Statul detine monopolul pe transportul de energie electrica

august 19, 2010 at 2:43 pm Lasă un comentariu

Ministru Economiei, Adriean Videanu, a afirmat ca este adeptul mentinerii monopolului de stat in transportul energiei electrice, pentru ca doar statul poate asigura accesul nediscriminatoriu la energie al tuturor companiilor din piata. 

Numai statul poate face investitii rapide in ranforsarea sistemului energetic si in domeniul interconexiunilor cu tarile vecine”, a declarat Videanu in cadrul unui seminar organizat de publicatia „Focus Energetic”, potrivit 9am.ro.

El a adaugat ca sistemul energetic romanesc, in ciuda unei reforme intarziate, este inca atractiv pentru potentialii investitori. De asemenea, Ministerul Economiei se afla, in prezent, in proces de revizuire a strategiei energetice, care va fi privita din punct de vedere regional.

„Revizuim strategia energetica, pe care o privim din punct de vedere regional. Piata comuna este asset-ul cel mai important pe care ni-l ofera Uniunea Europeana”, a adaugat Ministrul Economiei.

Potrivit acestuia, Romania are foarte multe oportunitati de dezvoltare a sistemului energetic, respectiv energiile regenerabile, energia nucleara si cea hidro, scrie 9am.ro.

„Ministerul Economiei are decizia ferma sa dezvolte toate aceste oportunitati, in parteneriat public-privat. (…) Sectorul energetic a contribuit din plin la stoparea crizei din Romania”, a spus Videanu.

Din acest punct de vedere, Videanu a afirmat ca sectorul energetic, desi afectat de criza economica, a recuperat din caderea de anul trecut, cand consumul de energie a scazut cu peste 8%, reusind ca in primul semestru din 2010, sa recupereze circa cinci puncte procentuale.

In opinia ministrului Economiei, piata de capital este o sursa alternativa de atragere de investitii in sectorul energetic, care are nevoie de investitii uriase. Videanu a adaugat ca exista un mare interes din partea sectorului privat pentru piata de energie, iar in urma unei astfel de colaborari „sa avem cu totii de castigat”.

Ministrul a mai spus ca prin crearea companiilor energetice nationale, Electra si Hidroenergetica, operatiune estimata sa aiba loc pana la sfarsitul anului, managementul acestora va fi privatizat, urmand apoi ca aceste doua societati sa fie listate la bursa de la Bucuresti, scrie 9am.ro.

„Acest lucru  va crea premizele unei finantari rapide a dezvoltarii sectorului energetic privat si de stat”, a mai spus Videanu.

Sursa: 9am.ro

Entry filed under: Evenimente. Tags: .

Inscrieri pentru examenul de autorizare ANRE Sesiunea de Toamna 2010 Companiile autohtone de servicii si echipamente energetice pierd in fata firmelor straine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

august 2010
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

%d blogeri au apreciat: