Orasul iluminat cu becuri ecologice de un milion de euro: Ramnicul Valcea

februarie 10, 2010 at 1:05 pm Lasă un comentariu

Grija edililor pentru natura seaca bugetul local, dar autoritatile spun ca investitia se recupereaza. Primul bec ecologic experimental „palpaie” in fata primariei. Daca va fi rentabil, Ramnicul va fi iluminat de la soare. 

Energie curata si becuri pe tehnologie LED pe toata Calea lui Traian, promit edilii orasului in anul acesta. Si cum tehnologia de ultima generatie nu se vinde ieftin, costul investitiei se ridica la 1,1 milioane de euro, despre care oficialitatile spun ca il vor plati din bugetul local. Pana la instalarea efectiva nu mai e decat un pas, se lauda edilii, mai ales ca studiul de fezabilitate, cu exorbitantul pret a fost deja aprobat de Consiliul Local in sedinta de zilele trecute. „In momentul de fata pe Calea lui Traian sistemul de iluminat public este format din echipamente vechi si noi reabilitate sau modernizate. Este o instalatie uzata care nu mai corespunde standardelor”, spune viceprimarul Romeo Radulescu, cel care a dat unda verde proiectului. Noua si costisitoarea instalatie de iluminat public se va intinde de la un capat la altul al Bulevardului Calea lui Traian, iar toate lampile vor beneficia de tehnologie LED. Expertii care au intocmit studiul de fezabilitate sustin ca lampile LED au o durata de viata de aproximativ 20 de ani, iar energia electrica pe care acestea o consuma este extrem de redus. Pe acest lucru au mizat edilii, care afirma ca investitia se va recupera prin cheltuielile mici cu energia electrica, informeaza Adevarul. 

Ca sa fie eco pana la capat primaria a instalat si primul bec alimentat de energie solara chiar in sensul giratoriu din fata institutiei. Desi nu este oficial, surse din primarie spun ca este vorba de un experiment pentru a se observa daca iluminatul public alimentat gratuit de la soare ar putea fi fezabil. In cazul in care experimentul da rezultate, o parte din iluminatul stradal ar putea trece pe energie curata, spun aceleasi surse. Intre timp, ramnicenii ce trec prin preajma acestui panou solar ridica din umeri a mirare. „Daca se vor umple stalpii cu asa ceva o sa arate orasul ca in filmele SF”, afirma cu ironie Adrian Constantin, unul dintre trecatori.

„In momentul de fata pe Calea lui Traian sistemul de iluminat public este format din echipamente vechi si noi reabilitate sau modernizate. Este o instalatie uzata care nu mai corespunde standardelor”, Romeo Radulescu, viceprimar, portivit Adevarul.

Sursa: Adevarul

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , , .

Profit la jumatate pentru CEN Turceni Turbine eoliene in Faurei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

februarie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

%d blogeri au apreciat: