Vom ramane fara energie nucleara!!!

martie 25, 2010 at 1:20 pm Lasă un comentariu

Nuclearelectrica, singurul producator de energie nucleara din Romania, a lansat deja anuntul prin care solicita studiile necesare dezafectarii unitatilor 1 si 2 ale centralei de la Cernavoda.

Nuclearelectrica estimeaza ca va plati 750.000 de euro, fara TVA, pentru “Servicii pentru elaborare a planului de dezafectare pentru Unitatile 1 si 2 ale CNE Cernavoda”. Studiile trebuie sa fie gata in doi ani de la momentul semnarii contractului. Castigatorul va fi stabilit in urma unei licitatii. In stabilirea celei mai bune oferte, va conta in proportie de 90% pretul si de 10% termenul de executie. Ofertele vor fi deschise pe data de 6 mai, informeaza Realitatea TV.

Centrala nucleara de la Cernavoda are momentan doua reactoare cu o putere de 700 MW fiecare. Centrala este destul de “tanara”: prima unitate a fost pusa in functiune in 1996, iar cea de-a doua in 2007.

Lucian Biro, director general in cadrul Comisiei Nationale de Control al Activitatilor Nucleare (CNCAN) spune ca nu este deloc prea devreme sa vorbim despre inchiderea celor doua reactoare, potrivit Realitatea TV.

“Unitatea 1 a atins criticitatea in decembrie 2006. Durata de viata este de 30 de ani, iar planul de dezafectare trebuie sa apara de acum, chiar daca durata de viata s-ar mai putea extinde, pentru ca trebuie acumulate resursele financiare necesare” ne-a declarat oficialul CNCAN. “Ei fac ce trebuie sa faca” a precizat Biro, care a mai spus ca, alaturi de CNCAN si Nuclearelectrica, in aceasta operatiune este implicata si Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive.

Costurile dezafectarii sunt imense. “Costa cel putin la fel de mult ca investitia, care a fost de aproximativ doua miliarde de dolari pe unitate. Operatorul unitatilor este cel care trebuie sa plateasca aceste sume, adica Nuclearelectrica. Trebuie sa-si acumuleze banii in timp” a mai spus Biro. Legislatia prevede ca, din pretul fiecarui MWh produs de centrala nucleara de la Cernavoda, o suma de 2 euro sa fie pastrata pentru cheltuielile cu dezafectarea, informeaza Realitatea TV.

Oficialii romani spera ca lucrarile sa fie facute tot de noi. “CNCAN a solicitat crearea unei scoli romanesti de dezafectare, si, impreuna cu Agentia pentru Deseuri Radioactive, face un program coerent in acest sens. Peste 20 de ani, ar trebui ca Romania sa-si dezafecteze singura centrala de Cernavoda, dupa ce vom fi facut deja asta la reactorul de la Magurele si la cel de la Pitesti” a mai spus Biro.

Unitatea de la Cernavoda, care foloseste sistemul canadian CANDU, a fost proiectata cu cinci unitati, la jumatatea anilor ’70. Pe langa cele doua grupuri functionale, celealte trei se afla in diverse stadii de executie. Statul a semnat deja o intelegere cu mai multe grupuri internationale pentru finalizarea, in parteneriat public-privat, a unitatilor 3 si 4.

Sursa: Realitatea TV

Entry filed under: Evenimente. Tags: , , , , , , , , , , , .

GM prezinta viitorul vehicul pentru orasele ultraaglomerate UE ofera companiilor romanesti bani pentru energie verde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

martie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

%d blogeri au apreciat: