Companiile autohtone de servicii si echipamente energetice pierd in fata firmelor straine

august 20, 2010 at 12:19 pm Lasă un comentariu

“Inființarea unei companii energetice naționale sau a unei asociații de firme energetice romanești, care sa susțina și sa promoveze companiile autohtone la nivel internațional, ar putea constitui o soluție din care intreaga industrie energetica romaneasca ar avea de caștigat.”, este concluzia domnului Ion Andronache, președintele companiei romanești de automatizari industriale și sisteme de masura Syscom 18, care a susținut o prezentare in cadrul unui seminar pe teme energetice, organizat de publicatia „Focus Energetic”.
Prezent in prima parte a zilei la seminar, Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat, in același context, ca este adeptul mentinerii monopolului de stat in transportul energiei electrice, pentru ca doar statul poate asigura accesul nediscriminatoriu la energie al tuturor companiilor din piata. „Eu sunt deptul mentinerii monopolului statului in transportul energiei pentru a asigura accesul nediscriminatoriu pentru toti participantii la piata. Numai statul poate face investitii rapide in ranforsarea sistemului energetic si in domeniul interconexiunilor cu tarile vecine”, a declarat Videanu.

Ion Andronache a aratat ca toate statele dezvoltate și-au sprijinit, de-a lungul anilor, firmele locale pentru a fi cat mai puternice și pentru a se extinde pe terțe piețe. Companii ca Shell, BP, EXXON, ENI, TOTAL, GAZPROM și altele au beneficiat intotdeauna de suport politic pentru a avea poziții dominante in țari ca Nigeria, Azerbaidjan, Qatar, Kazakstan, Maroc, Algeria, Libia, Siria etc. In acest context, reacția din partea țarilor dominate nu a intarziat sa apara. In Arabia Saudita, de exemplu, s-a implementat de mulți ani o politica de saudizare; se inființeaza firme mixte intre firme saudite și firme straine care primesc puncte suplimentare sau alte avantaje in cadrul unor licitații. In Indonezia, se comercializeaza numai skiduri fiscale produse in Indonezia. In Kazakstan, la un strain angajat trebuie sa angajezi 8-15 localnici. In Azerbaijan compania locala Socar este proprietara campurilor petroliere, iar firmele straine contractate presteaza servicii pentru Socar.

“Vorbim aici de firme foarte puternice care au o prezența la fel de puternica in țarile pe care le-am enumerat. Au in spate banci puternice și societați de asigurari capabile sa acopere orice risc. Au de asemenea suport politic, indiferent de partidele aflate la putere.”, considera Andronache.

Apeland la serviciile și produsele firmelor conaționale, companiile energetice ar putea beneficia de multiple avantaje: sumele investite se intorc in țara de baștina; companiile producatoare de echipamente sau instalații devin tot mai puternice, cu referințe bune și eligibilitate maxima; companiile de proiectare demonstreaza un grad din ce in ce mai mare de profesionalism, proiecteaza instalații complexe care nu s-ar mai fi realizat pe plan național (chimie, petrochimie, NLG).

In ultimii 20 de ani insa, Romania nu a avut nici companii energetice locale care sa se extinda puternic pe alte piețe și nici nu s-a protejat impotriva companiilor straine care au dorit o poziție dominanta in Romania. “In Romania, odata cu privatizarea companiilor energetice, accesul firmelor autohtone la proiecte mari de investiții a fost complet blocat”, arata Ion Andronache.

“Pentru firmele autohtone consecințele sunt evidente: deprofesionalizarea institutelor de proiectare, in absența experimentarii noilor echipamente și tehnologii; companiile producatoare de utilaje nu au referințele și forța financiara pentru a merge la export. In plus, nu mai avem firme puternice capabile sa acționeze ca și contractor general pentru proiecte mari.”, continua Andronache.

“Cred de asemenea ca avem nevoie de companii energetice romanești puternice. Fie ca este vorba de companii petroliere sau de gaze naturale mai mult sau mai putin integrate, fie de companii de producere a energiei electrice, avem nevoie de astfel de companii puternice, cu capital romanesc, prin care statul sa-și aplice politica sa energetica.”, a concluzionat Ion Andronache.

Entry filed under: Automatizari, Echipamente Electrice. Tags: , , .

Statul detine monopolul pe transportul de energie electrica Romanii vor putea vinde energie verde produsa individual

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

august 2010
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d blogeri au apreciat: