Principalii jucatori din piata de energie, Electrica si Petprod isi vad afacerile diminuate

ianuarie 12, 2010 at 2:09 pm Lasă un comentariu

Al doilea mare consumator de energie din tara, combinatul ArcelorMittal Galati, a cerut curent mai ieftin si l-a obtinut de la singurul capabil sa i-l dea – Hidroelectrica.

Perdantii afacerii sunt furnizorii de pana la sfarsitul anului 2009, socie­tatea de stat Electrica si compania privata Petprod. In 2010, cotele de piata ale acestora vor fi serios zdruncinate pentru ca ArcelorMittal era principalul lor client, informeaza Financiarul.com.

Compania de stat Electrica si furni­zo­rul privat Petprod, detinut de omul de afaceri Jack Cutisteanu, au pierdut pentru acest an contracte in valoare cumulata de 70 mil. euro dupa ce combinatul siderurgic Arce­lorMi­ttal Galati a decis sa apeleze la curentul ieftin de la Hidro­elec­trica. Potrivit directorului de furni­za­re al companiei de stat, Ioan Silvas, afa­cerile de furnizare de electricitate ale Elec­trica au scazut cu 30% in urma pierderii clie­ntului de la Galati, ceea ce inseamna venituri mai mici cu 30 mil. euro.

Pana la finele lui 2009, Elec­trica vindea o cantitate de 600 de mii de MWh, la un pret de 181 de lei pe MWh. Restul de pana la 2,2 mil. MWh, cat reprezenta consumul de curent al Ar­ce­lorMi­ttal pana la declansarea crizei econo­mi­ce globale, era asigurat de Petprod. Con­tractul ArcelorMittal-Hidroe­lectri­ca, semnat pentru o cantitate de 1,7 mil. MWh, la un pret de 138 de lei pe MWh, a vaduvit Petprod de o afacere esti­ma­ta la 40 mil. euro, valoare echi­va­lenta pentru un milion de MWh, scrie Financiarul.com.

Electrica si Petprod detin 7% si, respectiv, 5% din piata de furnizare autohtona de elec­tricitate, potrivit datelor publicate pentru luna octom­brie 2009 de catre Autoritatea Nationala de Re­gle­mentare in domeniul Energiei (ANRE). Di­rec­torul societatii, Ioan Folescu, admite ca Elec­trica va pierde din cota de piata si spune ca va incerca sa mai recupereze terenul pierdut prin atragerea de alti clienti.

„E o piata libera. In­cercam sa in­che­iem contracte cu alte com­panii mai micute, nu de talia combinatului de la Galati”, a spus aces­ta. Reprezentantii Electrica sustin ca relatia cu ArcelorMittal nu a disparut complet pentru ca vor continua sa ofere servicii de echilibrare. In schimb, Petprod a anuntat ca va scoate la van­zare in urmatoarele doua zile pe bursa de ener­gie OPCOM o cantitate totala de electricitate de 320 de mii de MWh la un pret de 13 mil. euro.

Contractul ArcelorMittal-Hidroelectrica a fost incheiat la finele anului trecut, dupa ce combinatul galatean, detinut de omul de afaceri indian Lakhsmi Mittal, a cerut pe bursa de ener­gie un pret de 138 de lei pe MWh, cel mai mic din ultimii trei ani de pe piata libera, scrie Financiarul.com.

Hidroelectrica, vaca de muls a „baietilor des­tepti”, a raspuns prompt, fiind prima oara in trei ani in care isi face  simtita prezenta pe res­pec­tiva piata. Mai-marii Ministerului Eco­no­miei sustin ca afacerea e o forma de ajutor dat combinatului, aflat in dificultate.

Sursa: Financiarul.com

Entry filed under: Energie, Energie electrica. Tags: .

Statul acorda indienilor de la ArcelorMittal subventii mascate de 9 mil. euro Noi mituri despre energie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

ianuarie 2010
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d blogeri au apreciat: