Sistemele de conducte de la Georg Fischer furnizeaza putere geotermala

octombrie 4, 2010 at 12:16 pm Lasă un comentariu

Urbanizarea, una dintre provocarile majore ale secolului XXI, este tema centrala a Expo 2010 din Shanghai. In timp ce populatia devine din ce in ce mai numeroasa in orase, necesitatea unei reabordari a traficului, utilitatilor si a consumului de energie au devenit esentiale. Cladirea principala a spatiului expozitional, cunoscuta ca The Axis (Axul) este racita si incalzita cu ajutorul unui sistem ecologic geotermal, o tehnologie de generatie viitoare pentru care GF Piping Systems a furnizat sistemele de conducte, scrie Tehnicainstalatiilor.

In ultimii ani, lumea a privit China cu uimire si admiratie. Este ca si cum puteri economice si-au propus intrarea in Cartea Recordurilor la cat mai multe categorii posibile. China detine cea mai mare suprafata terestra fata de orice alta tara din Asia de Est iar populatia sa de 1.3 miliarde este cea mai numeroasa. Multe regiuni din China sunt cele mai populate zone de pe glob. Industrializarea si ridicarea standardului de viata pentru multi chinezi a creat o serie de provocari carora populatia trebuie sa le faca fata. Printre acestea se numara urbanizarea, cresterea numarului populatiei si cresterea consumului de energie.

Companii si cetateni sunt chemati deopotriva sa reduca costurile de energie. Statul investeste in tehnologii pentru a dezvolta alte noi care utilizeaza vantul, soarele sau apa. Anul trecut, pentru prima data, China a cheltuit mai mult ca oricare alta tara, investind 34.6 miliarde dolari pentru energii alternative. Aproape dublu fata de cat a cheltuit SUA in acest domeniu, scrie Tehnicainstalatiilor.

Date fiind aceste probleme arzatoare, utilizarea durabila a resurselor in China devine o problema cruciala. Nu este prin urmare o surpriza faptul ca motto-ul Expozitiei din Shanghai a fost „Un oras mai bun, o viata mai buna”. Cladirea principala a spatiului expozitiei are o latime de 100m si 1.200 m lungime; orientata de-a luungul unei axe Est-Vest, este numita simplu Axa. Structura reprezinta un punct de referinta pentru dezvoltarea urbana moderna. O constructie futurista, conica, din otel si sticla. Acest spatiu central va fi folosit de orice vizitator la expozitie. Mentinerea unei temperaturi constante pe 350.000 mp de spatiu expozitional este o provocare pentru care arhitectii au ales tehnologii de ultima ora: puterea geotermala cu sistemele de conducte de la GF Piping Systems

Tehnologie geotermala pentru incalzire si racire
Pentru a se utiliza caldura pamantului pentru Ax, un sistem cu schimb de caldura a fost instalat in stalpii de beton care serveau si ca fundatie a cladirii. Pe durata iernii, din decembrie pana in aprilie, o pompa de caldura furnizeaza caldura prin transferul caldurii pamantului de la o adancime de 25-40m in cladire. Pe timpul verii pompa de caldura canalizeaza caldura din cladire in pamant, pentru a o raci. Este creat un ciclu prin care caldura in exces din timpul verii dispare in pamant iar apoi este recuperata iarna cand este nevoie de ea din nou. Incalzirea si racirea sunt opuse natural. Insa puterea geotermala este mai mult decat incalzire si racire; ea poate fi utilizata si la generarea de electricitate, scrie Tehnicainstalatiilor.

Mediul de circulare este apa. Apa este ghidata prin conducte de polietilena de la GF. „Exista aproximativ 800.000 m de conducta”, afirma Yuan Lihui, Managing Director al GF Piping Systems Shanghai. „Proiectul Axul reprezinta o referinta importanta pentru constructiile ecologice durabile, cu generare de energie”.

Sursa: Tehnicainstalatiilor

Entry filed under: Energie. Tags: , .

Hidroelectrica, productie de energie record pentru ultimii 40 de ani, in 2010 APC by Schneider Electric obtine un premiu pentru inovatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

octombrie 2010
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d blogeri au apreciat: