Compatibilitatea functionala a echipamentelor electrotehnice speciale, cu ferofluide magnetice

mai 31, 2010 at 3:28 pm Lasă un comentariu

Obiectivele principale ale proiectului constau in realizarea unor transformatoare electrice cu un randament ridicat si cu o siguranta crescuta in functionare si in cresterea securitatii in functionare a trecerilor isolate.

In contextul implicarii directe in economie, in special in industria energetica, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA, in parteneriat cu ICMET Craiova, ARFT Timisoara, UPB – ECEE Bucuresti si SC ROSEAL Odorheiul Secuiesc, a demarat proiectiul denumit: „Compatibilitatea functionala a echipamentelor electrotehnice speciale, cu ferofluide magnetice (treceri isolate, transformatoare de masura, ondulatoare pentru microparticule fizice, divizoare de tensiune la frecventa industriala)”, informeaza Tehnicainstalatiilor.

Rezultatele cercetarilor desfasurate in cadrul proiectului s-au concretizat in realizarea unui prototip de transformator monofazat de mica putere si medie tensiune tip TMOf2-36-40, avand ca agent de racire un nanofluid magnetic. Utilizarea noului agent de racire permite incarcarea transformatoarelor la valori mai mari si preluarea unor sarcini suplimentare.

Astfel, supratemperatura rezultata pentru o incarcare data este mai mica in cazul utilizarii nanofluidului magnetic ca agent de racire, scrie Tehnicainstalatiilor.

Elementele de noutate ale proiectului rezulta din urmatoarele aspecte:
1. Modelarea proceselor de transfer de caldura si studiul curgerii fluidelor magnetice in campuri magnetice si electrice externe (pentru prototipul realizat);
2. Definitivarea procedurii de obtinere si de caracterizare a probelor de ferofluid de diferite concentratii;
3. Prepararea probelor de fluide magnetice pentru utilizare ca agent de racire, in cazul transformatoarelor electrice, si prepararea probelor de fluide magnetice pentru utilizare in cazul trecerilor izolate.

Cercetarile desfasurate in cadrul proiectului au condus la obtinerea rezultatelor inovative amintite, rezultate ce pot fi valorificate de entitatile producatoare de energie electrica.

Sursa: Tehnicainstalatiilor

Entry filed under: Energie, Energie electrica. Tags: , , , , , , , , , , , .

Energy Series – Focus pe energie regenerabila ILUMINAT ECONOMIC CU LEDURI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

mai 2010
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d blogeri au apreciat: