Incalzire prin pardoseala

noiembrie 18, 2010 at 1:38 pm Un comentariu

Exista doua solutii de incalzire prin pardoseala: cu energie electrica sau cu apa. Pardoseala emite radiatii usoare de caldura care incalzesc camera.

Echipamentele si manopera costa in jur de 25 de euro pe metru patrat, putand ajunge si la 80 de euro. Cei care sunt in cautare de solutii de incalzire pe timp de iarna au la dispozitie si incalzirea prin pardoseala cu apa sau cu energie electrica, scrie Ziarul Unirea.

“Consumul de combustibil se reduce cu pana la 30%, ceea ce amortizeaza intr-un timp relativ scurt diferenta de cost fata de sistemele clasice de incalzire”, explica Sabin Cernat, administrator la firma Carpati Service SRL din Bucuresti.

Pentru varianta electrica este neaparat nevoie de o instalatie menita sa sustina consumul de energie. In plus, pardoseala nu va mai putea fi “modificata” pentru a nu se distruge instalatia.

Pentru a beneficia de incalzire electrica prin pardoseala aveti nevoie de cabluri incalzitoare alimentate electric la 220 V, ingropate in pardoseala si alimentate de priza. Pentru o astfel de instalatie, costurile lunare ale incalzirii ajung la 500 de lei pentru o casa bine izolata, cu 130 de metri patrati. Costurile de instalare se calculeaza in functie de suprafata care are nevoie de echipament. “Costul investitiei variaza intre 20 si 23 de euro pe metru patrat, si includ materialele, manopera, garantia”, explica Dana Rulea, manager general al firmei “Amass” din Capitala. Sistemul nu are nevoie de mentenanta, iar perioada de garantie este de cel putin 15 ani. In plus, acest sistem diminueaza ridicarea prafului. “Praful inseamna miscarea particulelor generata de diferenta de temperatura pe orizontala, intre zona radiatorului si zona opusa acestuia. La incalzirea in pardoseala, temperatura este acceasi pe toata suprafata camerei, neexistand aceste diferente”, adauga Dana Rulea.

lSistem “invizibil” care distribuie uniform caldura

Acest tip de incalzire economiseste energia, sustin producatorii. “Acest sistem are un consum mai mic decat alte surse de incalzire cu cel putin 10%, dar ajunge si la 30%, puterea electrica fiind transformata 100% in caldura”, vine cu explicatia Sabin Cernat, scrie Ziarul Unirea.

Printre avantajele incalzirii prin pardoseala se numara faptul ca este “invizibil” (montat sub pardoseala). De-a lungul anilor, nu necesita verificari, ceea ce face sa dispara costurile de mentenanta. Reducerea cheltuielilor este datorata si termostatului electronic cu senzor de podea care limiteaza consumul.
Dezavantajul acestui sistem este ca nu toate locuintele pot fi dotate cu el deoarece reteaua de electricitate nu este suficient de puternica.

“Acest tip de incalzire se adreseaza constructiilor cu putere electrica instalata, mai putin apartamentelor construite inainte de 1989. Acestea au o capacitate de suport de doar 5 kilowati, mult mai mica decat cea necesara incalzirii totale”, completeaza administratorul firmei Carpati Service SRL, potrivit Ziarul Unirea.

lVarianta cu apa calda

Incalzirea prin pardoseala se poate realiza si cu ajutorul apei. Sistemele de incalzire prin pardoseala cu apa calda sunt de doua tipuri: inglobate in sapa de beton sau sisteme fara sapa. “Solutiile fara sapa sunt preferate de regula cand apar restrictii legate de inaltimea camerelor sau de incarcarea pe care o implica greutatea sapei la etajul unei constructii din lemn. La sistemele fara sapa, se folosesc placi din aluminiu care preiau rolul sapei in ceea ce priveste radiatia caldurii”, explica ªtefan Apopei, de la firma LK Systems, din Capitala.
Apa calda este pompata in distribuitoare, unde debitul se distribuie fiecarui circuit de incalzire. Astfel, circuitele de incalzire incalzesc pardoseala, care la randul ei incalzeste camera prin radiatie usoara de caldura.
Costurile de instalare a acestui sistem variaza intre 25 si 39 de euro pe metru patrat (sistem inglobat in sapa) si 49 si 80 de euro pe metru patrat (sistem fara sapa).

Un dezavantaj al acestui sistem este faptul ca nu se mai pot face gauri in podea dupa ce aceasta s-a montat, deoarece exista riscul de a deteriora instalatia.

Sursa: Ziarul Unirea

Entry filed under: Energie. Tags: , , .

GE a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze 25.000 de vehicule electrice Microprocesoare care reduc consumul de curent cu 50%

Un comentariu Add your own

  • 1. Nadia  |  ianuarie 9, 2014 la 3:03 am

    Buna cat costa metru patrat prt a face ptr caldura in pardoseala ?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

noiembrie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d blogeri au apreciat: