Legea 220/2008 privind promovarea energiei verzi a fost promulgata

iulie 15, 2010 at 10:58 am Un comentariu

Legea 220/2008 care stabileste sistemul de promovare al producerii de energie electrica din surse regenerabile a fost promulgata, aceasta fiind una dintre cele mai asteptate stiri pentru investitorii in energie verde.

Noua forma a legii care prezinta mai multe modificari fata de varianta initiala vine in contextul in care, desi adoptata din 2008, Legea 220 nu a produs efecte decat partiale, aceasta fiind una dintre piedicile majore care au stat in fata dezvoltatorilor din segmentul de energie regenerabila.

Rezultatele instabilitatii legislative au fost destul de vizibile in Romania la sfarsitul anului trecut, fiind instalati doar 14 MW in proiecte eoliene in ciuda potentialului enorm pe care piata locala il are in acest domeniu.
„Pentru ca aceasta lege sa intre in vigoare mai este necesara elaborarea unei legislatii secundare, ceea ce nu trebuie sa dureze mai mult de 90 de zile. Totodata mai este necesar avizul Comisiei Europene pentru notificarea privind ajutorul de stat. Legislatia secundara va fi elaborata de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si de Ministerul Economiei”, a declarat Dana Duica, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.

Astfel, in luna octombrie Legea 220/2008, care in urma modificarilor aduse a devenit 139/2010, ar putea incepe sa-si produca efectele. Duica spune ca de data aceasta nu ar trebui sa mai apara problemele care au facut ca vechiul text legislativ sa stea aproape doi ani fara sa-si produca efectele. „Este o veste buna. Daca se merge intr-un ritm atat de bun ca si pana acum, se va aplica cel tarziu pana la inceputul anului viitor”, spune Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste din cadrul CEZ Romania, cel mai puternic investitor al momentului in ceea ce priveste proiectele eoliene locale, scrie Ziarul Financiar.

De ce este necesara energia verde?
In Romania, sistemul de promovare a energiei regenerabile este bazat pe acordarea de certificate verzi. Pe scurt sistemul de certificate verzi functioneaza in felul urmator: pentru fiecare MWh de energie verde produsa, un investitor primeste din partea operatorului de sistem, adica Transelectrica, un anumit numar de certificate verzi.
Furnizorii de energie electrica, cum este, de exemplu, Electrica, trebuie in fiecare an sa aiba o anumita cota de energie electrica verde in cosul pe care il vand clientilor lor, cota stabilita de catre ANRE. Dovada faptului ca fiecare furnizor de energie si-a indeplinit cota de „verde” se face prin numarul de certificate verzi achizitionate. Astfel, un investitor in energie regenerabila castiga de mai multe ori: prima data din vanzarea certificatelor verzi si a doua oara prin comercializarea energiei pe piata. La final, costul furnizorilor de energie cu achizitia de certificate verzi este suportat de consumatorul final si de aceea este extrem de important ca sustinerea energiilor regenerabile sa nu fie excesiva.

Certificate din belsug
De departe cea mai notabila modificare pe care o aduce actuala lege sunt noile alocari de certificate verzi. Astfel, pentru energie solara se vor emite 6 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea in loc de 4. In ceea ce priveste energia eoliana, se vor acorda cate doua certificate verzi pana in 2017, in loc de 2015, si cate unul dupa aceasta perioada pentru fiecare MWh produs din aceasta sursa, scrie Ziarul Financiar.

„Cu cat costul de producere este mai mare, cu atat «bonusul» acordat prin certificate verzi urmeaza sa fie mai mare, pentru ca sursele respective sa fie atractive pentru investitori in termeni de recuperare a investitiei si profitabilitate. In acelasi timp, exista si un parametru de „suportabilitate” pentru consumator a costului energiei electrice, care ar urma sa impiedice subventionarea excesiva a producerii din anumite surse de eficienta mai scazuta”, explica Cristina Filip, partener in cadrul casei de avocatura PeliFilip.

Specialistii spun ca in cazul energiei solare, fara aceasta sustinere, nici nu s-ar putea vorbi de investitii. „Fara asemenea politici, costurile de productie a energiei solare ar fi atat de mari, incat nici nu ar putea fi vorba despre o concurenta cu energia din surse clasice”, spune Adina Aurel, avocat specializat in domeniul energiei din cadrul casei de avocatura Garrigues. In prezent, investitorii in energie regenerabila primesc un singur certificat pentru fiecare MWh produs.

Minimum 27 de euro, maximum 55 de euro
Valoarea minima a unui certificat verde este de 27 de euro, iar cea maxima este de 55 de euro, valorile fiind valabile pana in 2025, fata de 2014, ceea ce constituie inca un punct in plus pentru investitorii in energia verde. Daca un furnizor nu-si indeplineste cota de energie verde obligatorie in cos, va fi obligat sa plateasca 110 euro pentru fiecare certificat verde pe care nu l-a cumparat, suma din actuala lege fiind mai mare comparativ cu nivelul de 70 de euro prevazut in vechiul text al legii, scrie Ziarul Financiar.

Mai mult verde
Dincolo de cresterea numarului de certificate verzi, noul text al legii mareste si cotele obligatorii pe care furnizorii trebuie sa le indeplineasca in ceea ce priveste energia regenerabila. Astfel, in 2010 cota este de 8,3%, similara cu vechiul text al legii, in 2011 si 2012 cota este de 10%, respectiv 12% in loc de 8,3%, 14% in 2013 in loc de 10% si asa mai departe pana in 2020, cand cota va ajunge la 20%, in loc de 16,8%. Þintele s-ar putea dovedi insa mult prea ridicate tinand cont de capacitatea instalata in energie regenerabila din tara. „ANRE va reduce cotele legale in mod proportional cu realitatea productiei”, explica Filip. Dincolo de aceste avantaje, energia verde beneficiaza de un statut privilegiat in comparatie cu energia conventionala, aceasta avand prioritate la preluarea in sistem.

Care sunt dezavantajele
Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale acestei legi este faptul ca nu se precizeaza ce se va intampla cu certificatele verzi in cazul in care numarul acestora va fi mai mare decat cererea. „Nu exista un organism prevazut de lege care sa achizitioneze certificatele verzi la pretul minim de 27 euro/ certificat in momentul in care oferta de certificate verzi va fi mai mare decat cererea de certificate verzi pe piata de profil”, spune reprezentanta Garrigues. Mai mult, specialistii din domeniu spun ca existenta acestui organism este ceruta de catre banci, care vor sa-si minimizeze riscurile cand vine vorba de finantarea unei investitii in energii regenerabile.

Care sunt primii beneficiari ai noii legi?
CEZ (Cehia) se aproprie de finalizarea primei parti a unei investitii de 1,1 miliarde de euro in doua comune dobrogene. La final cehii vor avea instalati 600 MW. Energias de Portugal se apropie de finalizarea unui parc eolian de 90 MW, localizat in Pestera, o localitate din judetul Constanta. Enel (Italia) a finalizat constructia unui parc eolian de 34 MW intr-o localitate din judetul Tulcea si va demara constructiile la un alt parc de 140 MW in aceeasi zona.

Sursa: Ziarul Financiar

Entry filed under: Energie verde. Tags: , , , , , , .

Energobit urca Romania in topul UE al capacitatii de productie de energie eoliana Termocentralele clasice se vor inchide pentru ca sunt nerentabile si poluante

Un comentariu Add your own

 • 1. Marca CE pentru sisteme de masura  |  iulie 16, 2010 la 9:39 am

  Pentru operatorii economici din domeniul automatizarilor industriale care doresc sa comercializeze sisteme de masurare continua şi dinamica a cantitaţilor de lichide, altele decat apa, in Statele Membre ale Uniunii Europene aplicarea marcajului CE este obligatorie. Astfel, inainte de introducerea pe piata si/sau punerea in functiune a unui sistem pe piaţa comunitara, acesta trebuie sa corespunda unor proceduri de evaluare a conformitatii prevazute in reglementarea tehnica aplicabila (directiva MID – Measurement Instruments Directive) in vederea aplicarii marcajului CE.
  Evaluarea conformitatii este realizata de organisme de terta parte, notificate, care au fost desemnate de Statele Membre dintre organismele care au competenţa demonstrata in evaluarea conformitaţii cu cerinţele prevazute in directiva MID (2004/22/EC). In final Statele Membre nu pot restricţiona introducerea pe piata si punerea in functiune a sistemelor care sunt conforme cu cerintele esentiale prevazute in directiva MID. Ca urmare a tendintei de globalizare prin aplicarea uniforma a standardelor internationale in automatizari industriale, impactul metrologiei asupra mediului economic a evoluat de la nivel local catre un nivel din ce in ce mai extins, obiectivul final fiind un sistem metrologic unic care urmareste cresterea responsabilitaţii producatorilor in asigurarea conformitatii sistemelor cu cerintele esentiale ale directivei MID si cresterea rolului laboratoarelor de incercari in metrologia industriala.
  In Romania, prevederile din Hotararea de Guvern nr.264/2006 (transpunerea in legislatia nationala a directivei MID), privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de punere in functiune a mijloacelor de masurare, sunt aplicabile incepand cu data de 01.01.2007 pentru 10 categorii de mijloace de masurare utilizate pentru realizarea masurarilor care raspund unor ratiuni de interes public, de sanatate publica, de siguranta si ordine publica, de protectie a mediului si a consumatorilor, de percepere a taxelor si obligatiilor si de corectitudine a tranzactiilor comerciale.
  Syscom 18, companie care livreaza sisteme integrate in domeniul automatizarilor industriale, este prima firma din Romania care a obtinut la inceputul acestui an certificarea sistemelor sale in conformitate cu cerinţele esentiale aplicabile din MID. Respectivele sisteme, utilizate in tranzactii comerciale, detin de acum atat marcaj CE, cat si marcaj metrologic suplimentar, conform Directivei Europene pentru instrumentele de masurare si HG nr. 264/2006.
  Dupa obtinerea certificatului de examinare de tip CE pentru aceste sisteme, compania Syscom 18 a fost supusa unui audit al sistemului calitatii pentru productie, inspectia finala a produsului si testarea acestuia, de catre Institutul de Metrologie din Cehia (CMI), obtinand certificarea conformitatii sistemului calitatii si, totodata, dreptul de a emite declaratii de conformitate cu tipul pe baza asigurarii calitatii procesului de productie. De asemenea, prin aceasta noua certificare, Syscom 18 garanteaza si se angajeaza sa introduca pe piata si/sau sa puna in functiune sisteme performante, sigure si la preturi competitive, produse in cadrul unui Sistem de Management Integrat, care respecta atat cerintele esentiale aplicabile ale MID, cat si cerintele standardelor ISO 9001 si ISO/CEI 17025.
  Obţinerea certificarii conformitaţii din partea Institutului de Metrologie din Cehia confirma pozitia Syscom 18 drept cel mai important producator roman de sisteme fiscale. Syscom 18 va putea astfel sa comercializeze sistemele pe care le produce in Uniunea Europeana.
  In ultimii 5 ani Syscom 18 a produs cca 150 de sisteme, atat pentru piata din Romania, cat si pentru Kazakhstan, Iordania, Iran si Libia. Toate sistemele fiscale produse anterior au fost aprobate de BRML (Biroul Roman de Metrologie Legala), Syscom 18 avand de asemenea autorizatia de a le instala, verifica metrologic si sigila.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

iulie 2010
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d blogeri au apreciat: