai semnificativi 840 de oameni de afaceri din acest domeniu. Surprinzator Romania a fost depasita in clasament doar de Germania (aflata, dupa cum era si normal, pe primul loc al clasamentului), Polonia, Marea Britanie, Federatia Rusa si Franta, surclasand state precum Cehia, Turcia, Elvetia, Olanda, Italia, Spania sau Suedia.

„Romania are avantajul unei rate de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) promitatoare in comparatie cu media europeana si al unui capital uman valoros. Se observa, asadar, faptul ca tot mai multi investitori straini sunt atrasi de producerea de energie regenerabila, care va deveni principalul motor de crestere economica. Mai multe privatizari sunt planificate in perioada urmatoare, incurajand investitorii din intreaga lume sa priveasca spre tara noastra. Este fundamental sa stimulam aceasta evolutie optima prin strategii economice adecvate”, a declarat, prin intermediul unui comunicat, Bogdan Ion, Country Managing Partner al Ernst & Young Romania.

In cadrul studiului se tine seama de numarul de proiecte de investitii straine realizate in 2011, pe de o parte si de o analiza „soft”, a perceptiei privind atractivitatea tarilor europene pentru investitii straine, pe de alta parte. Prima analiza include doar proiectele de investitii straine concretizate in active noi sau in locuri de munca nou-create, fiind excluse investitiile de portofoliu si fuziunile sau achizitiile. Cealalta analiza defineste atractivitatea unei tari in ceea ce priveste investitiile straine printr-o coroborare a unor premise fundamentale ce tin de imaginea de ansamblu a statului respectiv in mediul de afaceri, increderea investitorilor si perceptia privind capacitatea tarii studiate de a oferi beneficii competitive. Pentru aceasta componenta, cercetarea a fost realizata de CSA Institute in perioada februarie-martie 2012, prin interviuri telefonice aplicate unui esantion reprezentativ de 840 de factori de decizie ai unor corporatii din intreaga lume.

Industria prelucratoare – principala vizata pentru investitii in zona CEE

In pofida fragilitatii economiei din zona euro, fluxul de investitii spre Europa a continuat sa creasca in 2011, numarul de proiecte fiind considerabil mai mare decat inainte de declansarea crizei economice, dupa cum se arata intr-un raport anual denumit „European Attractiveness Survey” si redactat de Ernst & Young. Astfel, in Europa, numarul proiectelor de investitii a crescut cu 2%, de la 3.757 de investitii in 2010, la 3.906 in 2011. Desi evolutia numarului de proiecte a fost modesta, in fapt, valoarea medie a acestora a fost semnificativ mai mare, iar numarul de locuri de munca generate de investitiile straine directe (ISD) a sporit cu 15%.

„SUA raman cel mai mare investitor in Europa, dezvoltand 1.028 de proiecte, care reprezinta 26% din numarul total. Numarul proiectelor de investitii dezvoltate de SUA a crescut astfel cu 6% in 2011, ajungand la cel mai inalt nivel din ultimii 10 ani. Desi criza datoriilor suverane se acutizeaza, investitorii raman relativ increzatori in capacitatea Europei de a depasi dificultatile complexe si multiple pe care le intampina. In acest sens, investitorii considera ca Europa de Vest este cea mai atractiva destinatie pentru investitiile straine directe, dupa China, in timp ce Europa Centrala si de Est se claseaza pe pozitia a treia. Investitorii raman increzatori in evolutia Europei, de vreme ce 81% dintre acestia sunt de parere ca la nivelul UE vor fi depasite problemele economice actuale. Economiile din Europa Centrala si de Est (CEE) conduc in privinta investitiilor in industriile prelucratoare. Romania, Serbia, Slovacia si Cehia au atras 53% din locurile de munca nou-create in industria automobilelor. Aceste tari au atras proiecte mari pentru ca detin avantaje competitive de cost si sunt parteneri comerciali ai Germaniei, unde se afla clienti industriali de referinta. Serviciile profesionale si productia de software raman sectoarele care au primit cele mai multe investitii straine directe in Europa, cu o crestere de 19%, respectiv 15% in 2011. Impreuna, aceste doua sectoare au atras 28% din totalul proiectelor dezvoltate anul trecut, generand peste 16.000 de noi locuri de munca. Numarul proiectelor de investitii straine directe a crescut, de asemenea, in industria producatoare de automobile, care a creat numarul cel mai mare de noi locuri de munca – respectiv 37.790. Sectoarele care au inregistrat cel mai mare declin in 2011 au fost serviciile de intermediere financiara, la nivelul carora investitiile straine directe au scazut cu 16% si piata produselor electronice (-8%)”, se precizeaza in studiul E&Y.

Pragul minim al ISD inca nu a fost atins

Fragilitatea economiei din zona euro a determinat investitorii sa fie mai ezitanti decat de obicei in ceea ce priveste provocarile cu care se confrunta aceasta regiune. Doar 26% din liderii de business intervievati, din intreaga lume, au planuri de extindere a operatiunilor in Europa in 2013, in scadere cu 7%, fata de cota anterioara de 33% a celor care planificau sa investeasca in 2011. Cu toate acestea, peste un sfert din directorii executivi ai investitorilor institutionali au declarat ca vor efectua posibile achizitii – reprezentand un semnal potrivit caruia multe active din economiile europene vor deveni disponibile, pe masura ce vanzatorii devin mai realisti din punct de vedere al perspectivelor de recuperare a anumitor afaceri, precum si privind evaluarile acestor active.

Avand in vedere ca multe companii pastreaza lichiditati importante, fuziunile si achizitiile ar putea constitui un suport puternic al investitiilor de tip greenfield in 2013 si in anii urmatori. Pentru Romania, datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca investitiile straine directe au atins in 2011 minimul ultimilor noua ani, ajungand la 1,917 miliarde euro si au continuat sa scada in 2012, la numai 490 milioane euro dupa primele patru luni. Chiar si pe acest fond negativ, expertii E&Y au anuntat ca valoarea estimativa a fuziunilor si achizitiilor incheiate in primele cinci luni in Romania este de circa 800 de milioane de dolari, constituind aproape dublul nivelului inregistrat in acelasi interval din 2011, desi numarul tranzactiilor s-a redus de la 59 la 52. Doar tranzactiile ale caror valori au fost anuntate de catre partile implicate au totalizat 330 milioane USD, fata de 216 milioane USD in ianuarie-mai 2011. Extrapoland, E&Y estimeaza pentru primele cinci luni ale anului in curs un total al pietei de 798 milioane USD, fata de 408 milioane USD in primele cinci luni din 2011.

Entry filed under: Energie verde. Tags: .

Dimitrie Leonida Studentii romani au creat un robot de 100 puncte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

iulie 2012
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d blogeri au apreciat: