Cum ajuta parcurile eoliene si alte afaceri sa infloreasca

octombrie 27, 2010 at 11:58 am Lasă un comentariu

Parcurile eoliene, care sunt cel mai fierbinte domeniu de investitii al momentului in Romania, reprezinta afaceri bune nu doar pentru tra­ditionalii furnizori de echipa­mente, ci si pentru domenii cum ar fi asigurarile, transportul, constructii etc.

Totodata, necesitatile care apar in momentul instalarii unui parc eolian nasc noi business-uri in zona, cum ar fi de exemplu monitorizarea zgomotului produs de morile de vant, potrivit Ziarul Financiar.

Poate una dintre primele afaceri dezvoltate in jurul investitiilor eoliene a fost aceea a serviciilor de consultanta. Potrivit unor date furnizate de Wind Expert, cea mai mare firma de consultanta romaneasca din domeniu, dar tinand cont si de statisticile europene, costurile pentru aceasta etapa de dezvoltare a unui parc eolian variaza intre 1% si 5% din valoarea totala a unei investitii. Wind Expert a inceput sa devina cunoscuta in anii 2007-2008, cand a inceput febra investitiilor in acest domeniu, a doua dupa cea imobiliara.

Cat costa asigurarea unui MW

Unul dintre serviciile care incep sa prinda contur ca urmare a construirii de parcuri eoliene este cel al asigurarilor pentru aceste proiecte, scrie Ziarul Financiar.
„Principalele riscuri despre care vorbim in cazul unei astfel de investitii sunt riscurile de construire, pierderea veniturilor cauzata de daunele asupra echipamentelor, riscurile produse de daunele provocate de o terta parte, daunele care pot fi aduse mediului inconjurator sau pierderile cauzate de absenta vantului. De obicei cele mai cerute servicii sunt cele privind asigurarea impotriva unor probleme tehnice ale generatorului, actele de hotie sau defectele de productie”, explica Steven Muray, repre­zentant al Marsh, cel mai mare broker de asigurari la nivel mondial si consultant de risc.
Muray spune ca deocamdata compania sa nu a incheiat polite de asigurare pentru proiecte in Romania, dar este o piata pe care o analizeaza tinand cont de numarul mare de investitii eoliene anuntate.
„De obicei, asigurarea unui MW in energie eoliana pentru toate riscurile mentionate mai sus costa intre 20.000 si 30.000 de euro”, spune reprezentantul Marsh.

Avem o turbina. Cum o transportam?

Tinand cont de dimensiunile foarte mari ale acestor echipamente, care ajung pana la 100 de metri inaltime cu un diametru la fel de mare, companiile de transport au sesizat oportu­nitatea de afaceri si au inceput sa cumpere autovehicule speciale pentru turbinele eoliene.
„Inca din 2008 am inceput sa ne pregatim. Acum avem o flota de 14 camioane destinate pentru acest tip de transport. Este o investitie buna pentru ca este o industrie in dezvoltare”, spune Catalin Morcov, directorul general al companiei de transport agabaritic intern si international Improdex 3M. Un astfel de camion special poate ajunge sa masoare 55 de metri lungime si sa care circa 100 de tone, masinile fiind importate din tari precum Olanda sau Germania, zone cu traditie in ceea ce priveste industria eoliana, scrie Ziarul FInanciar.
„Costurile pentru un astfel de camion variaza. Astfel vorbim de sume pornind de la 100.000 pana la 600.000 de euro pe semi­remorca, in timp ce un cap-tractor costa de la 70.000 de euro pana la 250.000 de euro”, spune reprezentantul Improdex 3M, firma de familie infiintata in urma cu 18 ani. Acesta nu a precizat cat costa transportul unei turbine din portul Constanta, de exemplu, pana in comuna Fan­tanele, acolo unde cehii de la CEZ construiesc un parc eolian, dar a precizat ca „nota de plata” se factureaza in functie de kilometri si de anu­mite studii de traseu.
Improdex Autotransport 3M, companie detinuta de Gheorghe Morcov, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de un milion de euro si avea 18 angajati, potrivit datelor Registrului Comertului.

Microfoane pentru linistea satelor

O alta afacere care incepe sa prinda aripi este cea a sistemelor de supraveghere pentru parcurile eoliene.
„In general, investitia pentru montarea unui sistem de supraveghere video costa intre 6.000 si 15.000 de euro pe turbina, investitia in aceste echipamente fiind dependenta de dimensiunea parcului eolian. Monitorizarea video se poate face la dispeceratul nostru sau al clientului. Nu este vorba numai de securitatea unui parc, dar si de cresterea productivitatii. Mai mult, un parc supravegheat video este mai atractiv cand un dezvoltator vrea sa-l vanda”, spune Sebastian Enache, director general al Wind Power Energy, companie care face parte din grupul Mon­sson, controlat de omul de afaceri Emanuel Munt­mark, unul dintre cei mai cunoscuti dezvoltatori locali de proiecte eoliene, scrie Ziarul Financiar.

Pana si monitorizarea zgomotului produs de centralele eoliene devine o afa­cere in con­textul in care acesta tre­buie sa se incadreze intre anumite limite. Astfel, in loc ca un in­vestitor sa renunte la montarea unei tur­bine eoliene din motivul ca este prea aproape de un sat, o poate monta, dar o ope­reaza astfel incat aceasta sa nu produca un disconfort acustic locuitorilor respectivei localitati.
„Practic, vorbim despre niste stalpi cu mi­cro­foane care sunt amplasati de jur imprejurul unei localitati si care permit mo­nitorizarea zgomotului produs de un parc eolian. Aceste microfoane trimit o serie de date catre un soft care mai departe regleaza turbina astfel incat aceasta sa nu produca un zgomot mai mare decat cel permis. Astfel, nu mai trebuie sa renunti la o turbina si o poti controla mo­dificandu-i puterea. Sistemul costa intre 50.000 si 150.000 de euro in functie de dimensiunea localitatii”, explica Enache.

Sursa: Ziarul Financiar

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , .

Schneider Electric creeaza oportunitati de angajare in Romania Mihai David: Singurul lucru care ne-a mai ramas in picioare este sistemul energetic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

octombrie 2010
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d blogeri au apreciat: