Electrica va cumpara in toamna tubinele pentru parcurile eoliene

februarie 18, 2011 at 2:53 pm Lasă un comentariu

Electrica, singura companie de distributie si furnizare a energiei electrice aflata in portofoliul statului roman, estimeaza ca in toamna acestui an va putea achizitiona turbinele eoliene pentru realizarea a doua parcuri in Constanta si Galati.

Potrivit estimarilor companiei, investitia s-ar ridica la circa 160 de milioane de euro, fiecare parc eolian urmand sa aiba o capacitate de cate 50 MW, scrie Ziarul financiar. 

Intentia Electrica de a intra pe sectorul eolian a fost anuntata de mai bine de trei ani de zile, firma spunand initial ca achizitia echipamentelor ar fi trebuit sa aiba loc in trimestrul III 2010 pentru parcul eolian de la Chirnogeni, judetul Constanta si in primul semestru al anului 2011 pentru parcul eolian Frumusita, judetul Galati. Una dintre problemele pe care reprezentantii Electrica le-au semnalat in realizarea parcurilor eoliene, cel putin in cazul celui din Dobrogea, a fost faptul ca operatorul retelei de distributie din zona, adica italienii de la Enel, a propus solutii dezavantajoase de conectare a parcului facut de Electrica.

„Cele doua parcuri vor avea fiecare o capacitate de 50 MW. Speram ca in acest an sa incheiem si contractul cu furnizorul turbinelor si sa avem si autorizatiile de construire. Lucrarile se vor derula pe o perioada de doi ani”, a afirmat Ioan Folescu, citat de Mediafax.

El a precizat ca Electrica va lansa in termen de 30 de zile anuntul pentru organizarea licitatiei in urma careia va selecta furnizorul turbinelor, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, companiei de stat ii va lua in total mai bine de cinci ani de zile sa faca doua parcuri eoliene. Intre timp rivalii straini cum ar fi cehii de la CEZ, italienii de la Enel sau Energias de Potugal au montat sute de turbine eoliene in Dobrogea.

Un alt proiect al companiei care este amanat este acela de a forma o singura companie de furnizare a energiei electrice prin unirea activitatilor de profil din cele trei filiale care se mai afla in portofoliul Electrica.

„Am oprit acest proces din cauza datoriilor CFR. In prezent evaluam oportunitatea unei majorari de capital de 60 milioane lei la fiecare filiala de furnizare, dar s-a pus problema ca ar putea fi considerat un ajutor de stat. Filialele de furnizare sunt intr-o situatie delicata din cauza lichiditatilor”, a mai spus Folescu, potrivit Ziarul Financiar.

El a adaugat ca Electrica are de recuperat datorii in valoare totala de 250 milioane euro, din care 170 milioane euro, inclusiv penalitati, de la CFR. De asemenea, combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea are datorii catre Electrica de 50 milioane euro.

In ceea ce priveste restructurarea companiei, Folescu a mai precizat ca Electrica Serv, filiala de intretinere si servicii a Electrica SA, a disponibilizat de la inceputul anului, cu plati compensatorii, circa 1.400 de salariati, masura inclusa in procesul de divizare a societatii.

Sursa: Ziarul Financiar

Entry filed under: Energie verde. Tags: , .

ICPE-CA: Bioreactor pe baza de biomasa Legrand: Cifra de afaceri s-a majorat cu 8,7%

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

februarie 2011
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

%d blogeri au apreciat: