Deloitte: 2010, anul clarificarilor pe piata locala de electricitate din regenerabile

aprilie 2, 2010 at 12:02 pm Lasă un comentariu

Anul 2010 este crucial pentru deciziile de investitii din energia regenerabila si nu se poate clarifica situatia din industrie daca nu este stabilita „o foaie de parcurs”, a declarat Valeriu Binig, director pentru consiliere financiara pentru energie.

Analistul considera ca in aceasta foaie de parcurs trebuie integrate motive ca modelarea sectorului de energie regenerabila, o strategie si o estimare concreta a potentialului, un sprijin necesar din partea statului si aplicarea unei legislatii secundare, cat si unei legislatii primare, potrivit Wall-street.

In luna iunie este termenul limita pentru care Romania trebuie sa depuna la Uniunea Europeana Planul National de Actiune pentru Promovarea Energiilor Regenerabile. „Autoritatile romane lucreaza acum la acest plan si este deja tarziu, ca sa nu mai vorbim ca mediul de afaceri nu are timp sa-si spuna parerea in legatura cu acest proiect. Obiectivul de politica pentru 2020 este de 24% din consumul de energie primara (electricitate, caldura, frig, transport). Obiectivul din legislatia actuala pentru 2020 este de 38% din electricitatea produsa, dar au aparut si simulari si cu 41%”, a declarat Valeriu Bing, Deloitte.

Binig mai considera ca la ora actuala in industria energiilor regenerabile este aplicata o legislatie secundara ce face parte din generatia anterioara noii legislatii primare, ceea ce ar impiedica dezvoltarea sectorului pentru urmatorul deceniu, scrie Wall-street.

De asemenea, reprezentantul a mai declarat ca Romania a fost trasa cu cinci ani inapoi din cauza crizei financiare, iar consumul de energie electrica a scazut cu 10%. Binig mai spune ca tintele propuse de Romania pentru urmatorii ani nu ar putea fi atinse din cauza lipsei de claritati din industrie. „Lipsa de claritate nu permite nimanui sa faca primul pas, chiar daca bancherii au banii si dezvoltatorii au autorizatiile”, a adaugat oficialul Deloitte, potrivit Wall-street.

O alta problema cu care se confrunta segmentul energiilor regenerabile la acest moment este legat de retelele actuale si capacitatea de transport a acestora. De asemenea, daca o companie privata vrea sa imbunatateasca transportul de energie, acesta este nevoit sa negocieze cu fiecare proprietar in parte.

Binig a concluzionat ca este nevoie de o clarificare a tuturor acestor probleme pentru ca in timp ce unii investitori vor abandona proiectele imature, altii vor primi in final finantarile bancare intarziate.

Sursa: Wall-street

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , , , , , , , , , , , .

Emerson ofera locuri de munca in fabricile din Cluj Pierderi de aproximativ 300 mil. lei pentru Termoelectrica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

aprilie 2010
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d blogeri au apreciat: