Certificatul energetic ar putea deveni obligatoriu in doua lui

februarie 18, 2010 at 1:52 pm Lasă un comentariu

Certificatul energetic pentru cladiri ar putea intra in vigoare peste doua luni, dupa ce va exista un numar suficient de auditori, a declarat, miercuri, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, la finalul sedintei de Guvern.

„In doua luni acest certificat va intra in vigoare, noi speram ca atunci sa avem suficient de multi auditori pentru a face acest lucru. De asemenea, ministerul a achizitionat doua programe care vor permite introducerea unor date legate de locuinta si deci obtinerea rapida a acestui certificat”, a spus ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, potrivit Capital.

Potrivit sursei citate, Romania trebuia sa implementeze acest certificat de la 1 ianuarie 2010, dar inca nu a intrat in atentia Comsiei Europene, si spera ca „acest lucru sa nu se intample nici pana la momentul cand certificatul va deveni obligatoriu „.

Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, dar si asupra eficientei energetice a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica, in functie de consumul total anual specific de energie, scrie Capital.

De asemenea, certificatul contine o serie de recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice, informeaza Agerpres.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2 an, potrivit Capital.

Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.

Sursa: Capital

Entry filed under: Legislatie. Tags: , .

Panouri solare pe un depozit de piese auto Porsche Cat castiga directorii companiilor din energie aflate in proprietatea statului?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

februarie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

%d blogeri au apreciat: