Cea mai mare fabrica din Europa a General Electric produce turbine ca pe banda

februarie 26, 2010 at 4:10 pm Lasă un comentariu

Un orasel din nord-vestul Germaniei, Salzbergen, adaposteste cea mai mare fabrica europeana de turbine eoliene a grupului General Electric, care va utila inclusiv cel mai mare parc eolian din Europa, amplasat chiar in Romania.

In fabrica, piesele sunt transportate cu niste carucioare precum cele de la supermarket, iar produsele au numere similare codurilor de bare, pentru ca lucratorii sa nu faca greseli. Inca de la intrarea in cladirea fabricii, situata pe teren german, apar insemne ale tarii de origine a gigantului GE, SUA, scrie Dailybusiness.

Hala de productie, ce ocupa 6.000 din cei 70.000 metri patrati ai fabricii, a fost conceputa ca un supermarket, explica reprezentantii fabricii.

Pentru a realiza o turbina, angajatii opereaza cu zeci de mii de piese provenite de la furnizori din intreaga lume. Tinand cont de tendinta de mutare a productiei catre Est, reprezentantii fabricii se asteapta ca in curand sa aiba furnizori de piese si din Romania.  Linia de productie are la baza modelul japonezilor de la Toyota. La fiecare din cele 30 statii, angajatii se aprovizioneaza de pe rafturi cu piesele necesare asamblarii turbinelor, potrivit Dailybusiness.

Piesele sunt transportate cu ajutorul unor „carucioare de cumparaturi” precum cele din supermarket. De asemenea, tot ca la supermarket, produselor li se aloca numere, similare codurilor de bare. Cu ajutorul acelor numere, cei 150 de angajati care lucreaza in hala asambleaza mai usor piesele in cadrul unei turbine si sunt diminuate riscurile de erori. Componentele uriase sunt manevrate cu ajutorul unor macarale. La finalul liniei de productie, dupa ce se adauga toate componentele, cu exceptia elicelor ce se asambleaza direct in parcul eolian, o turbina ajunge sa cantareasca 100 de tone.

Cea mai grea componenta este nacela, de 80 de tone, care se adauga la una din ultimele statii ale liniei de productie. Tot spre final se asambleaza si componenta de care vor fi prinse cele trei elice, informeaza Dailybusiness.

Dupa ce ies de pe linia de productie, turbinele sunt pregatite sa fie livrate. Pentru parcul eolian de 600 MW al CEZ din Romania, cel mai mare de pe uscat din Europa, aceasta fabrica va face aprovizionarea, iar livrarea turbinelor se va face prin intermediul unor ambarcatiuni maritime, tinand cont de costul transportului.

Cu o capacitate zilnica de productie de 3 turbine eoliene de 2,5 MW fiecare, fabrica lucreaza doar pe baza de comenzi si nu produce pe stoc.

GE a investit 100 mil. euro in tehnologia si linia de productie din aceasta fabrica, adaptata pentru construirea turbinelor din noua generatie de 2,5 MW. Anterior dezvoltarii acestor noi turbine, General Electric producea la Salzbergen turbine de 1,5 MW, scrie Dailybusiness.

Pe langa fabrica din Germania, GE mai detine in Europa o unitate de productie turbine eoliene, in Spania.

Sursa: Dailybusiness

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , .

S-a dat startul la 14 proiecte energetice Asociatia Romana a Electricienilor va invita la cursuri si simpozioane noi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

februarie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

%d blogeri au apreciat: