Energie electrica din cutie

martie 9, 2010 at 2:27 pm Lasă un comentariu

Aproximativ 1,5 miliarde de oameni, aproape un sfert din populatia globului, traiesc, in mileniul trei, fara electricitate. Potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite, regiunile cele mai afectate sunt Asia de Sud si Africa.

Compania americana Bloom Energy Corporation a dezvoltat de curand niste celule de combustibil alimentate cu oxigen, care pot genera atat electricitate, dar si caldura. SOFC (solid oxid fuel cell) foloseste o tehnologie care nu polueaza, este de incredere si este un inlocuitor accesibil pentru metodele traditionale de obtinere de energie electrica, dar si pentru cele cu energie regenerabila, scrie Unimedia.

Mai multe astfel de celule pot fi grupate in servere, denumite generic Bloom Box. Astfel de servere pot genera pana la 100 kw putere, desi pot incapea intr-un colt din cladire. Ele pot alimenta aproximativ 100 de locuinte sau o cladire de birouri mai mica. Pentru a obtine o putere mai mare, clientul trebuie sa inserieze mai multe servere.

Initiatorul proiectul si cel ce a creat Bloom Box-ul, K. r. Sridhar, este de parere ca aceasta descoperire poate aduce un beneficiu umanitatii, informeaza Unimedia.

Avantaje:

    * poate genera atat electricitate cat si caldura.
    * reduce considerabil eliberarile de CO2 in atmosfera facute de centralele electrice traditionale bazate pe combustibili din hidrocarburi.
    * dimensiuni reduse.
    * poate alimenta pana la 100 de locuinte.
    * costuri reduse, intre 700.000 si 800.000 de dolari, in conditiile in care nu apar altele in viitor.

In faza initiala, proiectul se adreseaza companiilor mari, care vor sa reduca costurile la facturile de caldura si electricitate. In prezent aproximativ 20 de companii au testat produsul, dintre care eBay, Google sau FedEx. Chiar presedintele eBay a afirmat in timpul unei emisiuni, „60 Minutes”, ca, de cand folosesc Bloom Box-uri, facturile la electricitate au scazut cu 100.000 de dolari, potrivit Unimedia.

Scopul final al proiectului este ca dimensiunile acestuia sa fie reduse, iar odata cu acestea si costurile. Astfel, Bloom Box-urile vor putea fi achizitionate si de oamenii de rand, nu doar de companii.
Sursa: Unimedia.md

Entry filed under: Energie, Energie electrica. Tags: , .

Scadere a cererii de scule profesionale Peste 50% din comenzile ABB sunt realizate de clienti din Asia si Orientul Mijlociu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

martie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

%d blogeri au apreciat: