Prefectul Clujului, mare inventator

iunie 25, 2012 at 10:00 pm Lasă un comentariu

Prefectul Clujului, Profesorul universitar Gheorghe Vuscan, este realizatorul mai multor inventii pentru care a primit medalii de aur la saloane de inventica din Romania si din strainatate.

Gheorghe Vuscan, prefectul Clujului are brevete inregistrate la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si medalii de aur si argint obtinute la saloane de inventica din tara si din strainatate. Acesta a creat suruburi fara filet, motoare speciale pentru structura robotilor industriali si un dispozitiv de publicitate cu actiune eoliana.

Inginerul Gheorghe Vuscan (57 de ani) este profesor universitar la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, la Facultatea de Constructii de Masini, catedra Tehnologia Constructiilor de Masini. Acesta a obtinut, la alegerile din 10 iunie, al treilea mandat de consilier local, la care a renuntat pentru a fi prefect.

În 1995, in lucrarea sa de doctorat, a plecat de la ideea de a crea ceva nou, practic si original. Astfel, au aparut suruburile fara filet, în mai multe variante, reglabile, dupa cum se cere. Aceste tipuri de suruburi pot fi folosite la unelte si echipamente tehnice. „Aceste modele de suruburi fara filet, care difera si prin randamentul pe care îl dau, sunt foarte importante pentru specialisti”, afirma Vuscan.

Aceste suruburi, dar si crearea a doua tipuri de motoare speciale care pot fi utilizate în structura unor roboti industriali i-au adus inventatorului medalii de aur la saloane de inventica în tara si strainatate.

Ultima sa creatie, din 2011, recunoscuta de OSIM, e un dispozitiv de publicitate dinamica cu actiune eoliana, adica un panou care se monteaza pe un stâlp, în oras sau în afara lui, si transforma curentii de aer în energie. „Pe acel panou poate fi lipita o imagine publicitara precum Vizitati Clujul”, adauga Vuscan. Aceste inventii sunt proiecte de diploma/doctorat ale studentilor.

„Am acum în minte o idee care nu am spus-o la nimeni. E o idee atât de desteapta, încât mi-e teama sa v-o spun, le-am zis studentilor. De cet Pentru ca ideile se fura! Nu am depus-o înca nici ca si cerere pentru brevet”, afirma Vuscan.

Este vorba despre un proiect de a face turbine eoliene din materiale regenerabile. Constructia lor este foarte simpla, da asigurari prefectul, care spera ca aceasta inventie sa fie de mare impact, nu numai national. „Si fiecare îsi poate face o asemenea turbina în propria-i gospodarie, din materiale reciclabile. Energia obtinuta poate fi utilizata pentru consumul casnic. Vorbim de consumuri mici”, explica prefectul.

Inventii se pot fac si în administratia publica, crede prefectul. Cumt „Trebuie sa gasim acel traseu foarte scurt si sigur al documentelor de la intrare pâna la iesire”, sustine prefectul. Adica, gasirea unei metode de reducere a birocratiei, explica el.

Face parte din Senatul UTCN si e membru în mai multe asociatii cu profil tehnic: Asociatia Generala a Inginerilor din România (AGIR), Asociatia Universitara de Ingineria Fabricatiei (AUIF) si Asociatia de Roboti Industriali din România.

Gheorghe Vuscan se poate lauda cu 7 brevete de inventii, 4 depozite de brevete de inventii înregistrate la OSIM, dar si 7 diplome si medalii de aur s argint obtinute la Saloane de Inventica Nationale si Internationale, respectiv la Expozitii Europene ale Creativitatii si Inovarii. Actualul prefect a scris 10 carti si monografii în calitate de unic autor sau coautor, peste 120 de lucrari stiintifice publicate în reviste, buletine stiintifice si volume ale unor manifestari stintifice din tara si strainatate. A participat la 18 contracte de cercetare stiintifica nationale sau în colaborare cu unitați economice din industrie și servicii.

Entry filed under: Automatizari. Tags: , , , .

Pe ce cheltuie Hidroelectrica 3 mld. lei anual Un roman castigator la cea mai mare competitie de stiinta si inginerie din lume

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

iunie 2012
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

%d blogeri au apreciat: