Hidroelectrica doreste sa construiasca doua hidrocentrale pe Dunare

noiembrie 27, 2009 at 5:34 pm Lasă un comentariu

Compania de stat Elektroprivreda Srbije din Serbia, echivalentul Hidroelectrica, va da un raspuns pana in luna mai a anului viitor cu privire la intentiile Romaniei si ale Bulgariei de a construi doua hidrocentrale in aval de Portile de Fier 2.

„Partea sarba sustine toate proiectele din sectorul energetic si avem ambitia ca si noi sa participam. In luna mai vom da un raspuns privind aceasta problema”, a declarat ieri directorul general Elektroprivreda Srbije, Dragomir Markovici, cu prilejul unei sedinte a Comisiei mixte  romano-sarbe pentru Portile de Fier.  Directorul Hidroelectrica, Mihai David, a spus ca sarbii sunt interesati mai mult sa recupereze o cota parte din productia de energie, nu sa investeasca. Daca vrem sa facem acest proiect cu Bulgaria, trebuie sa anuntam si partea sarba, pentru ca viitoarele hidrocentrale vor procesa si potentialul energetic al Serbiei. Mai precis, fiecare parte o informeaza pe cealalta daca vrea sa faca noi exploatari pe Dunare, pentru ca este un potential energetic comun”, a  declarat David. Recent, directorul de exploatare al Hidroelectrica, Dragos Zechia, a spus ca se poarta discutii cu Bulgaria pentru  amplasarea hidrocentralelor la Tr.Magurele, Macin sau Silistra-Calarasi. In prezent, Romania exploateaza ceva mai mult de jumatate din potentialul energetic al Dunarii de la Bazias la Marea Neagra, adica 6,8 TWh, fata de 11,8 TWh cat este cota tarii noastre, potrivit lui David, scrie Financiarul.com. 

Hidroelectrica, producatorul celei mai ieftine energii din tara, doreste sa investeasca aproape doua miliarde de euro in constructia a 20 de hidrocentrale cu o putere instalata de 843 MW pana in 2025. Acum, compania administreaza 326 de centrale hidroelectrice si statii de pompare, cu o capacitate totala de  6.300 MW. Pentru anul viitor, conducerea societatii intentioneaza sa construiasca o unitate de productie pe raul Olt, la Islaz. „Hidrocentrala se va afla pe Oltul Inferior si va avea patru grupuri reversibile. Constructia ei ar putea dura patru ani. In primavara vom da drumul la licitatie. Acest proiect ar putea costa aproximativ 316 milioane de euro”, a declarat seful companiei. Pana la licitatie trebuie obtinute aprobarile pentru amenajare teritoriala de la  Consiliul Judetean Olt, precum si avizele de mediu de la Ministerul Mediului.

Hidroelectrica este cel mai mare producator intern de curent, avand o cota de piata de 25%, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), scrie Financiarul.com.

Directorul Hidroelectrica a anuntat ca se poarta discutii cu trei firme autohtone pentru achizitia unui proiect de constructie a unei ferme eoliene cu o capacitate de pana la 100 MW. Aceasta este prima miscare pe care compania, cu activitati in productia hidro, o face pe piata eoliana.  Mihai David spune ca s-a preferat achizitia unui proiect  pentru ca productia eoliana este „un sport unde nu ne nastem invatati”.
Sursa: Financiarul.com

Entry filed under: Energie, Energie electrica. Tags: , , , .

Profituri mici pentru producatorii de energie electrica Romania va trebui sa plateasca 12,5 miliarde euro pana in 2012 pentru redecerea emisiilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

noiembrie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d blogeri au apreciat: