Prea multa energie verde ar putea da peste cap reteaua de electrica a Bulgariei

decembrie 1, 2009 at 2:41 pm Lasă un comentariu

Goana pentru a profita de stimulentele pentru dezvoltarea proiectelor de energie regenerabila in Bulgaria ar putea furniza intr-un final atata energie incat ar putea da peste cap reteaua nationala de electricitate.

Ivan Aiolov, directorul companiei nationale de electricitate, ESO a mai precizat ca guvernul trebuie sa impuna reglementari mai stricte pentru a-i opri pe speculanti. Generoasele stimulente guvernamentale pentru producerea de energie eoliana, energie solara si din biomasa, au dus la o crestere majora a proiectelor, totalizand peste 11.000 de megavati pana in luna septembrie, scrie Financiarul.

“La acest stadiu, reteaua electrica poate face fata. Puterea instalata totala (pentru noile instalatii ) este de 1.800 MW, insa nu poate face fata cand vine vorba de 10.000 MW”, a precizat Aiolov. Bulgaria, asemenea majoritatii altor foste state comuniste din regiune, se bazeaza in principal pe carbune si pe energie nucleara pentru a-si indeplini cerintele energetice. Necesitatea de a creste cota pentru energie verde la 16-20 la suta din energia produsa pana in 2020, pentru a indeplini cerintele formulate de UE de a reduce din emisii a determinat guvernele din regiune sa ofere preturi preferentiale pentru a-i atrage pe investitorii din sectorul energiei regenerabile, desi costul acestui tip de energie este mai ridicat decat cel al energiei pe baza de combustibil fosil.

Aceasta situatie a condus la un boom pentru energie eoliana in Bulgaria si Romania. Puterea energetica eoliana a Bulgariei, conectata la reteaua electrica, a sarit la 330 MW pana acum, in acest an, de la 103 MW, anul trecut. Insa retelele electrice existente nu pot face fata cererii de conectare de noi turbine eoliene, astfel incat compania nationala de transport al electricitatii din Bulgaria, NEK, a dispus o inghetare temporara in ceea ce priveste conectarea turbinelor la reteaua electrica in regiunea Varnei, scrie Financiarul.

NEK a avertizat in privinta unor posibile pene de curent ca urmare a cresterii cererilor pentru conectarea de noi turbine. Aiolov a declarat ca, dincolo de a oferi stimulente, Bulgaria ar trebui sa aiba o strategie detaliata in privinta unei cresteri durabile a cotei de energie regenerabila, care sa nu afecteze reteaua de electricitate. Prin urmare, ESO sugereaza investitorilor sa plateasca 5% din valoarea proiectului statului ca depozit pentru a demonstra ca intentioneaza sa realizeze aceste proiecte, ceea ce va diferentia intre speculanti si investitori seriosi, scrie Financiarul.

Sub auspiciile actualei legislatii, NEK si alte trei companii regionale de utilitati – CEZ din Cehia, EVN din Austria si E.ON din Germania – sunt obligate sa acorde prioritate energiei regenerabile atunci cand conecteaza unitati la reteaua electrica, dar si sa acopere toate costurile pentru upgradarea retelelor lor electrice.

Sursa: Financiarul

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , , , , , .

Cum sa eviti penele de curent? In Alba Iulia patru cladiri publice vor utiliza energie verde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

decembrie 2009
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

%d blogeri au apreciat: