Noi mituri despre energie

ianuarie 12, 2010 at 2:11 pm Lasă un comentariu

Energia regenerabila versus energia conventionala. Miturile din jurul acestei paradigme sunt nenumarate si se inmultesc precum ciupercile dupa ploaie, pe masura ce cautam noi solutii si tehnologii.

Casele zero-carbon, antidot la emisiile de gaze cu efect de sera

Cladirile sunt responsabile pentru aproximativ jumatate din cantitatea globala de emisii, iar gospodariile sunt cea mai importanta sursa a gazelor cu efect de sera. Totusi, a construi o cladire cu emisii de carbon zero este extrem de costisitor si, chiar daca am lua in calcul aproximativ 1% din casele care sunt construite anual, efectul ar fi nesemnificativ in comparatie cu celelalte 99 la suta. Exceptie face Germania, unde o combinatie de contributii si imprumuturi ieftine au facut ca sute si mii de vechi proprietati sa fie ecorenovate in fiecare an, la standarde impresionante si cu cheltuieli rezonabile, informeaza Green-report.

Energia nucleara „e ieftina”

Noua centrala nucleara din insula Olkiluoto din vestul Finlandei este un exemplu sugestiv in ceea ce priveste pretul mare si impredictibil al exploatarii reactoarelor nucleare. Producerea de energie ar fi trebuit sa inceapa in 2008, dar, potrivit celei mai recente estimari, acest lucru nu se va intampla inainte de anul 2012. Impactul asupra costului proiectului a fost dramatic. La semnarea contractelor, valoarea investitiei a fost estimata la trei miliarde de euro, dar costul final va depasi dublul sumei initiale. In SUA, companiile producatoare de energie incep sa se indeparteze de domeniul nuclear, din cauza temerilor privind costurile incontrolabile.

Energia solara, „prea scumpa”

Panourile solare voluminoase si scumpe produse in prezent (numite si fotovoltaice sau PV), capteaza doar in jur de 10 la suta din energia soarelui, dar rapiditatea inovatiei va face ca urmatoarea generatie de panouri solare sa fie mult mai subtiri, sa capteze mai multa energie si sa coste mai putin decat cele de astazi. First Solar, cel mai mare producator de panouri solare subtiri, sustine ca produsele sale vor genera, pana in anul 2012, electricitate in tarile insorite la fel de ieftin ca marile centralele electrice, scrie Green-report.

Energia eoliana „nu prezinta siguranta”

In anumite perioade in anul 2008, vantul a furnizat aproape 40 la suta din capacitatea energetica a Spaniei. In unele zone din nordul Germaniei a fost produsa mai multa electricitate eoliana decat era necesara. Nordul Scotiei ar putea sustine cu usurinta 10 sau chiar 15 la suta din productia de electricitate necesara in Marea Britanie, la un pret ce ar echivala fara greutate costul de astazi al combustibilului fosil.

Marile centrale energetice, cele mai eficiente

Noile tipuri de mici instalatii de caldura si energie pot transforma circa jumatate din cantitatea de energie generata in electricitate, echivaland aproape eficienta centralelor de mari dimensiuni. Acestea sunt in prezent suficient de mici pentru a fi instalate cu usurinta in locuintele normale. Nu numai ca furnizeaza electricitate, dar surplusul de energie poate fi stocat pentru a incalzi locuinta, ceea ce inseamna ca toata energia furnizata este utilizata productiv si rational. Mai mult, unele tipuri de aparate de aer conditionat pot folosi caldura pentru a alimenta instalatia de racire pe timpul verii.

Sursa: Green-report

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , , , , , .

Principalii jucatori din piata de energie, Electrica si Petprod isi vad afacerile diminuate Ecotricity planuieste sa dezvolte un tractor electric alimentat de vant

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

ianuarie 2010
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d blogeri au apreciat: