Conferinta dedicata evaluarii modului in care se aplica Regulamentul pentru Produse de Constructii

iunie 29, 2012 at 1:42 pm Lasă un comentariu

Pe data de 26 iunie 2012 a avut loc in sala De Gasperi de la sediul CE din Bruxelles o conferinta dedicata evaluarii modului in care se aplica Regulamentul pentru Produse de Constructii– RPC 305/2011.

În sala „De Gasperi” de la sediul CE din Bruxelles s-a încheiat conferinta dedicata evaluarii modului în care se aplica Regulamentul pentru Produse de Constructii– RPC 305/2011, precum si modalitatile de actiune pentru a se face posibila aplicarea integrala a prevederilor Regulamentului la data de 01 iulie 2013. Deviza sub care s-a desfasurat aceasta manifestare a fost “Produse de constructii de calitate pentru constructii sigure”.

Amintim ca regulamentul este un act al CE obligatoriu de aplicat, Statelor Membre revenindu-le sarcina adaugarii capitolului de sanctiuni pentru încalcarea Regulamentului.

Au fost prezenti peste 400 de reprezentanti ai „stakeholderilor” din domeniu, inclusiv ministri din Belgia, Bulgaria, Turcia. De asemenea, au fost prezenti si au condus lucrarile domnul Antti Peltomaki- Director General Entreprise&Industry si domnul Vicente Leoz- Director Divizie Constructii. Din partea Comisiei au participat și domnii Mikkeli Tappani si Giorgios Katzarakis.

Temele abordate au vizat în principal clarificarea aspectelor privind modurile practice de tranzitie de la Directiva 89/106, la Regulamentul 305/2011, prin prisma aplicarii DoP (Declarații de performanta), hEn (Standarde Armonizate), precum și a rolului și responsabilitatilor celor implicati în aceasta piata.

Pe de alta parte, s-a discutat și despre simplificarea procedurilor si „new EOTA” si, mai ales, despre întarirea credibilitatii în conditiile unei piete unice, nefiind omise nici problemele de supraveghere a pietei. În cadrul discutiilor au fost evidentiate masurile imediate ce necesita a fi luate, pentru a nu se întârzia aplicarea integrala a regulamentului. Pornind de la cele trei principii care au stat la baza elaborarii acestui Regulament, respectiv clarificare, simplificare si credibilizare, domnul Mikkeli a concluzionat, la închiderea celor 8 ore de conferinta, ca cei 20 de vorbitori si cele 35 de intrebari puse din sala au contribuit, prin luarile de pozitie, la o mai buna cunoastere a dificultatilor ce apar în aplicarea RPC. Din aceste pozitii se desprind lectiile ce trebuie invatate pentru definitivarea procesului de aplicare uniforma a RPC, baza constituind-o, ca întotdeauna, coordonarea și cooperarea celor interesati din acest domeniu.

Din partea României au participat doar reprezentanti ai Asociatiilor Profesionale (Asociația Producatorilor de Materiale pentru Construcții din România), precum si ai Organismelor de Certificare (ICECON, Certind ). Domnul Claudiu Georgescu, presedintele Asociației Producatorilor de Materiale pentru Construcții din România, ne-a declarat: “Este foarte bine ca stakeholderii din România participa la evenimente de acest gen, mai ales ca, de data aceasta, suntem participanti la aplicarea unei legi comunitare din primele momente si astfel putem avea orice clarificare în timp util. Masurile ce trebuie luate pentru aplicarea RPC pun în primul rând accentul pe o foarte buna informare a mediului economic, reprezentat atât de producatori, cât si de utilizatori. Acest lucru va fi foarte util în conditiile în care piata unica europeana nu va mai avea bariere în domeniul materialelor de constructii si va trebui sa fim atenti asupra modului în care pregatim producatorii locali pentru libera concurenta europeana, mai ales în aceste conditii economice dificile si incerte” .

Entry filed under: Constructii. Tags: .

Avion alimentat exclusiv cu energie solara Galeria Vedetelor la IEAS 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

iunie 2012
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

%d blogeri au apreciat: