Franta doreste sa participe la constructia viitoarei centrale nucleare sin Romania

februarie 15, 2010 at 4:43 pm Lasă un comentariu

Secretarul de stat pentru afaceri europene al Frantei, Pierre Lellouche, a reafirmat, vineri, disponibilitatea Frantei de a participa la constructia celei de-a doua centrale nucleare a Romaniei.

„Romania, alaturi de Polonia, Slovacia, Italia, Marea Britanie si, bineinteles, Franta au programe nucleare in curs si proiecte precise, cum ar fi proiectul de construire a unei a doua centrale nucleare in Romania (…) Cred ca avem in aceasta generatie de centrale cel mai bun sistem de securitate din lume. Sper, deci, ca centrala de aici sa fie una europeana si, in mod expres, franceza”, fabricata cu ajutorul industriei romanesti, a spus oficialul francez, potrivit Capital.

El a aratat ca securitatea energetica este o tema prioritara a Uniunii Europene, care trebuie sa-si diminueze dependenta energetica, iar intre Romania si Franta exista acorduri la nivelul Comisariatului de Energie Atomica.

„Limitarea dependentei inseamna construirea de centrale nucleare, iar constuirea de centrale inseamna sa ramanem coerenti fata de angajamentele asumate la Copenhaga, de a lupta impotriva schimarilor climatice”, a subliniat Pierre Lellouche, potrivit Capital.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a transmis inca din mai anul trecut, cu prilejul vizitei la Paris a omologului sau roman, Traian Basescu, disponibilitatea Frantei de a ajuta, „cu expertiza tehnica” si „companii”, la realizarea proiectului vizand constructia celei de a doua centrale nucleare din Romania.

Potrivit presedintiei franceze, Traian Basescu a confirmat cu aceasta ocazie ca Romania va opta pentru o „tehnologie europeana” pentru viitoarea sa centrala nucleara, care ar urma sa intre in serviciu la orizontul anului 2020, informeaza Agerpres.

Autoritatile de la Bucuresti au anuntat ca noua centrala nucleara a Romaniei va fi realizata in centrul tarii, prin atragerea de parteneri straini.

Centrala Nucleara de la Cernavoda este singura de acest tip din Romania. In anul 1976 a fost finalizat studiul de fezabilitate romano-canadian pentru sistemul CANDU in Romania. Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare, scrie Capital.

Unitatea 1 a Centralei Nuclearelectrica de la Cernavoda a intrat in exploatare comerciala in anul 1996, iar unitatea 2 a intrat in functiune in 2007. Cele doua unitati produc impreuna circa 18 la suta din consumul de energie electrica al tarii.
Sursa: Capital

Entry filed under: Energie, Energie electrica. Tags: , .

Avem nevoie de energie verde care sa produca minuni la nivel global, sustine Bill Gates Electroputere are pierderi insemnate desi afacerile au crescut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

februarie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

%d blogeri au apreciat: