Cresterea pietei constructiilor din Romania, in aprilie

iunie 20, 2012 at 4:53 pm Lasă un comentariu

Tendintele indica un trend descendent al pietei constructiilor din UE in aprilie 2012, dupa consemnarea unor perioade de fluctuatii secventiale in intervalul ianuarie-martie 2011, insa in Romania trendul pare sa fie ascendent.

La nivel general, tendintele ce indica reinstalarea unui trend descendent al pietei constructiilor din UE-27 in aprilie 2012, dupa consemnarea unor perioade de fluctuatii secventiale in lunile noiembrie si decembrie 2011, respectiv in intervalul ianuarie-martie 2012, au fost certificate la data de 19 iunie a.c. de expertii biroului european de statistica Eurostat, in cadrul unui studiu ce analizeaza situatia productiei ajustate sezonier in 14 din cele 27 de tari ce formeaza spatiul comunitar. „In sectorul constructiilor din UE-27, la nivelul lunii aprilie 2012, s-a evidentiat o depreciere de -6,6% (si de -2,7% in zona euro), datele fiind ajustate sezonier fata de cele 31 de zile anterioare. Astfel, indicatorii pentru luna martie 2012 s-au recalculat in sens negativ, de la +12,4% la +11,4% in zona euro si de la +11,8% la +10,8% in UE-27. Totodata, ratele anuale prognozate au fost la randul lor revizuite, de la -3,8% la -2,6% in zona euro si de la -3,9% la -3,5% pentru UE-27, astfel incat, chiar daca premisele nu mai sunt la fel de nefavorabile ca in primul trimestru a.c., sectorul european de constructii va fi si in continuare grav afectat de criza datoriilor suverane si de incertitudinea pietelor financiare, fiind posibila reintrarea acestuia in recesiune.

Revenind la situatia din aprilie a.c., daca se ia in considerare o baza de comparare anuala, scaderea de -5,1% a volumului lucrarilor de constructii din UE-27 sau de -5% in zona euro (in raport cu aprilie 2011) indica o acutizare a problemelor intampinate de antreprenori, ceea ce denota faptul ca punctul maxim de regres al volumului lucrarilor de constructii nu a fost atins deocamdata, iar situatia de criza sistemica se perpetueaza”, se precizeaza in comunicatul Eurostat.

Analistii europeni arata in schimb ca, in ceea ce priveste Romania, firmele din bransa au indicat o crestere de +11,5% a activitatii in cazul dinamicii lunare, dupa fluctuatii secventiale de +3,5% in noiembrie anul trecut, -0,1% in decembrie 2011, -5,9% in ianuarie, -1% in februarie si +0,9% in martie a.c., fapt care demonstreaza ca, in perioada de raportare, a avut loc o apreciere masiva a numarului de comenzi, care a plasat tara noastra pe prima pozitie in topul celor 27 de state membre, din punct de vedere al ratei de majorare, dupa ce in luna anterioara Romania a ocupat tot primul loc, insa in ceea ce priveste declinul.

Conform bazei anuale de raportare, in Romania a avut loc un progres semnificativ (de +22,8%), ceea ce plaseaza sectorul specific din nou pe locul intai din UE-27, din punct de vedere al cresterii, fiind astfel continuata tendinta ascendenta neintrerupta din perioada noiembrie 2011 – martie 2012, cand majorarile au fost de +17,7%, +3,5%, +2,8%, +4,1% si +1,5%). Asadar, declansarea unei recesiuni tehnice manifestate la nivelul bransei antreprenorilor de constructii din Romania este aproape imposibila, atat in ceea ce priveste baza secventiala, cat si cea anuala de raportare, deoarece mai mult ca sigur in trimestrul al doilea din 2012 a avut loc un progres deosebit al volumului lucrarilor, ca urmare a inceperii sezonului propice executiei diverselor obiective specifice.

In orice caz, dupa cum se observa din analiza diagramei dinamicii trimestriale din 2011-2012 (in cadrul careia datele au fost recalculate si pentru Romania), la cel de-al doilea indicator (baza comparativa anuala) au fost inregistrate valori de -4,9% in intervalul ianuarie-martie al anului trecut (fata de aceeasi perioada din 2010), +8,1% in urmatoarele trei luni, +8,5% in trimestrul al patrulea, respectiv +2,6% in ianuarie-martie a.c. Astfel, in pofida estimarilor pesimiste reiterate succesiv de managerii firmelor autohtone de profil, o recesiune tehnica nu mai exista de ceva timp pe piata nationala de constructii, ca urmare a consemnarii celor trei trimestre consecutive de crestere a indicelui (in raport cu precedentele trei luni), cu salturi secventiale de +1,5% in trimestrul al doilea din 2011, +3,8% in cel de-al treilea si +4,9% in cel de-al patrulea). Desi datele primului trimestru indica un regres secvential relativ puternic, de -5,1% (informatii recalculate), problema respectiva s-ar putea sa fie relativ usor de solutionat in continuare, intrucat in trimestrul al doilea pierderea respectiva este posibil sa se fi recuperat, pentru ca, ulterior, sa aiba loc o eventuala ascensiune, de aceasta data pe baze sustenabile.

Diminuare a volumului lucrarilor de infrastructura, pe fondul restrictiilor bugetare

In documentul Eurostat se mai precizeaza ca „in cadrul bazei de comparare lunare, in randul statelor ce au raportat date aferente lunii aprilie 2012, volumul lucrarilor de constructii (ca serie ajustata sezonier) s-a majorat in cinci tari si s-a diminuat pentru noua membri ai UE. Cresteri importante au avut loc in Romania (+11,5%), Franta (+2,3%) si Polonia (+1,9%), iar cele mai semnificative deprecieri in Marea Britanie (-18,1%), Slovenia (-9,3%), Portugalia (-6,7%) si Germania (-6%). Totodata, in cazul raportarii anuale, indicatorul respectiv a consemnat un salt in cinci tari si o scadere in noua state, dintre care cele mai semnificative cifre au fost raportate de: Romania (+22,8%), Polonia (+9,7%) si Suedia (+4,3%), respectiv Italia si Slovacia (-15,1% pentru ambele), Spania (-14,6%), Portugalia (-14,3%) si Slovenia (-14,1%). In ceea ce priveste constructia de cladiri, in UE-27 luna aprilie 2012 a presupus inca un regres in raport cu perioada similara a anului precedent (-4,6%), consemnat de altfel si in zona euro (-4,7%), dupa scaderile de -2,8% in UE-27 si -2,3% in zona euro din martie. Aceste informatii confirma faptul ca investitorii strategici din sectorul imobiliar raman extrem de precauti si analizeaza cu extrema atentie orice derapaj structural al pietei comunitare. Nici situatia lucrarilor de inginerie civila (dependente strict de finantarile bugetare) nu este mai buna, deoarece in aprilie 2012 au avut loc deprecieri de -8,6% in UE-27 si de -6,2% in zona euro (continuand sa reflecte impactul masurilor de austeritate), dupa diminuarile din martie a.c. (-7,8%, respectiv -4,6%)”.

Sursa: Eurostat

Entry filed under: Constructii. Tags: .

Trenduri economice: Hidroelectrica Periuta cu manivela si omul bionic, atractii la „Inventica 2012“

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

iunie 2012
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

%d blogeri au apreciat: