Vanzarile de ciment afectate de conditiile climatice

iulie 2, 2012 at 2:39 pm Lasă un comentariu

Din ultimele rapoarte financiare ale celor trei mari producatori de ciment de pe piata locala, vanzarile din trimestrul intai au fost afectate in mod semnificativ de conditiile meteorologice dificile din lunile ianuarie si februarie.

Astfel, grupul elvetian Holchim a avut vanzari in scadere cu 6,7% din punct de vedere cantitativ in primele trei luni ale anului in curs, in timp ce preturile de comercializare a materialelor s-au redus, in medie, cu 1,6%. Totodata, livrarile de agregate ale firmei s-au diminuat cu 7,5% in intervalul analizat, insa preturile produselor au consemnat o majorare de 4%, fapt ce a compensat, partial, declinul cantitativ al vanzarilor.

Pe de alta parte grupul francez Lafarge a anuntat rezultate pozitive. Afacerile au inregistrat o usoara crestere din punct de vedere cantitativ (+1,2%) in perioada de referinta, fata de intervalul similar din 2011, in timp ce preturile de comercializare a produselor au sporit cu 1,6%. Astfel, vanzarile de ciment ale companiei au consemnat o majorare trimestriala de 2,8% fata de intervalul ianuarie-martie 2011.

Raportul financiar al producatorului german HeidelbergCement nu include nicio referire exacta la vanzarile din Romania, fiind anuntata numai o imbunatatire a activitatii in ultimele luni. In ansamblu, dinamica vanzarilor de ciment din tara noastra a fost, totusi, superioara celei anuntate de grupuri la nivel european, livrarile de ciment de pe continent inregistrand o reducere cantitativa de minimum 10%, specificata atat de Holcim, cat si de Lafarge.

Scadere de peste 35% pe piata cimentului in perioada 2009-2011

In ansamblu, operatorii din industria cimentului estimeaza o scadere de 35% in domeniu in cei aproape trei ani de recesiune, prabusirea sectorului rezidential reprezentand principala cauza a declinului, in timp ce o revenire cu adevarat importanta nu va fi consemnata in urmatorii doi ani.

In ansamblu, conform datelor CIROM, de la un volum record de vanzari de 10,8 milioane de tone inregistrate in 2008, in 2011 cantitatea totala de ciment livrata la nivel national s-a situat la circa 7 milioane de tone, in crestere cu aproape 3% fata de nivelul din 2010.

Principalele dificultati din domeniu se vor mentine si in perioada urmatoare, printre cele mai grave probleme ramanand accesul dificil la credite. Avand in vedere numarul ridicat de credite neperformante si riscurile la care sunt expuse companiile (cererea scazuta de pe piata, termenele lungi de plata solicitate de stat etc.), bancile sunt, in continuare, reticente in a acorda bani companiilor private, in special pentru sectoarele de constructii si imobiliare. O alta problema este data de cresterea pretului la utilitati si materii prime. Potrivit datelor disponibile, in 2011 pretul energiei electrice a sporit cu 10%, cel al carbunelui si pacurii – cu mai mult de 5%, iar costul motorinei s-a majorat cu 20%. Se estimeaza ca aceste majorari vor continua. Trebuie stiut ca electricitatea si carburantii constituie circa doua treimi din costul de productie a cimentului.

Cu toate acestea, preturile materialelor au inregistrat, anul trecut, o diminuare de aproximativ 2%, cauzata cel mai probabil de concurenta dintre cei trei mari producatori locali. Mai mult, noile miscari politice din Romania si situatia zonei euro sunt vazute de manageri ca alte impedimente in calea unei evolutii sustinute a pietei cimentului.

Entry filed under: Constructii. Tags: , .

Galeria Vedetelor la IEAS 2012 Luna iulie aduce scumpiri la energia electrica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

iulie 2012
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d blogeri au apreciat: