Ajutor de stat pentru retelele de distributie de energie electrica si a gazelor

decembrie 15, 2009 at 5:18 pm Lasă un comentariu

Comisia Europeana a autorizat Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor in extinderea si modernizarea retelelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale, iar bugetul se ridica la 28,4 milioane euro.

Ajutoarele de stat se vor acorda sub forma de alocari financiare nerambursabile, atat din fonduri comunitare cat si din fonduri nationale. Valoarea maxima a ajutorului de stat ce se poate acorda beneficiarilor este 40% din costurile eligibile ale investitiilor pentru cei care realizeaza investitiile in regiunea Bucuresti-Ilfov si 50% pentru celelalte sapte regiuni de dezvoltare, scrie Financiarul.

Pentru intreprinderi mici se acorda bonus de 20%, iar pentru cele mijlocii, bonusul este de 10%. Un beneficiar poate primi maxim patru milioane euro pentru un proiect si poate primi finantare pentru maxim doua proiecte in cadrul acestei scheme. “Prin acest program se finanteaza realizarea de investitii initiale in retelele de distributie de energie electrica si gaze naturale in scopul atingerii performante lor economice si standardelor de calitate solicitate de catre consumatorii de energie”, a declarat presedintele CC, Bogdan Chiritoiu.

Proiectele de investitii pot fi realizate in oricare dintre regiunile Romaniei si trebuie mentinute minim trei ani in locatia respectiva, in cazul intreprinderilor mici si mijlocii, respectiv cinci ani in cazul intreprinderilor mari. Potentialii beneficiari sunt proprietarii retelelor de distributie a energiei electrice si gaze lor naturale sau operatorii acestor retele, care detin o licenta si au dreptul de extindere si/sau modernizare a retelelor, scrie Financiarul.

Pentru a depune cererile de finantare, agentii economici interesati trebuie sa se adreseze Ministerului Economiei, Organismul Intermediar pentru Energie. Schema se deruleaza pana la sfarsitul anului 2013. Initiata de ministerul Economiei, schema de ajutor de stat, va fi implementata in aplicarea Axei prioritare 4 “Cresterea Eficientei Energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice” din cadrul Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”.

Sursa: Financiarul

Entry filed under: Energie, Energie electrica. Tags: , , .

In asteptarea de energie alternativa Alba saraca in potential eolian si solar

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

decembrie 2009
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d blogeri au apreciat: