Ce solutii au gasit autoritatile romane pentru a creste exportul de energie

decembrie 9, 2010 at 1:08 pm Lasă un comentariu

Raportul lunar al Institutului National de Statistica privind resursele de energie dat publicitatii marti, 7 decembrie, ne da o veste imbucuratoare privind cresterea exportului de energie electrica.

Astfel, daca in luna august a acestui an exportul de energie scazuse cu 1106.8 milioane kWh, respectiv 48.1%, in luna septembrie scaderea a fost diminuata la  863.9 milioane kWh(35.1%), pentru ca in luna octombrie reusindu-se recordul ca scaderea sa fie injumatatita fata de scaderea lunii august, adica la 538,7 milioane kWh(20,6%). Desi presedintele Basescu si guvernatorul BNR Mugur Isarescu au evidentiat in permanenta necesitatea stimularii exporturilor, acest lucru se dovedeste din ce in ce mai greu de realizat in toate domeniile. In domeniul delicat al energiei reprezentantii Electrica si ai Ministerului Economiei au gasit solutia prin care se poate creste exportul: incheierea de  contracte de energie exclusiv pentru export, scrie Curentul.ro.

Astfel, Electrica SA se aprovizioneaza din „cosul de energie“ si vinde mai departe in vederea exportului. In luna septembrie a acestui an, Electrica a reusit incheierea a doua contracte, unul de 300 si altul de 200 MWh, ambele pentru Serbia, ceea ce a dus la cresterea exportului si intern la stimularea productiei de energie termica, in conditiile in care 2010 a fost un an hidrologic foarte bun, inregistråndu-se o productie record de energie hidro.

In acest context, producatorii de energie termica ce utilizeaza carbunele ca materie prima nu-si mai gaseau loc pe piata energiei, hidroenergia fiind preferata de cumparatori datorita pretului mai scazut. Crearea cosului de energie produsa din diverse surse a facut ca energia ofertata pentru export sa devina competitiva din punctul de vedere al pretului pe piata energiei electrice din tara vecina, scrie Curentul.ro.

Cei patru producatori de energie Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Nuclearelectrica si Hidroelectrica inregistreaza profit prin vånzarea celor 500 MWh, iar Complexul Turceni vinde in cadrul celor doua contracte la cel mai mare pret cu care a våndut vreodata sau ar vinde pe piata sau direct, conform biroului de presa al Electrica SA. De asemenea, Electrica SA „a dat lovitura“ prin incheierea celor doua contracte, profitul obtinut din acestea asigurånd fondul de salarii pentru tot personalul companiei pe toata durata contractului!
Totodata, in momentul in care firma sårbeasca a inceput exportul energiei, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si-a marit productia si a evitat disponibilizarile de personal pe care le preconiza in acest an.
Evident ca imediat ce Electrica a incheiat contractele, mogulii Vintu si Voiculescu au atacat imediat, prin trusturile lor de presa, sustinand ca aceasta energie trebuia vånduta intern si nu extern, „eventual baietilor destepti din energie“, la jumatate de pret am adauga noi. Ceea ce nu vor sa recunoasca jurnalistii „obiectivi“ ai mogulilor este ca prin incheierea de contracte pentru export se stimuleaza productia interna de energie, mentinåndu-se astfel locurile de munca, societatile producatoare de energie isi cresc profiturile, ceea ce inseamna taxe supli-mentare platite la stat.

In plus, in momentul exportului, Serbia nefiind tara membra UE sau CEFTA, statul incaseaza comision vamal, iar Transelectrica, de asemenea companie de stat, incaseaza sume importante din transportul energiei si a taxelor de alocare a capacitatii transfrontaliere. Aceste cresteri ale veniturilor Transelectrica s-au reflectat in raportarile aferente trimestrului III, cånd profitul operational s-a majorat spectaculos de 10 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rudnap SRL, firma care exporta energia in Serbia, este filiala romåneasca a concernului sårbesc Rudnap Group AD, avånd o experienta de peste 60 de ani in comertul exterior, acest export fiind unul extrem de avantajos pentru Romånia, scrie Curentul.ro.

Incheierea de catre companiile aflate in subordinea Ministerului Economiei a cåt mai multor contracte profitabile pentru export ar putea fi solutia de iesire cåt mai repede a Romåniei din criza.

Sursa: Curentul

Entry filed under: Energie. Tags: , , .

Cata energie produce si consuma Romania Cel mai mare laser din lume va fi construit la Magurele

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

decembrie 2010
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d blogeri au apreciat: