Cata energie eoliana poate produce Romania?

februarie 22, 2010 at 4:44 pm Lasă un comentariu

Autoritatile romane au primit solicitari pentru aprobarea instalarii de centrale pe vant a caror capacitate depaseste potentialul tarii. Doar un sfert din ele au sanse de realizare.

Sistemul energetic romanesc ar trebui multiplicat de cel putin opt ori pentru a prelua toate turbinele pentru care exista cereri de racord, scrie Adevarul.

Regiunea Dobrogei este catalogata de expertii europeni in energie alternativa ca avand cel mai mare potential eolian terestru din sud-estul Europei. Cu toate acestea, deocamdata in Romania sunt instalate doar cateva turbine totalizand 14 MW, adica 0,02% din productia nationala, in conditiile in care potentialul eolian al tarii poate depasi 14.000 de MW.

Insa tendinta globala de orientare spre energiile regenerabile, in special spre energie eoliana, se regaseste si la noi, unde investitorii stau la coada la Transelectrica pentru obtinerea avizelor necesare. „Cererile sunt foarte mari, au depasit 20.000 de MW. Primim saptamanal astfel de solicitari, uneori chiar mai multe pe saptamana”, a declarat pentru „Adevarul” Adrian Baicusi, directorul general al Transelectrica, operatorul sistemului energetic romanesc.

Pana in prezent, Transelectrica si operatorii de distributie (care avizeaza proiectele mai mici de 10 MW) au semnat cu investitorii contracte de racord pentru proiecte eoliene de 2.200 de MW si au dat avize tehnice pentru 4.000 de MW. „Peste jumatate din avize sunt in Dobrogea. Celelalte sunt in sudul Moldovei, intre Bacau si Galati, iar restul, in Banat”, a spus, la randul sau, Dan Preotescu, director de planificare retea in Transelectrica.

Insa marea problema a Romaniei este legata de capacitatea redusa a sistemului energetic de a prelua electricitatea produsa de aceste turbine eoliene, in conditiile in care resursa eoliana este fluctuanta si greu de prognozat, iar productia de energie trebuie estimata cat mai precis in prealabil pentru a nu exista nici deficit, nici excedent de electricitate in sistem, scrie Adevarul.

„Daca vantul ar putea fi prognozat, atunci nu ar fi nicio problema, turbinele ar functiona ca orice alta centrala, ar intra in functiune dupa regulile pietei si nu ar exista nicio limita”, a aratat Baicusi. Cum sistemul energetic romanesc are o flexibilitate de 3.000-4.000 de MW, cu posibilitatea extinderii la 6.000 de MW in cinci ani, doar un sfert din cererile actuale de instalare a turbinelor se vor materializa.

„Dincolo de dorinte si vise, majoritatea proiectelor nu sunt ale marilor companii de utilitati, ci ale unor dezvoltatori, care de cele mai multe ori au o idee, au ceva experienta si incearca sa construiasca un proiect, dupa care care il vand pe piata. Daca marii operatori europeni nu investesc, proiectele raman doar pe hartie”, a explicat Baicusi.

Intrebat de cate ori ar trebui multiplicat sistemul energetic romanesc pentru a putea prelua toate solicitarile de eoliene, Dan Preotescu a aratat: „Daca instalam toate cererile primite, ii ajungem din urma si pe nemti, si pe spanioli. Insa doar sistemul de transport detinut de E.ON, deci nu toata Germania, este de sapte-opt ori mai mare decat al nostru”.

Ce face Transelectrica pentru dezvoltarea capacitatii de preluare a energiei eoliene? „De anul acesta vom demara o serie de programe pentru infiintarea unui dispecer de vant, care ne va ajuta sa avem propria prognoza a productiei de energie eoliana„, a anuntat Baicusi. El a argumentat ca unele centrale au interesul sa produca mai mult decat estimeaza anterior, pentru a primi cat mai multe certificate verzi, iar, cum Transelectrica este obligata sa preia aceasta energie, vor fi create dezechilibre in sistem.

Totodata, compania are in plan investitii de circa 100 de milioane de euro anual pentru dezvoltarea liniilor de transport. O mare problema in acest sens este lipsa unei legi care sa favorizeze Transelectrica pentru obtinerea terenurilor necesare. „Proprietarii cer preturi care depasesc plafonul pe care il avem ca si companie de stat, astfel ca trebuie sa mergem deseori in justitie“, a adaugat seful Transelectrica.

Marele dezavantaj al energiei eoliene, din punctul de vedere al consumatorului, este pretul mare al acesteia, intrucat este format, pe langa pretul propriu-zis al energiei, si de costurile furnizorilor ca urmare a obligatiei de a cumpara certificate verzi pentru stimularea productiei de regenerabile, dar si de penalitatile pe care acestia le platesc daca nu se conformeaza, scrie Adevarul.

In prezent, pretul unui MWh eolian este de circa 80 de euro, dublu fata de costul mediu de productie al energiei consumate anul trecut in Romania. „In momentul in care nu vor mai fi acordate stimulente pentru investitori, energia eoliana va deveni cea mai ieftina”, a mai spus Dan Preotescu.

Cehii de la CEZ construiesc in comunele Fantanele si Cogealac din Constanta cel mai mare parc eolian terestru din Europa, cu o capacitate finala de 600 de MW, aproape cat un reactor nuclear de la Cernavoda. Prima etapa a parcului va fi functionala in aceasta toamna. Alte proiecte de mare amploare sunt dezvoltate de spaniolii de la Iberdrola (1.600 de MW, din care 700 de MW sunt in faza avansata), Martifer, Energias de Portugal sau Enel. Pentru instalarea unui MW eolian, investitia este de circa 1,5 milioane de euro.

Sursa: Adevarul

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , .

Google va putea vinde energie CONFERINTA AUDITORILOR ENERGETICI, 27 mai 2010, BUCURESTI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

februarie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

%d blogeri au apreciat: