GE Energy: In 2015 energia regenerabila din Romania va fi dominata de vant

ianuarie 21, 2011 at 3:12 pm Lasă un comentariu

Directorul GE Energy pentru Romania, Carmen Neagu, a declarat ca, in anul 2015, unitatile de producere a electricitatii din Romania din surse regenerabile vor fi dominate de cele din surse eoliene.

„In 2015, piata de energie regenerabila va fi dominata de vant si cred ca, din punct de vedere al resurselor care vor beneficia de certificate, cea mai mare parte va fi pe energie eoliana. In primul rand, pentru ca energia eoliana, in momentul in care conditiile si reglementarile de sustinere pentru energiile regenerabile au fost foarte rigide in Romania, era si ea o tehnologie matura comercial, care raspundea si din punct de vedere al investitiei specifice nevoilor momentului, si din punct de vedere al calitatii tehnologice, al mediului in care opereaza intr-un sistem energetic”, a declarat intr-un interviu pentru Agentia NewsIn directorul general executiv al GE Energy pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, Carmen Neagu.

Potrivit acesteia, nu este momentul unei discutii despre o dezvoltare a solarului pana in 2015.

„Solarul inca nu este la aceasta maturitate tehnologica care sa-i permita o dezvoltare fara o sustinere financiara foarte importanta. De aceea, si in lege, tehnologia solara este cea care are sase certificate verzi, dar inca nu este matura comercial. Poate nici nu este momentul sa discutam de o dezvoltare a solarului pana in 2015. Majoritatea investitiilor se vor orienta spre vant, pentru ca acolo este valorificat acest potential”, a spus Neagu, informeaza Romania Libera.

O alta zona in care s-ar putea dezvolta regenerabilele ar fi zona de biogaz, biomasa, a afirmat Neagu.

„Blocarea terenurilor agricole cu plante care sunt destinate producerii de biocombustibil ar putea sa dauneze culturilor agricole si sa intre in contradictie. Dar biogazul este o resursa care ar trebui valorificata la maxim. Pentru ca biogazul rezulta din noroaiele care se formeaza la statiile de evacuare a apelor uzate si care altfel constituie un deseu. De ce nu putem sa-l valorificam? El ar trebui valorificat la maxim la toate statiile de epurare a apelor uzate din marile aglomerari urbane. De asemenea, deseurile produse de animale in ferme agricole pot fi iarasi un combustibil, in loc sa fie un deseu. La fel, depozitele menajere, sub gropile de gunoi, se formeaza un gaz pe care este pacat sa nu il folosim. Aceasta este o zona unde ar trebui educata nevoia de investitii si care ar putea sa joace un rol important in regenerabile. Pentru ca transformi o zona de deseu in combustibil”, a mai spus CEO-ul GE Energy.

In acest sens, Carmen Neagu da ca exemplu Polonia sau Olanda.

GE Energy este unul din principalii furnizori mondiali de tehnologii de producere si livrare a energiei, fiind parte a concernului General Electric. Cu 85.000 de angajati pe plan global si venituri in 2009 de 37 miliarde dolari, grupul este prezent in 140 de tari. Companiile care includ GE Energy sunt GE Power & Water, GE Energy Services si GE Oil & Gas. GE deserveste sectorul energetic prin dezvoltarea si instalarea unor tehnologii care contribuie la folosirea mai eficienta a resurselor naturale, informeaza Romania Libera.

GE Energy activeaza in toate sectoarele industriei energetice, inclusiv in sectorul carbunelui, al petrolului, al gazelor naturale si al energiei nucleare, in domeniul resurselor regenerabile (apa, energie eoliana, energia solara si biogaz), precum si al altor combustibili alternativi.

Principalele proiecte ale GE Energy in Romania sunt construirea unei centrale electrice de 860 MW, la Brazi, pentru Petrom, in consortiu cu grupul Metka (Grecia), livrarea turbinelor eoliene pentru proiectul fermei Grupului CEZ, de la Fantanele, livrarea a patru motoare GE Jenbacher (dintre care doua sunt cele mai puternice motoare Jenbacher – tip 6) catre producatorul de energie Vest Energo, precum si a celor doua turbogeneratoare GE cu o putere de 706 MW pentru Centrala Nucleara de la Cernavoda.

De asemenea, compania a livrat echipamente de inalta eficienta, turbine pe gaz sau motoare GE Jenbacher pentru mai multe centrale electrice de co-generare, in cadrul unor companii precum ELCEN – Bucuresti Vest, Rafinaria Petrobrazi, Carolli, Ursus, Sicomed/Zentiva SA.

Sursa: Romania Libera

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , .

ENERGOBIT va prelua compania Elm Electromontaj Cluj Productia industriala va continua sa creasca incepand cu luna ianuarie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

ianuarie 2011
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d blogeri au apreciat: