Romanii vor putea vinde energie verde produsa individual

august 23, 2010 at 12:12 pm Lasă un comentariu

Romanii care isi instaleaza in folos propriu eoliene sau panouri solare cu o capacitate de sub 1 MW si-ar putea vinde surplusul de energie la reteaua nationala, la un pret fix reglementat de stat, potrivit noii versiuni a Legii 220/2008.

Astfel, legea 139/2010 de modificare si completare a legii 220/2008, intrata in vigoare de la 9 iulie, prevede posibilitatea ca distribuitorii locali de energie sa preia energia furnizata de micii producatori, urmand ca ANRE sa stabileasca pretul, potrivit isramart.blogspot.com.

Facilitatea e similara sistemului feed-in tariff practicat cu mult succes in multe tari vest-europene. Spre exemplu, orice persoana fizica din Germania isi poate recupera investitia in echipamentele verzi instalate vanzand surplusul de energie la reteaua nationala, ceea ce a condus la o dezvoltare rapida a sectorului energiei verzi.

Exprimare neclara

Versiunea noua a legii 220 este insa in unele locuri contradictorie si, ca multe alte acte normative din Romania, contine o exprimare neclara. Astfel, arata legea, ”persoanele fizice ce detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalata sub 1 MW pe loc de consum, precum si autoritatile publice care detin capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile realizate, partial sau total, din fonduri structurale pot beneficia din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare, financiara si/sau cantitativa, intre energia livrata si energia consumata din retea, conform unei metodologii elaborate de ANRE, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi”.

Cu alte cuvinte, ramane exclusiv la latitudinea distribuitorului de energie daca accepta sau nu aceasta formula. Totodata, paragraful sugereaza ca numai acele autoritati publice care-si instaleaza echipamente verzi finantate prin fonduri structurale au dreptul sa incheie aceasta intelegere, prevedere menita sa descurajeze initiative locale independente de banii europeni.

Desi investitorii din domeniu asteapta de mai bine de doi ani aceasta lege, prevederile ei vor fi aplicate abia spre sfarsitul anului, dupa elaborarea legislatiei secundare si dupa avizul Comisiei Europene. In 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii ar trebui sa fie intocmite normele de aplicare, care ar trebui sa clarifice, printre altele, si modul in care se va face racordarea la sistem micilor producatori de energie verde.

Sursa: isramart.blogspot.com

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , .

Companiile autohtone de servicii si echipamente energetice pierd in fata firmelor straine EnergoBit prezent la IEAS 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

august 2010
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d blogeri au apreciat: