Hidroelectrica va anula contractul de privatizare cu Eviva

decembrie 14, 2010 at 2:29 pm Lasă un comentariu

La patru ani de la privatizarea unor microhidrocentrale, Hidroelectrica a anuntat ca va anula contractul incheiat cu portughezii de la Eviva, din grupul Martifer, pentru ca aceasta nu s-a achitat de obligatiile de mediu si cele investitionale.

Compania portugheza nu si-a indeplinit obligatiile de mediu si pe cele investitionale.
Mihai David: Am vandut, din pacate, 80 de microhidrocentrale.

„Vrem sa aducem inapoi 4-5 microhidrocentrale, pentru ca Eviva nu si-a onorat obligatiile contractuale privind mediul si programul de investitii”, a afirmat, ieri, Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, adaugand ca, din nefericire, compania a privatizat 80 de microhidrocentrale, domeniu care reprezinta insa potentialul de dezvoltare in zona energiei hidro, scrie Curierul National.

„Este o greseala sa vinzi din averea ta si astfel sa-ti creezi singur competitie in piata. Am vandut, din pacate, 80 de microhidrocentrale. Apoi, capacitatile din microhidrocentrale ne ajuta la atingerea tintei de energie regenerabila. (…) Frisca nu mai e in alea mari (hidrocentralele mari – n.r.), s-a terminat demult, acum a ramas doar blatul. Cel mai mare potential de dezvoltare pe hidro este in microhidrocentrale. Daca am mai fi avut 2-3 Dunari ar fi fost perfect”, a continuat David, citat de Mediafax.

In 2006, Eviva a cumparat cinci microhidrocentrale in cadrul unui proces de privatizare a acestor unitati derulat de conducerea de la acea vreme a Hidroelectrica.

Hidroelectrica are in functiune 162 de microhidrocentrale, care au o capacitate instalata totala de 300 MW, pentru care Hidroelectrica primeste certificate verzi. Hidroelectrica este controlata de stat, prin intermediul Ministerului Economiei, scrie Curierul National.

Potrivit declaratiilor directorului general al Hidroelectrica, costul de productie a energiei in hidrocentrale ar putea creste cu 9-10% anul viitor, in urma deciziei Administratiei Nationale Apele Romane de a majora de patru ori redeventele pentru apa utilizata, la 1,1 lei pe 1.000 metri cubi. „Ne-au crescut pretul apei de la 0,26 lei la 1,1 lei pe 1.000 metri cubi. Asta va insemna costuri mai mari cu 9-10%, care vor trebui recunoscute in tarife de catre ANRE (Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei)”,  a spus ieri David, precizand ca principala provocare a companiei pentru anul viitor va fi reducerea costurilor cu 10%.

In ceea ce priveste profitul, Mihai David a estimat ieri ca anul acesta Hidroelectrica va avea un profit brut de aproximativ 110 milioane euro, in crestere de peste sapte ori comparativ cu castigul de 15 milioane euro (65 milioane de lei) din 2009. „Am avut un an hidrologic bun si ne-am gospodarit mai bine”, a afirmat ieri Mihai David. Hidroelectrica a acoperit anul trecut 27% din productia de energie electrica a tarii si foloseste sursele regenerabile. Compania administreaza 326 centrale hidroelectrice si statii de pompare, cu o putere instalata de peste 6.300 MW, scrie Curierul National.

Hidroelectrica a imprumutat saptamana trecuta de la BCR 50 milioane euro pentru finantarea retehnologizarilor la mai multe unitati de productie a energiei. „Fondurile vor fi utilizate pentru retehnologizarile centralelor Olt, Lotru si Portile de Fier”, a declarat ieri David.

In vara acestui an, directorul general al Hidroelectrica anunta ca va investi in microhidrocentrale 300 mil. euro in urmatorii cinci ani, astfel incat acestea sa nu mai fie scoase la vanzare. „De asemenea, vrem sa construim si microhidrocentrale noi. Luam multe certificate verzi datorita acestora”, a precizat atunci David.

Sursa: Curierul National

Entry filed under: Energie, Energie electrica. Tags: , .

GE realizeaza autobuzul electric al viitorului Unda verde celui mai mare parc fotovoltaic din tara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

decembrie 2010
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d blogeri au apreciat: