Alba saraca in potential eolian si solar

decembrie 17, 2009 at 8:44 pm Lasă un comentariu

ADR Centru a realizat un studiu privind identificarea resurselor de energii regenerabile. Analiza prezinta zonele din cele sase judete ale Regiunii Centru unde se pot dezvolta proiecte privind producerea de energie verde.

Judetul Alba are un potential eolian modest, unul solar mediu si un potential hidroenergetic ridicat. Aceasta este concluzia unei analize ce a fost realizata de Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Centru din Alba Iulia in cadrul unui proiect ce vizeaza identificarea surselor de energii regenerabile din Regiunea Centru.  Structura administrativa regionala cuprinde judetele Alba, Sibiu, Mures, Brasov, Harghita si Covasna. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana si se desfasoara in parteneriat cu autoritati din Landul Brandenburg din Germania, scrie Adevarul.

„Raportat la Romania si la Uniunea Europeana, Regiunea Centru dispune de un potential eolian modest. S-au identificat totusi cateva zone cu potential eolian in Muntii Fagaras, Muntii Cindrel, Muntii Sureanu si in masive din Muntii Apuseni“, a spus Mihai Pocanschi, reprezentantul ADR Centru, in cadrul unei dezbateri publice organizate, ieri, la Alba Iulia. Aceste zone montate au, insa, dezavantajul unei infrastructuri de transport slab dezvoltata, lucru care ar ingreuna amplasarea echipamentelor necesare.  Un proiect pilot in aceste ses a fost demarat deja de Universitatea „1 Decembrie 1918“, impreuna cu Agentia Locala a Energiei Alba, care vizeaza masurarea curentilor de aer din zona orasului Alba Iulia. In ceea ce priveste potentialul solar, autorii studiului afirma ca Depresiunea Transilvaniei dispune de conditii medii de valorificare a acestui tip de energie regenerabila, lucru care poate justifica astfel de investitii publice sau private. In ambele situatii au fost realizate harti energetice pe baza unor informatii fizico-geografice si climatologice din cele sase judete, potrivit Adevarul.

Cele mai avantajoase investitii in domeniul energiilor regenerabile sunt, din punctul de vedere al autorilor studiului, centralele hidroelectrice. In judetul Alba functioneaza in prezent cinci astfel de centrale pe Valea Sebesului cu o productie medie de 730 GWh. O investitie similara a fost initiata si pe raul Cugir, in amonte de orasul Cugir, unde firma Rott Energy SRL Cluj-Napoca va construi o hidrocentrala de dimensiuni mici. Proiectul este in faza obtinerii autorizatiei de mediu. Importanta dezvoltarii acestor tipuri de energie verde nu este data doar de reducerea poluarii ci si de posibilitatea alimentarii cu energie electrica a unor sate izolate sau obiective turistice care altfel nu pot fi exploatate. In prezent, in Alba exista un numar de 1.182 de gospodarii neelectrificate. Marea majoritate apartin unor catune din Muntii Apuseni si Muntii Sureanu.

Sursa: Adevarul

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , .

Ajutor de stat pentru retelele de distributie de energie electrica si a gazelor Hidroelectrica a retehnologizat centrala Draganesti de pe Oltul Inferior

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

decembrie 2009
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d blogeri au apreciat: