Baterie uriasa pentru energie solara

aprilie 28, 2010 at 5:16 pm Lasă un comentariu

Un acumulator urias care functioneaza cu ajutorul pietrisului ar putea eficientiza energia regenerabila, atat de dependenta de soare sau de vant.

Astfel, bateria ar putea stoca energie chiar si in conditiile in care cerul e noros, iar vantul nu mai adie.
Ideea conceperii unui asemenea dispozitiv apartine unei echipe de ingineri din Cambridge. „Cu o baterie de acest gen, o ferma eoliana ar putea depozita energia intermitenta, relativ instabila, si ar putea folosi-o de o maniera controlata, fiabila”, explica Jonathan Howe, fondatorul companiei Isentropic, dezvoltator al solutiilor pentru eficientizarea energiei si fost membru al Autoritatii Aeronautice Civile, informeaza Adevarul.

Guvernul laburist al Marii Britanii s-a angajat sa reduca emisiile de carbon cu 34% fata de valoarea inregistrata in 1990 pana in 2020 si cu 80% pana in 2050. Printre masurile impuse pentru atingerea acestui obiectiv se numara si construirea a mii de ferme eoliene pana in 2020.

Singura modalitate de stocare a energiei, viabila din punct de vedere economic, se realizeaza prin pomparea apei – proces ce necesita un exces de energie electrica pentru a impinge apa pe un deal. Apa este retinuta apoi intr-un baraj, pentru ca atunci cand este eliberata sa determine rotirea unor turbine si generarea de energie electrica, scrie Adevarul.

Bateria conceputa de inginerii de la Isentropic ar fi capabila sa stocheze cantitati similare de energie, folosind mai putin spatiu si costand mult mai putin. Noua inventie consta in doua silozuri umplute cu pietris. Unul dintre depozite se incalzeste si se presurizeaza cu ajutorul argonului (gaz care se foloseste la umplerea unor becuri electrice).

Atunci cand gazul este transferat din primul siloz in al doilea, temperatura ambientala din silozul initial scade, insa pietrisul se incalzeste pana la 500 de grade Celsius. Procesul transforma cele doua depozite intr-un frigider urias, determinand scaderea temperaturii din al doilea siloz pana la -160 de grade, potrivit Adevarul. 

Energia electrica generata de turbinele eoliene este depozitata ca diferenta de temperatura intre cele doua silozuri. Pentru a elibera energia, procesul se inverseaza, iar curentul electric care trece de la cald la rece porneste un generator ce produce energie.

Sursa: Adevarul

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , , , , , , , , , .

Energopetrol mizeaza anul acesta pe un profit de 4 ori mai mare Deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

aprilie 2010
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d blogeri au apreciat: