Fondurile Europene impulsioneaza aplicatiile SCADA in sectorul romanesc de apa

noiembrie 10, 2010 at 5:21 pm Lasă un comentariu

Confruntata cu nivelul ridicat de poluare a apei – una dintre mostenirile comunismului -, odata cu aderarea la UE in 2007, Romania incearca sa tina pasul cu Europa de Vest in privinta reglementarilor de mediu.

Sectorul de apa a inregistrat progrese in ultimii 10 ani, iar investitiile necesare pentru infrastructura si canalizare, estimate la peste 15 miliarde Euro, ofera multiple oportunitati companiilor care furnizeaza echipamente si servicii pentru lucrarile de modernizare.

Autoritatile locale au pregatit un portofoliu extins de proiecte care vizeaza accesarea Fondurilor UE in perioada 2007-2013. Acest portofoliu include proiecte de investitii majore in infrastructura, apa / apa uzata, deseuri, termoficare si imbunatatirea infrastructurii de aparare impotriva inundatiilor.

Provocarile cu care se confrunta sectorul romanesc de apa, disponibilitatea fondurilor europene, precum si reformele institutionale, de reglementare si structurale au atras atentia acelor companii ale caror produse, servicii, expertiza si tehnologii reprezinta solutii pentru dezvoltarea infrastructurii de apa.

“Investitiile europene majore in sectoarele de apa si ape uzate, sustinute de disponibilitatea ridicata a fondurilor UE, conduc la cresterea pietei de aplicatii SCADA (supervisory control and data acquisition). SCADA este o solutie utilizata peste tot in lume pentru a controla diverse procese industriale, iar implementarea unei solutii SCADA conduce la cresterea eficientei, scaderea costurilor si cresterea profitabilitatii operationale”, explica Ion Andronache, presedintele Syscom 18, unul dintre liderii nationali in domeniul de automatizari industriale si sistemelor de masura.

O analiza recent publicata a companiei de cercetare si consultanta Frost & Sullivan (http://www.frost.com) arata ca piata europeana a sistemelor SCADA a atins o valoare de 1,3 miliarde dolari in 2009, iar pana in 2016 piata poate ajunge la 1,9 miliarde dolari. Sistemele SCADA sunt considerate de specialisti solutiile ideale pentru a eficientiza operatiunile, oferind totodata un raport bun calitate-pret pentru investitiile de capital. In afara de petrol si gaze, si alte domenii de activitate precum sectoarele de apa, industria alimentara si a bauturilor, industria farmaceutica au preluat rapid sistemele SCADA. In retelele nationale si regionale de apa sistemele SCADA sunt utilizate in special pentru monitorizarea si regularizarea debitelor, a nivelurilor de apa din rezervoare, a presiunii din conducte si a altor parametri.

In Romania exista aproximativ 79.000 km de cursuri de apa, dar numai 22.000 km sunt monitorizati si folositi in scopuri economice. In ciuda resurselor asigurate de Dunare, Romania inregistreaza o medie de numai 2.660 m3 de apa / locuitor / an – aproximativ jumatate din media europeana (4.000 m3 de apa / locuitor / an).
“Romania se situeaza in categoria tarilor cu un deficit ridicat de apa. Si asta se-ntampla din cauza poluarii, a sistemelor de alimentare si a retelelor de distributie in mare parte invechite. Este clar ca producatorii si integratori de sistem planifica operatiuni de succes pe aceasta piata in crestere si se concentreaza pe reducerea costurilor si optimizarile furnizate cu ajutorul sistemelor SCADA.”, arata Ion Andronache.
Pana in prezent, operatorii de apa din 10 judete au obtinut fonduri UE pentru constructia si modernizarea surselor de apa, incluzand si achizitionarea de echipamente (de masurare, de laborator, de detectare a scurgerilor, SCADA etc.).

“Pe piata din Romania sunt prezenti in jur de 10-15 integratori eligibili autohtoni de sisteme SCADA, iar aplicatiile sunt utilizate atat in industria apelor, cat si in industria alimentara, farmaceutica, in petrochimie si metalurgie. Insa pentru implementarea unui astfel de sistem, firmele care nu au experienta trebuie sa lucreze initial ca subcontractor pentru a trece in portofoliu o astfel de lucrare. Jucatorii mai mici de pe piata nu au capacitatea de a oferi solutii complete, de aceea este foarte posibil ca pe viitor sa asistam la o serie de fuziuni si achizitii, cel putin la nivel european, care sa-i ajute pe furnizori sa aiba o pozitionare mai buna atunci cand liciteaza pentru contracte mari.”, considera domnul Andronache.

Publicitate

Entry filed under: Automatizari, Echipamente Electrice. Tags: , .

Statii de incarcare universale pentru masini electrice in reteaua de alimentare Total Belgia Danfoss sponsor principal al Summit-ul Mondial cu privire la problemele Climatice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

noiembrie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

%d blogeri au apreciat: