Comisia Auditorilor Energetici in favoarea Certificatelor de Performanta Energetica

februarie 2, 2011 at 12:44 pm Lasă un comentariu

In legatura cu anunturile si informatiile aparute in presa scrisa si media audio-vizuala care nu prezinta intr-un mod profesional si transparent activitatea auditorilor energetici pentru cladiri, Comisia Auditorilor Energetici din cadrul Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania (CAE-AIIR) isi exprima sustinerea pentru aplicarea Legii 372/2005 privind obligativitatea emiterii certificatelor de performanta energetica (CPE) in cazul tranzactiilor imobiliare (vanzare/cumparare sau inchiriere de apartamente si locuinte individuale).

Argumentele aduse de CAE-AIIR in favoarea aplicarii Legii 372/2005 si, ulterior, a Directivei Europene 2010/31/CE, sunt multiple.

NUMARUL AUDITORILOR ENERGETICI ȘI NUMARUL LOCURILOR DE MUNCA NOU CREATE
Numarul auditorilor energetici este in prezent de peste 1000 la nivelul intregii tari, insa numarul specialistilor implicati in activitatile conexe elaborarii de CPE este mult mai mare. Intr-un birou de emitere a certificatelor energetice pe langa auditorii energetici lucreaza mai multe persoane, cum sunt cele pentru culegerea de informatii si date tehnice despre cladire/apartament si instalatiile aferente. Se creeaza astfel premisele aparitiei unor noi locuri de munca intr-un domeniu important pentru orice tara europeana, cel al eficientei energetice a cladirilor.

DISTRIBUTIA ZONALA A AUDITORILOR ENERGETICI

Distributia auditorilor energetici la nivel national este intr-adevar neuniforma, dar nimeni nu poate nega faptul ca surplusul de auditori energetici din unele zone va compensa deficitul de auditori din alte zone iar in timp, dupa necesitati, va putea creste numarul auditorilor energetici si in zonele deficitare.

INSTRUMENTELE PENTRU EMITEREA CERTIFICATELOR DE PERFORMANTA ENERGETICA (CPE)

In Romania, cadrul legal pentru emiterea CPE a fost creat inca din 2005 cand Legea 372 a transpus Directiva Europeana 2002/91/CE. Au fost la dispozitie 5 ani pentru pregatirea conditiilor de aplicare a Legii 372. Astfel, inca din 2003-2004 in Universitatile Tehnice de Constructii si Arhitectura din principalele centre universitare din tara, au fost organizate cu regularitate cursuri profesionale sau postuniversitare de formare a viitorilor auditori energetici.

S-au creat grupuri de lucru cu institutii si companii europene de prestigiu in vederea generarii unor softuri de calcul care sa ajute auditorii la elaborarea rapida si corecta a CPE. Pana in prezent au fost validate de catre INCD URBAN-INCERC trei programe de calcul pentru certificarea energetica a apartamentelor si a cladirilor de locuit, ceea ce va reduce considerabil timpul de emitere a CPE si costurile pentru elaborarea acestora.

UTILITATEA CERTIFICATELOR DE PERFORMANTA ENERGETICA (CPE)

Conform legii 372/2005 si a Normelor metodologice de aplicare a acesteia, Certificatele de Performanta Energetica trebuie sa fie solicitate de catre notari de la proprietarii imobilului pentru validarea tranzactei de vanzare-cumparare sau de catre administratia financiara care inregistreaza contractul de inchiriere. CPE este documentul tehnic care atesta performanta energetica a unei cladiri/locuinte prin incadrarea acesteia intr-o clasa de performanta energetica. Prin urmare, CPE ofera cumparatorilor si chiriasilor informatii foarte utile legate de costurile cu energia termica sau electrica consumata.

Spre exemplu, un imobil incadrat in clasele de performanta A sau B va fi mai eficient energetic decat un imobil incadrat in clasele C sau D, valorile facturilor la energie termica (incalzire, apa calda menajera), gaze naturale sau curent electric (iluminat, climatizare) fiind cu cel putin 15-20% mai mici.

Indiferent de parerile negative ale unei anumite categorii profesionale privind aplicarea Legii 372/2005, indiferent de tendintele de a se opune informarii corecte si transparente despre starea tehnica a cladirilor din Romania, indiferent de tendinta de negare rauvoitoare a progresului intr-un domeniu, cel al eficientei energetice, considerat strategic la nivel european, CAE-AIIR sprijina in continuare toate demersurile autoritatilor locale si centrale legate de aplicare a Legii 372/2005.

Solicitam totodata Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului intreprinderea masurilor necesare pentru transpunerea in legislatia romaneasca, intr-un timp cat mai scurt, a Directivei 2010/31/CE care prevede foarte clar atat obligativitatea certificatelor de performanta energetica cat si repere concrete pentru atingerea obiectivelor ca: reducerea emisiilor de CO2 concomitent cu reducerea consumurilor de combustibili, scaderea nivelului de dependenta de importurile de combustibili fosili, crearea a noi locuri de munca, utilizarea echipamentelor moderne de instalatii care utilizeaza surse de energie regenerabile etc.

Despre COMISIA DE AUDITORI ENERGETICI DIN AIIR

Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania este una dintre cele mai vechi asociatii profesionale din Romania, avand peste 45 de ani de traditie tehnica. Organizand inca din 2003 cursuri profesionale de pregatire a auditorilor energetici. AIIR este de asemenea singura asociatie profesionala care, alaturi de Facultatea de Inginerie a Instalatiilor din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti a participat la elaborarea materialelor pe baza carora MTCT a propus spre aprobare, inca din anul 2005, legea 372. AIIR a participat direct si la elaborarea Metodologiei de calcul privind performanta energetica a cladirilor Mc001/2005, normativul tehnic care sta la baza elaborarii CPE si a activitatii auditorilor energetici.

Sursa: AIIR

Entry filed under: Evenimente. Tags: , , .

Reuters: Nu mai amanati investitiile in energie Emerson: Rezultate financiare bune primului trimestru al anului 2010-2011

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

februarie 2011
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

%d blogeri au apreciat: