Centrala fotovoltaica de 30 de milioane de euro

martie 23, 2011 at 3:28 pm Lasă un comentariu

Primaria Dej si Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) si-au dat acordul pentru amenajarea unei centrale fotovoltaice in perimetrul parcului industrial din localitate, o investitie in valoare de 30 de milioane de euro.

„Cei de la Arc Parc s-au gandit ca, daca vor mai veni investitori, energia furnizata de Electrica nu va fi indeajuns si au venit cu acest proiect, prevazut pentru finantare din fonduri europene. Noua centrala va acoperi cerintele de energie din zona parcului industrial. Noi am eliberat deja certificatul de urbanism pentru acest proiect, speram ca lucrarile sa debuteze cat mai repede”, a declarat primarul municipiului Dej, Costan Morar. Acesta este increzator in capacitatea zonei Dejului de a atrage investitori. „Cel mai important va fi grupul chinez AVIC International, care va prelua combinatul Somes Dej. Formalitatile sunt in curs de finalizare, iar la inceputul lunii iunie se asteapta aprobarea din partea Guvernului Chinei, care va permite companiei sa devina actionar majoritar. De asemenea, Trelleborg si ACE-Fujikura isi mentin pozitiile aici, chiar daca japonezii nu mai au acelasi ritm al angajarilor”, a adaugat Morar, potrivit Ziarul de Cluj.

„Proiectul centralei pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile solar-voltaic, propus a fi amplasat in localitatea Dej, nu se supune evaluarii impactului asupra mediului”, a informat Anna Horvath, director al ARPM Cluj. Conform dosarului depus la institutie, proiectul prevede realizarea unei centrale cu putere instalata de 5.000 kW, compusa din 21.739 de module fotovoltaice, fiecare de cate 245 W, grupate pe 805 rame. Suprafata amplasamentului este de 8,6 ha. Centrala va avea o cladire in care vor fi montate invertoare necesare pentru transformarea curentului continuu in curent alternativ, iar cablurile de la panouri pana la centrala vor avea traseu subteran. Energia electrica necesara functionarii cladirii va fi obtinuta tot din surse regenerabile, respectiv radiatii solare, prin intermediul panourilor fotovoltaice amplasate pe terasa cladirii. Apa calda si caldura vor fi preparate de o centrala electrica de 32 kw, iar incalzirea va fi realizata cu ventiloconvectoare. Concluzia ARPM este ca investitia va determina reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 968,3 tone de dioxid de carbon.

Conducerea Arc Parc a anuntat ca o companie cu capital maghiaro-elvetian, Egal T, va construi centrala solar-fotovoltaica, o investitie de 30 de milioane de euro. Un alt proiect preconizat este o centrala cu turbina pe gaz de 120 MW, printr-un parteneriat cu o companie americana, in valoare de 118 milioane de euro. Directorul Arc Parc, Adriana Cristea, a precizat ca si-au manifestat interesul pentru parcul din Dej companii din industria frigorifica si fabricarea de componente de navigatie. Administratorul parcului a programat lucrari la o cladire de birouri pentru sediul propriu si pentru 24 de intreprinderi mici si mijlocii, precum si la o hala de 4.600 mp. Primul obiectiv va grupa pana la 3.000 de oameni si urmeaza sa cuprinda o cladire administrativa, un hotel, restaurant, lac de agrement, minimarket si cinema. Pentru acest proiect, de 5 de milioane de euro, Arc Parc beneficiaza de o finantare nerambursabila europeana de 4 milioane de euro. Parcul din Dej se intinde pe 40 ha. Primul ocupant al obiectivului este grupul suedez Trelleborg, pe trei hectare. Uzina de componente auto suedeza, o investitie de 14 milioane de euro, fabrica piese pentru grupurile Renault, BMW sau General Motors, informeaza Ziarul de Cluj.

Patru parcuri omologate in Cluj

Asociatia Parcurilor Industriale, Tehnologice, ªtiintifice si a Incubatoarelor din Romania are in componenta 22 de membri principali. Parcurile industriale publice din Cluj sunt administrate de societatea Tetarom, subordonata Consiliului Judetean. Tetarom I se intinde pe 32 ha, Tetarom II – pe 12 ha, Tetarom III – pe 154 ha, cei mai importanti investitori fiind Nokia – telefoane mobile, Emerson – echipamente industriale, Art Inks – poligrafie, Admin Development – consultanta IT, CBC – dezvoltare imobiliara, Grup Inter – editare, EnergBit – echipamente electrice. Tetarom a atras pana acum investitii de 191 de milioane de euro. De asemenea, au constituit zone industriale in judet companii private precum REIF – Campia Turzii sau Nervia – Apahida.

Sursa: Ziua de Cluj

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , , .

Gewiss continua strategia de precautie in abordarea pietei 21 de studenti au experimentat o zi de lucru in sediul Schneider Electric Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

martie 2011
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d blogeri au apreciat: