Cat castiga directorii companiilor din energie aflate in proprietatea statului?

februarie 19, 2010 at 6:12 pm Lasă un comentariu

Sefii companiilor de stat din energie, care conduc businessuri de sute de milioane de euro anual, au avut in ultimii ani venituri salariale cuprinse intre 2.000 si 5.600 de euro pe luna. 

Castigurile directorilor generali si adjuncti din cele mai mari companii energetice aflate in portofoliul Ministerului Economiei sunt foarte inegale, potrivit ultimelor declaratii de avere publicate pe site-urile institutiilor. Acestea sunt cele mai recente date disponibile, potrivit Ziarul financiar.

Spre exemplu, directorul general al Electrica, care are afaceri de 1,2 mld. euro, a incasat in 2008 venituri din salarii de aproximativ 2.000 de euro pe luna si din dividende a incasat circa 1 mil. lei (270.000 de euro).

In acelasi timp, Daniel Surulescu, fostul director al CNH a avut potrivit declaratiei de avere un venit lunar de 5.600 de euro in 2008. De anul trecut insa, salariile directorilor din companiile de stat au fost limitate la 4.800 de lei net (circa 1.000 de euro), adica la nivelul unui secretar de stat, scrie Ziarul financiar.

Majoritatea directorilor din firmele de stat sunt numiti pe criterii politice si, astfel, de obicei sunt inlocuiti la orice schimbare care are loc pe scena politica. Totodata, unii directori au la randul lor o activitate politica bine conturata, acestia fiind membri de partid, facand parte din consilii judetene sau din alte structuri.

Potrivit datelor disponibile, cei mai bogati directori din energia locala sunt cei care se ocupa de domeniul gazelor, adica cei din cele doua companii de stat Romgaz si Transgaz.

Chiar daca nu au venituri foarte mari, sefii companiilor de stat au adunat milioane de euro in conturi si au investitii semnificative in imobiliare. Astfel, directorul Transgaz, Florin Muntean, readus la conducerea transportatorului de gaze anul trecut, are peste 2 milioane de euro in conturi, doua case, este actionar la 8 companii si este posesorul a mai multor ceasuri, dintre care cel mai valorors este unul cumparat in 2008 care a costat 18.000 de euro, cat o garsoniera ANL, potrivit Ziarul financiar.

Nici adjunctii din Transgaz nu sunt mai prejos. Astfel, Liviu Pintican, directorul general adjunct al companiei, are o colectie de timbre si monezi de peste 11.000 de euro, 5 apartamente si a acumulat peste 85.000 de euro in depozite si in conturi la banci. Ioan Rusu, fost director general al Transgaz, are la randul sau doua case si un apartament, doua terenuri, conturi si depozite de peste 60.000 de euro si are de recuperat o datorie de la o persoana fizica de 15.000 de dolari.

La Romgaz, una dintre cele mai valoroase companii de stat, directorul general Marcel Piteiu are sase terenuri, 3 apartamente, doua case, trei masini si doua ATV-uri si circa 370.000 de euro in banci. In plus este actionar la multe firme care lucreaza direct pentru Romgaz, cum ar fi Prospectiuni sau Dafora.

Directorii din companiile de energie electrica nu sunt la fel de „lichizi” precum cei care lucreaza pe segmentul gazelor naturale. Astfel, directorul general al Electrica, Ioan Folescu, nu are decat 4 terenuri, doua case si a avut in 2008 venituri de circa 300.000 de euro, scrie Ziarul financiar.

„Orice salariu trebuie corelat cu obiectivele si strategia proprietarului companiei, in cazul de fata statul. Daca strategia se traduce prin niste obiective ambitioase de business, la afaceri de un miliard de euro, un salariu de 5.000 de euro poate fi chiar mic”, comenteaza George Butunoiu, unul din cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata.

El spune ca in cazul unei multinationale prezente la nivel local, cu afaceri de peste 1 mld. euro, castigurile lunare ale CEO-ului pot ajunge la 50.000 de euro.

Sursa: Ziarul financiar

Entry filed under: Energie, Energie electrica. Tags: , .

Certificatul energetic ar putea deveni obligatoriu in doua lui Emerson estimeaza o cifra de afaceri de 21,5 mld USD pentru 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

februarie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

%d blogeri au apreciat: