Normele de eficienta energetica

iunie 22, 2012 at 5:59 pm Lasă un comentariu

Comisarul european al Energiei, Günther Oettinger, s-a vazut nevoit sa traga semnalul de alarma. Daca n-ar fi intervenit, UE ar fi ratat unul din telurile importante propuse. Despre ce este vorbat

De fapt, UE si-a propus trei obiective majore de protectia mediului: pâna în anul 2020 vrea ca 20 la suta din necesarul de energie sa fie obtinut din surse regenerabile; sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 20 la suta fata de anul 1990 si sa se consume cu 20 la suta mai putina energie.

Primele doua obiective ar putea fi atinse, a declarat Günther Oettinger saptamâna trecuta, adaugând ca „eficienta energetica e punctul cel mai slab pe agenda energetica europeana. Demersurile în acest sens nu au prea avut succes”.

Politica de economii a Bruxellesului

E chiar mult spus ca „n-au prea avut succes”. Daca lucrurile ar continua asa cum au mers pâna acum, UE nu ar putea economisi decât 10 la suta din consumul de energie. Totusi asa-numitele norme de eficinta energetica decise acum au darul de a sprijini, pe acest drum, statele membre. Ele au un caracter obligatoriu. Cu alte cuvinte, cu ajutorul lor, Comisia Europeana poate forta statele membre sa faca economii.

Europarlamentarul ecologist luxemburghez, Claude Turmes, care a condus negocierile pe tema normelor de eficienta energetica, e bucuros ca UE va putea prezenta aceste rezultate la summitul pentru dezvoltare durabila de la Rio de Janeiro. Totusi Turmes admite ca normele sunt mai putin severe decât fusesera gândite initial. Punctul central al directivelor UE îl reprezinta obligatia distribuitorilor de energie de a vinde, anual, cu 1,5 procente mai putin curent electric. Unele state au reusit, invocând motive exceptionale, sa diminueze acest procentaj, asa încât, apreciaza ecologistii, se va junge la o reducere de doar un procent.

Acesta a fost si rezultatul eforturilor depuse de lobby-istii germani. Turmes avertizeaza asupra preturilor crescânde la petrol si, prin corelare si la gaz metan si lanseaza întrebarea: „Îsi poate permite economia europeana sa piarda an de an 500 de miliarde de euro, care ajung la domnul Putin sau în alte buzunaret” Potrivit Comisiei Europene, aceasta este suma pe care o platesc statele UE anual pentru importul de carburanti fosili.

Europarlamentarul luxemburghez face referiri si la criza euro. Eficienta energetica, tehnicile de reducere a energiei si folosirea resurselor regenerabile – toate acestea, spune el, vin, pe termen lung, în sprijinul statelor afectate de criza.

Sursa: dw.de

Entry filed under: Energie. Tags: .

Economisiti energie atunci cand clipiti Care este viitorul industriei energetice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

iunie 2012
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

%d blogeri au apreciat: