Hidroelectrica, oficial in insolventa

iunie 21, 2012 at 3:02 pm Lasă un comentariu

Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis ieri cererea de intrare in insolventa depusa de Hidroelectrica. Se pare ca solutia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, insa este executorie si se aplica pe loc.

Potrivit presedintelui Consiliului de Administratie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, situatia grava în care a ajuns compania de stat se datoreaza unui management dezastruos al activitatii Hidroelectrica, evidentiata si de seceta prelungita din 2011. „Compania se confrunta cu o lipsa acuta de lichiditati. Hidroelectrica nu are bani nici pentru apa pe care o foloseste pentru productia energiei electrice. Dupa ce am analizat situatia ne-am dat seama ca ceva nu merge bine la Hidroelectrica, iar aici s-a ajuns în urma unui management dezastruos al activitatilor companiei”, a declarat, recent, Vulpescu.

Pe de alta parte, agentia Moody’s a anuntat ieri dimineata ca a coborât cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, de la „Ba1” la „B2”, dupa ce compania si-a cerut insolventa. Mai mult, agentia a mai anuntat ca a atribuit perspectiva negativa, avertizând ca ar putea urma o noua retrogradare.

Nimic nu se poate transforma peste noapte

Întrebat, ieri dimineata, cu câteva ore înainte de hotarârea Tribunalului, ce se va întâmpla cu Hidroelectrica, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodion Traicu, a opinat ca respectiva companie „nu este ceva care poate fi traficat fara a avea repercusiuni”.”Din cunostintele mele proprii va pot spune ca administratorul special are mandat de la proprietarul companiei respective pentru ce va trebui sa faca. Proprietarul Hidroelectrica este statul român. Nimic nu se poate transforma peste noapte, iar aceasta componenta importanta a sistemului energetic nu este ceva care poate fi traficat asa, pe o piata, fara a avea repercusiuni. Cererea de insolventa este o masura care se ia în activitatea corporatista pentru  îmbunatatirea activitatii companiei”, a încheiat Rodion Traicu.

În noua strategie energetica este prioritara asigurarea energetica a României

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodion Traicu, a mai anuntat ieri la Forumul Energetic Regional pentru Europa Centrala si de Est (FOREN 2012)  ca noua strategie energetica a României va fi analizata pâna la sfârsitul lunii viitoare, urmând ca ulterior sa fie supusa dezbaterii publice. „Strategia energetica va fi analizata pâna la sfârsitul lunii iulie. Principiile strategiei despre care discutam sunt cele care au fost prezentate în strategia energetica a Guvernului actual. Ele vor fi traduse în date  concrete, care vor fi analizate si supuse ulterior dezbaterii publice”, a declarat Rodion Traicu, precizând ca actualul Guvern are în spate inclusiv o strategie energetica, „în care este prioritara asigurarea energetica a României, inclusiv proiectul reactoarelor 3 si 4”. „Un mix optim pentru România este ca resursele regenerabile sa fie cuplate cu energie regenerabila. La o saptamâna dupa ce am fost numit am facut o vizita la Cernavoda pentru a analiza stadiul echipamentelor pentru pregatirea viitoarelor investitii. Impresia a fost pozitiva: anvelopele au fost decofrate, sala 3 de masini arata foarte bine. De asemenea, testele de stres efectuate pe 1 si 2 s-au dovedit a fi relevante pentru siguranta centralei”, a subliniat secretarul de stat.

Subliniind ca România nu trebuie privita doar din punct de vedere al granitelor, Rodion Traicu a anuntat ca zona se va transforma într-o parte a pietelor de energie europene si se vor crea premisele pietei unice de energie europene. „Primii pasi sunt facuti, din punct de vedere legislativ,  pentru a flexibiliza si uniformiza deciziile la nivel european. Pe OPCOM vor putea licita oricare dintre consumatorii UE. Acelasi lucru se va putea întâmpla si cu România. Aici este esenta strategiei energetice. Trebuie sa devenim competitivi din punct de vedere comercial pe aceasta piata”, a declarat Traicu.

Listarea Nuclearelectrica – conform planului

În ceea ce priveste listarea Nuclearelectrica, secretarul de stat a afirmat ca aceasta se va face conform planului initial, stabilit în urma discutiilor cu FMI. „Deciziile strategice în domeniul pietei energetice, precum si accelerarea procesului de privatizare nu sunt noi. Ele sunt aceleasi care au fost asumate cu FMI. Nu înteleg de ce i-a apucat teama pe investitori”, a spus Traicu, raspunzând unei întrebari prin care i se cerea sa spuna care sunt noutatile în privinta listarii la BVB, având în vedere ca încrederea investitorilor în piata de energie a scazut odata cu cererea de intrare în insolventa depusa de Hidroelectrica.

Companii chineze si sud-coreene, interesate de 3 si 4

Întrebat daca exista discutii cu noi companii dispuse sa investeasca în 3 si 4, Traicu a raspuns afirmativ, precizând ca „sunt discutii cu posibili investitori, o companie chineza si una din Coreea de Sud”. „Pâna în 15 septembrie este posibil sa finalizam un memorandum cu unul sau mai multi investitori de la Cernavoda”, a afirmat secretarul de stat.

Totul este la mâna administratorului judiciar

În motivarea facuta publica ieri,  magistratii au desemnat  provizoriu, pâna la prima adunare a creditorilor, administrator judiciar pe EURO INSOL SPRL, cu o retributie lunara de 2.000 lei, exclusiv TVA, din averea debitoarei si care va îndeplini principalele atributii prevazute de art. 20 din Lege.

În acelasi document se arata ca pe perioada de observatie, debitoarea va putea sa continue desfasurarea activitatilor curente si poate efectua plati catre creditori cunoscuti, care se încadreaza în conditii obisnuite de exercitare a activitatii curente, sub conducerea administratorului judiciar. Foarte important, judecatorii au hotarât ca administratorul judiciar va putea

„mentine sau denunta contractele încheiate de debitoare în functie de necesitate si oportunitatea lor, iar acolo unde se impune va solicita anularea actelor frauduloase încheiate în dauna creditorilor si a oricaror transferuri patrimoniale, în conditiile art. 80-81 din Lege. Toate creantele vor fi supuse procedurii de verificare, cu exceptia creantelor constatate prin titluri executorii, respectiv a creantelor bugetare din titluri executorii necontestate în termenele prevazute de legi speciale, pentru a se stabili legitimitatea, valoarea exacta si prioritatea fiecarei creante.”

Administratorul judiciar este obligat sa ia masuri de arhivare a documentelor contabile ale debitoarei, în conformitate cu Legea 16/96, sa le selectioneze si sa întocmeasca proces verbal de predare-primire cu unitatile abilitate pentru pastrarea arhivelor. „Dupa ramânerea irevocabila a hotarârii de deschidere a procedurii, toate actele si corespondenta emise de debitoare si administratorul judiciar vor cuprinde în mod obligatoriu si cu caractere vizibile, în limba româna, engleza si franceza mentiunea „ÎN INSOLVENTA”,” IN INSOLVENCY”, „EN PROCEDURE COLLECTIVE”. Obliga debitoarea sa puna la dispozitia administratorului judiciar toate informatiile cu privire la activitatea si averea sa, precum si lista cuprinzând platile si transferurile patrimoniale efectuate în cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii. Fixeaza termen pentru prima adunare a creditorilor la data de 29.08.2012 prezidata de administratorul judiciar cu urmatoarea ordine de zi: – prezentarea raportului întocmit de administratorul judiciar”, se mai arata în motivarea Tribunalului Bucuresti.

Sursa: CurierulNational.ro

Entry filed under: Energie, Energie electrica. Tags: , .

Indicii productiei industriale in luna aprilie si perioada 1.I-30.IV.2012 Economisiti energie atunci cand clipiti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

iunie 2012
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

%d blogeri au apreciat: