Intrerupatoare automate : ce trebuie sa stim despre ele

februarie 2, 2010 at 1:47 pm Lasă un comentariu

Spre deosebire de contactoare, intrerupatoarele automate se caracterizeaza prin faptu ca, odata inchise contactele principale, ele sunt mentinute in pozitia „inchis” cu ajutorul unui zavor mecanic numit „broasca”; 

Aceasta blocheaza contactele mobile la sfarsitul cursei de inchidere si le mentine in aceasta pozitie un timp oricat de lung, fara vreun consum suplimentar de energie.
    
Oricare ar fi varianta constructiva, un intrerupator automat este construit din urmatoarele elemente componente:

-Circuitul principal de curent, format din: contacte principale, contacte de rupere ( bobina de suflaj magnetic), coarne de suflaj si borne de racord la circuitul exterior, realizate din profile de cupru.
-Camerele de stingere a arcului electric, executate din materiale rezistente la actiunea arcului electric.
-Piese izolante pentru sustinerea cailor de curent si separarea fazelor, realizate de obicei prin presare din rasini fenolice.
-Mecanismul de actionare si zavorare, realizat din table si profile de otel tratate in mod special pentru a face fata uzurilor si solicitarilor.
-Cutia aparatului, executata din tablade otel la aparatele marisi rasini fenolice la aparatele mici si intrerupatoarele tip „compact”.
-Elementele de protectie : declansatoare termice , declansatoare electromagnetice instantanee sau temporizate, iar la intrerupatoarele automate folosite pentru protectia motoarelor si declansatoare de tensiune minima.
-Elemente accesorii: bobine de declansare, transformatoare de curent, contacte auxiliare.

     Mecanismul de actionare si zavorare are urmatoarele functiuni:

-Sa mentina intrerupatorul in pozitia inchis
-Sa asigure declansarea intrerupatorului cu ajutorul unei energii , respectiv a unei forte reduse; in acest scop, cu ajutorul unui sistem de parghii se asigura demultiplicarea necesara a fortei.
-Sa asigure declansarea libera, adica la existenta unui ordin de declansare intrerupatorul sa nu poata fi nici inchis, nici mentinut in pozitie inchis.
-Sa adapteze caracteristica cuplului rezistent la caracteristica motor.
-Sa asigure la inchiderea manuala a intrerupatorului o viteza mixima a contactului mobil

Intrerupatorul este definit ca fiind un aparat mecanic de conectare capabil sa inchida, sa suporte si sa intrerupa curenti in conditii normale prestabilite si , de asemenea, sa inchida pe o durata specificata si sa intrerupa curenti anormali, cum sunt curentii de scurtcircuit.

     Intrerupatoarele automate se folosesc mai ales in urmatoarele situatii:
-Ca intrerupatoare principale pentru protectia liniilor si a instalatiilor electrice.
-Ca aparate de conectare si protectie a unor consumatori importanti.
-Ca aparate normale de conectare, acolo unde acestea suporta vibratii si socuri mecanice importante.

     Principiul mentinerii in „pozitia” a intrerupatoarelor automate prin intermediul unui mecanism cu zavor prezinta urmatoarele avantaje:
-Posibilitatea obtinerii unor capacitati de rupere mari.
-Insensibilitate la variatiile de tensiune ale retelei.
-Economie de energie.
-Posibilitatea de a se dimensiona electromagnetul mai economic.
-Rezistenta mult mai mare la solicitari prin vibratii si socuri mecanice.
    
Folosirea zavorarii mecanice are insa si dezavantaje, cele mai importante fiind:

-Frecventa de conectare permisa este foarte mica
-Aparatul are o constructie complicata, fiind in consecinta si relativ scump.

     Tipuri si caracteristici constructive

Intrerupatoarele automate de instalatii sunt dotate cu declansatoare termice si electromagnetice pentru protectia impotriva suprasarcinilor si scurtcircuitelor.Fata de sigurantele fuzibile, ele prezinta numeroase avantaje :

-Posibilitatea de restabilire imediata a curentului fara a se pierde timpul necesar gasirii si montarii unui element de inlocuire nou in locul celui ars.
-Nu mai este necesar un stoc de elemente de rezerva si indeosebi se evita pericolul pe care il prezinta pentru securitatea locuintelor si a instalatiilor, inlocuirea fuzibuilelor arse prin fuzibile improvizate din fire groase de cupru.
-Se poate obtine si o protectie eficace impotriva suprasarcinilor, lucru practic irealizabil cu sigurantele fuzibile rapide.
-Se poate regla la fata locului curentul de declansare a automatului in functie de curentul real  de serviciu al instalatiei , ceea ce imbunatateste mult eficacitatea si operativitatea protectiei.

Intrerupatoarele automate tripolare comandate prin buton se executa pentru intensitati nominale pana la 40A
    
Intrerupatoare automate in constructie deschisa se construiesc pentru curenti nominali medii si mari, sunt comandate atat manual, cat si cu electromagneti sau servomotoare si sunt folosite indeosebi pentru protectia circuitelor principale ale alimentarilor cu energie din industrie.
    
Intrerupatorare automate compacte, in carcasa de masa plastica fenolica, se construiesc pentru curenti nominali de ordinul  sutelor de amperi; ele sunt folosite pentru protectia circuitelor electrice din instalatiile industriale unde se impun dimensiuni reduse ale panourilor.

Intrerupatoare automate limitatoare se construiesc pentru instalatii de ordinul sutelor de amperi si capacitati de rupere pana la 100 kA virtuali. Ele limiteaza valoarea curentului de scurtcircuit aparut in instalatie, reducand mult solicitarile termice si electrodinamice la care este supusa instalatia. De aici vine si numele de „intrerupatoare limitatoare”.Pot fi actionate manual sau cu servomotor.
    
Tipuri de aparate mai deosebite sunt: 

Intrerupatoarele automate rapide de curent continuu, dotate cu relee sensibile la panta curentului de scurtcircuit, in vederea asigurarii unei protectii cat mai eficiente a redresoarelor.

Intrerupatoarele automate pentru protectia impotriva curentilor de defect care sesizeaza diferenta intre valorile curentilor de pe conductorul  de faza si de nul, diferenta care dovedeste aparitia unei scurgeri de curent la masa
( curent de defect ) . Producand intreruperea imediata a circuitului atunci cand curentul de defect a trecut de un anumit nivel, ele protejeaza foarte eficient impotriva pericolului electrocutarii si incendiilor.

Intrerupatoarele automate difera, de asemenea, prin modul de actionare si prin gradul de echipare cu dispozitive accesorii, cum sunt: contacte de semnalizare, dispozitive de declansare de la distanta, declasatoare de tensiune minima, dispozitive de temporizare a declansarii prin relee. Practic toate intrerupatoarele automate de joasa tensiune se executa ca aparate de intrerupere in aer.

Entry filed under: Echipamente Electrice. Tags: , , , , .

Certificat Energetic/Certificat de Performanta Energetica Divergente provocate de o factura la curent

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

februarie 2010
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

%d blogeri au apreciat: