Cat trebuie sa platim pentru un certificat energetic?

februarie 8, 2010 at 7:13 pm Lasă un comentariu

Obligativitatea acestui document va duce la o mai buna informare a potentialilor cumparatori. Reversul: ingreunarea tranzactiilor imobiliare si cresteri nefundamentate de preturi. 

Certificatul energetic pentru cladiri va redeveni obligatoriu din martie 2010, in cazul in care Guvernul aproba ordonanta propusa de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Costurile pentru obtinerea acestuia sunt de 100-300 de euro, informeaza Ziarul de Cluj.

Prin certificatul energetic, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului. Ea este exprimata prin consumul total anual de energie, respectiv consumul de caldura pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, potrivit MDRT.

Certificatele includ date privind eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A – eficienta ridicata, la G – scazuta). Certificatul contine si recomandari pentru imbunatatirea calitatii locuintei, din punctul de vedere al consumurilor energetice, este valabil 10 ani si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate. Primul efect vizibil va tine de viteza derularii tranzactiilor, crede Carmen Miron, director de vanzari al agentiei imobiliare Edil.

„Va lua mai mult timp sa se incheie tranzactiile, pana se obisnuieste lumea cu noul sistem. Suma platita pentru certificat nu e foarte mare. Totusi, vor fi si proprietari care vor incerca sa profite de aceste certificate si sa ceara preturi mai mari, dar nu exista fundament real. Cladirea este aceeasi”, a subliniat Miron, potrivit Ziarul de Cluj.

„Cumparatorul va sti mai exact ce cumpara, va avea date despre constructie si poate sa realizeze care sunt beneficiile ulterioare. O parte din viciile ascunse ale constructiilor se elimina. Certificatul energetic va duce la apropierea de un pret real, pentru ca e firesc ca pretul locuintei sa tina cont si de costurile de intretinere si confortul termic”, considera Sanda Moldovan, presedintele filialei Cluj a Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare.

„Vanzatorii vor incerca sa modifice preturile, dar nu au un motiv real sa creasca pretentiile pe motiv ca au de obtinut un certificat energetic. Acesta costa 100-300 de euro, nu foarte mult in raport cu valoarea unei locuinte”, a completat Moldovan.

Pentru un apartament de doua camere un certificat energetic costa 1.000 de lei. Pretul se calculeaza fie in functie de suprafata desfasurata a imobilului, fie tinand cont de suprafata anvelopei (placa de pe sol, pereti exteriori, tavan), explica Simion Ariesan, auditor energetic.

„Certificatele se fac pentru imobilele care se vand, se inchiriaza sau se reabiliteaza. Principalul efect este ca omul stie clar ce cumpara, pana acum nu se prea cerea acest certificat”, a spus Ariesan. Universitatea Tehnica din Cluj (UTCN), ce organizeaza trei tipuri de cursuri in acest domeniu, primeste mai multe cereri decat locurile disponibile, scrie Ziarul de Cluj.

„Numarul de solicitari este foarte mare, nu pot fi acoperite. O serie are 70-80 de cursanti, iar cererile sunt peste 100 de fiecare data. Absolvirea acestui curs este o conditie necesara, dar nu suficienta pentru a deveni auditor. Mai sunt etape pentru a primi acreditarea”, a precizat Catalin Popa, purtatorul de cuvant al UTCN. Potrivit MDRT, la finalul anului trecut, lista auditorilor atestati in judet cuprindea 30 de persoane.

Cele mai multe cladiri vechi din Romania sunt incadrate in clasele C si D, avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/mp/an, au precizat oficialii MDRT.

Sursa: Ziarul de Cluj

Entry filed under: Legislatie. Tags: , .

GE: Fondurile europene de 30 mld. euro pentru sunt planul Marshall pentru Romania Electrica doreste afaceri de 5 mld. lei in 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

februarie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

%d blogeri au apreciat: