Investitii de 450 milioane euro in sapte termocentrale

iulie 1, 2011 at 11:57 am Lasă un comentariu

Investitii de peste 450 milioane euro vor fi realizate in sapte proiecte majore de termoficare urbana, in urmatorii trei – patru ani, cu ajutorul fondurilor europene puse la dispozitia Romaniei prin POS Mediu.

Modernizarile sunt necesare in contextul in care Comisia Europeana a decis ca, din 2013, termocentralele care nu indeplinesc standardele UE vor primi mai putine certificate gratuite de emisii de gaze, scrie Capital.

“La Iasi, Bacau, Timisoara, Botosani, Ramnicu Valcea, Oradea si Focsani proiectele executate vor asigura confortul termic in apartamente, la un cost inca rezonabil. Vor supravietui chiar si cel putin trei termocentrale cu functionare pe carbune: Iasi-Holboca, Govora (pentru Ramnicu Valcea) si Timisoara-Sud”, potrivit directorului executiv al CET Govora, Ludovic Zelici.

Pentru cele șapte orașe, este vorba de investiții cu valori cuprinse intre 200 și 276 milioane lei, la care Comisia Europeana contribuie cu 50% si bugetul de stat al Romaniei, cu 45%. Restul de 5% vine de la primaria municipiului beneficiar, iar in cazul proiectului de la CET Govora, beneficiarul proiectului este Consiliul Județean Valcea.

Toate aceste proiecte se afla in stadiul organizarii licitațiilor, fie pentru managementul proiectului, fie pentru achiziția echipamentelor și a lucrarilor de montaj. Proiectele se refera la realizarea de instalații de reducere a emisiilor de dioxizi de sulf SOx si oxizi de nitrogen NOx, la reabilitarea unor conducte și a unor pompe din sistemul de termoficare, la etanșarea unor cazane de apa fierbinte și chiar la inchiderea ecologica a unui depozit de cenușa, scrie Capital.

CE da dreptul la certificate gratuite doar termocentralelor modernizate

Termocentralele sunt inca de baza in producerea energiei. “Peste jumatate din energia consumata provine din termocentrale. Acum este la moda energia eoliana si multi spera ca in zece ani aproape toata energia electrica sa provina de la aceste asa zise mori de vant. Dar si pana acum existau multi care vedeau salvarea energetica a lumii prin tehnologia centralelor nucleare. Lantul de
evenimente de la centrala japoneza de la Fukushima a stins si aceasta ultima speranta, demonstrand ca Cernobal 1986 n-a fost doar o intamplare. Dar Fukushima a fost si momentul de reevaluare a solutiilor clasice de producere a energiei, asa incat, in prezent, tehnologiile curate de ardere a carbunilor sunt din nou in atentia investitorilor”,a mai spus Zelici.

Aceasta cu atat mai mult cu cat noile reglementari europene obliga la modernizare. Astfel, noua directiva europeana a emisiilor industriale  care va intra in vigoare dupa anul 2014 impune aplicarea celor mai bune tehnologii atat pentru vechile termocentrale cat si pentru cele noi. Iar noua directiva de comercializare a gazelor cu efect de sera obliga noile termocentrale realizate dupa anul 2020 sa-si monteze instalatii de sechestrare și depozitare “pe vecie” a emisiilor de dioxid de carbon. Chiar si vechile centrale, vor avea dupa, anul 2012 probleme mari in Uniunea Europeana, din cauza emisiilor de dioxid de carbon, fiind obligate sa-si cumpere dreptul de a emite acest gaz cu efect de sera.

Doar termocentralele de cogenerare existente vor mai putea primi gratuit alocari parțiale de drepturi de emisie, pentru dioxidul de carbon, pentru intreaga perioada 2013 – 2020.

Aceasta dupa ce Comisia Europeana a adoptat luna trecuta o decizie privind modul in care vor fi acordate, din 2013, certificatele
gratuite de emisii de gaze cu efect de sera pentru unitatile din sectorul energetic, in special termocentrale. Conform noii decizii, termocentralele care nu indeplinesc standardele UE vor putea primi si din 2013 astfel de certificate, insa intr-un numar mai redus. Atfel, unitatile aflate in aceasta situatie vor fi nevoite fie sa-si reduca emisiile, fie sa achizitioneze certificate pentru a-si acoperi excesul de emisii de gaze cu efect de sera.

Instalatiile care nu indeplinesc standardele UE vor avea la dispozitie un anumit numar de certificate care vor fi mai putine fata de nevoile reale, fiind nevoite fie sa-si reduca emisiile, fie sa achizitioneze certificate pentru a-si acoperi excesul de emisii de gaze cu efect de sera.

Fonduri de 458 milioane euro pentru proiecte de reabilitare

Cea de-a treia axa prioritara a POS Mediu vizeaza “reducerea poluarii si minimizarea efectelor schimbarilor climatice prin restructurarea si reabilitarea sistemelor centralizate de incalzire urbana pentru atingerea tintelor de eficienta energetica in localitatile cele mai afectate de poluare”. Pentru perioada 2007-2013, fondurile alocate pentru finantarea proiectelor din Axa
Prioritara 3 a POS Mediu se ridica la aproximativ 458 milioane euro, din care jumatate reprezinta finantare de la UE, iar restul este cofinantare nationala, scrie Capital.

Emisiile de poluanti atmosferici provenind de la instalatiile mari de ardere (IMA) care utilizeaza combustibili fosili si care produc energie si caldura (prin co-generare) au un impact semnificativ asupra mediului. Aceste instalatii emit concentratii ridicate de dioxid de sulf, oxizi de azot, pulberi, metale grele (care cauzeaza ploi acide si presupun un risc enorm pentru sanatatea populatiei, in special in marile zone industriale) si gaze cu efect de sera, precum dioxid de carbon si metan.

In 26 dintre cele mai mari localitati din Romania, IMA sunt principalele surse de producere a energiei termice si a apei calde pentru populatie, dar si principalele surse de poluare, din cauza combustibililor fosili utilizati in aceste instalatii (carbune, pacura).

Sursa: Capital

Entry filed under: Energie. Tags: , , , .

Eticheta A de eficienta energetica pentru termostatele Danfoss Electromagnetica a inregistrat o crestere cu 18,5% a cifrei de afaceri din 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

iulie 2011
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d blogeri au apreciat: