Primele 70 de turbine eoliene de la Fantanele sunt ridicate

aprilie 23, 2010 at 5:04 pm Lasă un comentariu

Cehii de la grupul energetic CEZ spun ca au finalizat instalarea a 70 de turbine eoliene in comuna Fantanele, prima parte a proiectului eolian de 600 MW, cat un reactor al centralei de la Cernavoda, pe care il dezvolta in Dobrogea. 

Singurul lucru de care mai au nevoie cehii pentru a incepe productia de energie electrica este o aprobare din partea Transelectrica, compania nationala de transport al electricitatii, prin care statia de transformare sa fie conectata la reteaua nationala. O statie de transformare este o instalatie electrica a carei functie este de a transfera energia electrica intre doua retele de tensiuni diferite, scrie Ziarul Financiar.

Pana in toamna, cehii vor mai ridica inca 69 de turbine eoliene, Fantanele devenind astfel cel mai mare proiect eolian functional pana in prezent. In total, proiectul care presupune montarea a inca 101 turbine eoliene la Cogealac va fi operational anul viitor si va fi la acel moment cel mai mare parc eolian pe uscat din Romania, investitia fiind de 1,1 miliarde de euro.

„Asa cum a fost planificat, toate lucrarile de constructie si-au urmat programul stabilit. 70 de turbine sunt deja instalate, in timp ce restul vor fi instalate in scurt timp. Aceste 70 de turbine reprezinta prima parte a proiectului Fantanele. Toate autorizatiile, toate conditiile tehnice si cerintele legale au fost indeplinite si singura piesa lipsa in acest moment este aprobarea Transelectrica de a conecta statia de transformare la reteaua nationala”, spun reprezentantii CEZ Romania. Potrivit acestora, din momentul in care va fi facuta legatura cu sistemul national, cele 70 de turbine pot incepe sa produca energie electrica. „Prin acest proiect, pe timp de criza economica grupul CEZ aduce in Romania o investitie de 1,1 miliarde de euro”, mai spun reprezentantii companiei potrivit Ziarul financiar.

Potrivit statisticilor europene, in Romania erau instalati la sfarsitul anului trecut 14 MW in proiecte eoliene, dupa ce in 2009 au mai fost pusi in functiune 3 MW, adica ceva mai mult decat o turbina si un pic daca luam in calcul faptul ca in prezent turbinele eoliene au in medie o capacitate de 2-2,5 MW. Practic, doar intrarea in functiune a acestor 70 de turbine ale CEZ va duce la o crestere de peste 10 ori a capacitatii instalate in eolian la nivel local, in contextul in care fiecare turbina de la Fantanele are 2,5 MW.

„In Romania, la sfarsitul anului 2009, desi exista un potential foarte mare pentru productia de energie eoliana, capacitatea instalata a fost de doar 14,1 MW. Primele 70 de turbine vor fi gata sa produca 175 MW”, mai spun reprezentantii CEZ Romania. Astfel, la un consum mediu lunar de 300 kWh, energia produsa de cele 70 de turbine ar putea alimenta circa 120.000 de gospodarii, scrie Ziarul financiar.

Investitia cehilor – care va ajunge la finalizarea proiectului la 1,1 miliarde de euro – este una dintre putinele sume de o asemenea amploare care au fost livrate in economia locala anul trecut. In total, pe santierul de la Fantanele se afla 500 de muncitori, iar potrivit unor declaratii recente facute de reprezentantii companiei circa 300 de milioane de euro din valoarea proiectului se vor duce spre firmele romanesti care lucreaza la ridicarea parcului eolian. Majoritatea angajatilor sunt romani. Pentru transportul turbinelor eoliene care au niste dimensiuni uriase, respectiv 100 de metri inaltime si un diametru tot de 100 de metri, a fost necesara construirea a circa 145 de kilometri de drum.

Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste al CEZ Romania, a devenit de la inceputul lunii aprilie administrator al companiei, inlocuindu-l din aceasta functie pe Doru Voicu, devenit intre timp consilier al ministrului economiei Adriean Videanu. Astfel, Borotea preia o parte din atributiile lui Voicu si devine singurul administrator roman din echipa locala a CEZ, alaturi de Jan Veskrna, CEO, si Martin Zmelik (COO), scrie Ziarul financiar.

•500 de oameni lucreaza in acest moment la proiectul de la Fantanele.
•Fiecare turbina are 100 de metri inaltime si un diametru de 100 de metri.
•In total vor fi instalate 240 de astfel de turbine, fiecare cu o capacitate de 2,5 MW.
•Circa 145 km de drum au fost construiti in zona pentru a putea trece camioanele cu componente.
•La final, intreg proiectul va avea o capacitate instalata de 600 de MW.
•Valoarea investitiei este de 1,1 mld. euro.
•Finalizarea proiectului este programata pentru 2011.

Sursa: Ziarul Financiar

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , , , , , , , , , , , , .

Energobit a semnat un contract de parteneriat cu OMW Petrom Timisorenii care folosesc panouri solare nu vor mai plati impozit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

aprilie 2010
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d blogeri au apreciat: