Regulament pentru informarea consumatorilor de energie electrica si gaze naturale

noiembrie 23, 2009 at 1:00 pm Lasă un comentariu

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a elaborat Regulamentul privind activitatea de informare a consumatorilor de energie electrica si gaze naturale, ce obliga furnizorii la informarea corecta si completa a consumatorilor.

Regulamentul a fost elaborat in urma numeroaselor reclamatii la adresa furnizorilor de energie electrica si de gaze naturale aduse la cunostinta de consumatori cu prilejul audientelor si a petitiilor transmise ANRE, scrie Financiarul.

Autoritatea a constatat o lipsa de informare a consumatorilor cu privire la drepturile si obligatiile lor, precum si asupra reglementarilor care stau la baza functionarii pietelor de energie electrica si gazelor naturale.

Totodata, ANRE a constatat un interes si o preocupare scazute din partea furnizorilor de energie electrica si de gaze naturale privind comunicarea cu clientii, ceea ce a generat nemultumiri in randul acestora. Cele mai multe probleme ridicate de consumatori se refera la relatiile dificile pe care le au cu furnizori. Este vorba despre atitudinea ostila a unor angajati, emiterea unor facturi greu de interpretat, impunerea nejustificata a unor costuri profitand de necunoasterea reglementarilor, avarierea aparatelor electronice si electrocasnice datorate nerespectarii parametrilor impusi in standardele emise de ANRE, raspunsuri intarziate la solicitari, informeaza Financiarul.

Regulamentul este aprobat prin Ordinul nr. 86/2009 si stabileste domeniile principale spre care furnizorii de energie electrica si de gaze naturale sa isi indrepte activitatea de informare, precum si modalitatile prin care aceasta activitate sa fie concretizata.

Temele principale de informare aflate in sarcina furnizorului sunt drepturile si obligatiile consumatorilor, preturile si tipurile de tarife reglementate practicate, modalitatile de masurare, facturare, continutul facturii si mijloacele de plata, principalele clauze ale contractului de furnizare, principalele conditii generale de contractare, inclusiv durata contractului, conditiile de reinnoire si renuntare la servicii, denuntarea unilaterala a contractului, procedura, etapele si documentele necesare procesului de schimbare a furnizorului, procedura, etapele si documentele necesare procesului de solutionare/mediere a neintelegerilor precontractuale, procedura, etapele si documentele necesare procesului de solutionare a disputelor contractuale, principalele acte normative care reglementeaza domeniul energiei electrice si al gazelor naturale, relevante pentru consumatori, informeaza Financiarul.

Regulamentul stabileste ca modalitati de informare a consumatorilor pub licarea informatiilor pe pagina proprie de internet, afisarea acestora la punctele de relatii cu clientii, publicarea de articole informative in mass-media scrisa nationala si/sau locala, transmiterea de materiale informative catre consumatori, raspunsuri, in scris, telefonic sau prin e-mail, la intrebarile consumatorilor.

Totodata, Regulamentul impune furnizorilor de energie electrica si de gaze naturale sa elaboreze o procedura proprie, privind inregistrarea, investigarea si solutionarea petitiilor primite de la consumatori, sa informeze consumatorii cu privire la existenta acestei proceduri si sa o puna la dispozitia celor care o solicita.
De asemenea, pentru evitarea punerii in pericol a persoanelor si a bunurilor materiale, este prevazuta si obligatia furnizorilor energie electrica si gaze naturale de a informa consumatorii in legatura cu obligatia de a asigura si efectua, la intervalele corespunzatoare de timp, verificarea si revizia instalatiilor de utilizare a gazelor naturale, cu firme autorizate de ANRE.

Sursa: Financiarul

Entry filed under: Energie, Energie electrica. Tags: .

Lege neaplicabila pentru energii alternative Va asteptam la „Romania Green Business Gala”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

noiembrie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d blogeri au apreciat: