Supraimpozitare a profiturilor din energie

iunie 27, 2012 at 1:32 pm Lasă un comentariu

Dupa ultimele evenimente ce au avut loc in domeniul energetic dar si o posibila liberalizare a preturilor la gaze si energie electrica, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca ia in calcul posibilitatea de a supraimpozita profiturile din energie.

Secretarul de stat în MFP Liviu Voinea a declarat intr-un comunicat de presa ca, „Ministerul Finantelor Publice analizeaza instituirea unor impozite exceptionale pe profiturile exceptionale obtinute de unele companii din sectorul energetic.”

Secretarul de stat sustine ca aceasta taxa ar putea fi introdusa ca urmare a liberalizarii preturilor la gaze si energie electrica lucru care va afecta populatia cu venituri mici. ‘Daca va fi implementata, acest lucru se va întâmpla din 2013’, a precizat acesta.

‘Pe masura liberalizarii preturilor la gaze si energie electrica trebuie ca o parte din profiturile exceptionale pe care companiile le vor obtine în urma acestui proces sa se întoarca la stat pentru a fi distribuite populatiei cu venituri reduse afectate de aceasta liberalizare. Genul acesta de combinare a politicilor fiscale cu masuri de protectie fiscala este ceea ce avem în vedere’, a subliniat Voinea.

Voinea a adaugat ca ideea acestui impozit exceptionala a fost acceptata ca principiu de Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Potrivit secretarului de stat începând cu 2013 strategia fiscala va tinti o promovare a unei cresteri economice mai echitabile, sustenabile, una în care povara fiscala sa fie distribuita just.

‘Cresterea economica de pâna în 2009 a fost doar în beneficiul unei mici parti a populatiei iar costurile crizei au fost suportate de marea masa a populatiei. Acest lucru trebuie schimbat inclusiv prin politica fiscal-bugetara’, a subliniat Voinea.

La rândul sau, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a facut recomandarea ca pe agenda viitoare a guvernului sa fie inclusa problematica preturilor de transfer pentru ca suprataxarea profiturilor exceptionale pe care le obtin multinationalele ‘în curând va deveni istorie’ pentru ca, în lipsa reglementarii preturilor de transfer, companiile straine îsi vor scoate profiturile din tara pentru a nu fi suprataxate.

‘Sunt de o abilitate extraordinara. Eu cunosc destul de bine de când lucreaza pe piata româneasca cum pot disimula si cum pot închide anii financiari cu profituri decente atunci când este cazul. Evident, profiturile mari le muta în alta parte. Nu este o meteahna specifica pietei din România, asa actioneaza ele pe toate pietele unde preturile de transfer sunt mai putin reglementate’, a spus Dumitru Costin.

Într-un context economic precoce, sensibil turbulentelor externe, initiativa ministrului economiei, Daniel Chitoiu, vine ca un dus rece asupra mediului de afaceri din România.

Guvernul Ponta le pregateste companiilor petroliere din România o suprataxare a „veniturilor exceptionale“, conform lui Daniel Chitoiu, noul ministru al economiei, comertului si mediului de afaceri. Taxa ar urma sa intre în vigoare de anul viitor, a spus ministrul în urma cu câteva zile, dupa ce la audierile din Parlament a explicat ca vizeaza majorarea rede­ven­­telor petroliere înainte de anul 2014 sau o impozitare a veniturilor care au o rata a profitabilitatii foarte mare.

Conform expertilor consultati de Capital si Evenimentul zilei, o astfel de initiativa loveste dur în mediul de afaceri si în atragerea de noi investitori. „O asemenea cale este periculoasa pentru ca acestea sunt companii cu capital strain. E un drum periculos, deoarece sperie investitorii straini și întregul mediu de afaceri local“, explica analistul economic Dragos Cabat. Cu totul altceva este, potrivit acestuia, renegocierea redevențelor transparenta și deschisa. Si expertul în energie Jean Constantinescu spune ca „este un semnal prost pentru investitori, când aceștia abia așteapta sa plece din România și nu reușim sa atragem noi investiții. Cum se spune, cel mai sperios animal este investitorul“.

Reprezentantii companiilor petro­liere nu au dorit sa comenteze declaratia ministrului, în situatia în care nu exista nimic concret în acest sens. Totusi, intentia lui Chitoiu ar putea deveni realitate întrucât premierul Victor Ponta sustine ca a purtat deja discutii în acest sens cu FMI si cu reprezentantii Comisiei Europene. „Vreau sa am o discutie cu producatorii din România, pentru ca nu-mi plac deciziile guvernamentale luate si impuse cu forta“, a spus Ponta.  El a mentionat ca s-a informat si ca „în celelalte tari din zona a existat o discutie si un acord între Guvern si producatorii de produse petroliere“.

Totusi ce i-a facut pe actualii guvernanti sa se gândeasca la o taxa Robin Hoodt În primul rând, este vorba de rezultatele financiare record obtinute de cea mai mare companie româneasca, OMV Petrom, care în primul trimestru al acestui an a obtinut un rezultat de peste 1,38 miliarde de lei, în crestere cu 65% fata de valoarea înregistrata în perioada similara a anului trecut.

Numai ca o noua taxa impusa companiilor petroliere va ajunge, în final, în pretul carburantilor. „Ca specialist în energie nu aș putea fi de acord cu taxe în plus. Asta ar însemna sa cronicizam prețurile ridicate. Statul ar scoate bani pe de o parte și pune, pe de alta parte, consumatorul sa scoata bani din buzunar, deoarece companiile își vor amortiza costurile tot de la consumatori“, avertizeaza Jean Constantinescu. Iar daca ne uitam la cât reprezinta taxele din pretul benzinei, obervam ca aproape jumatate (47%) din bani ajung la stat prin taxe, impozite si accize.

Mai mult, înca nu este destul de clar ce vizeaza ministrul economiei sa suprataxeze: profiturile sau veniturile exceptionale, care potrivit  explicatiei avocatului Gabriel Biris nu înseamna  în niciun caz profiturile. Cum e în alte tarit Taxarea profiturilor exceptionale este practicata si în alte tari, de obicei pe termen limitat. În SUA, o astfel de taxa a fost aplicata între 1980 si 1988 în contextul scumpirii petrolului. În Italia, a fost introdusa în 2008 o suprataxa pentru companiile petroliere, iar Ungaria a facut acelasi lucru pentru telecomunicatii, energie, retail si banci. În Germania, a fost discutata o taxa similara pentru energia nucleara, iar în tari precum Franta, Marea Britanie si SUA au fost gândite si taxe pe bonusurile exceptionale din domeniul bancar.

Entry filed under: Energie electrica. Tags: , , .

Un nou record mondial pentru un elicopter alimentat la pedale Chirurg premiat la Salonul de Inventica 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

iunie 2012
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

%d blogeri au apreciat: