Nu avem finantare suficienta in domeniul energetic

noiembrie 20, 2009 at 5:22 pm Lasă un comentariu

Nevoile totale de investitii in sectorul energiei electrice si termice se ridica la cel putin 35 miliarde de euro, iar fondurile structurale si de coeziune ar acoperi 0,5% din nevoi, daca fondurile ar fi folosite integral.

“Pana in prezent nu s-au incheiat contracte, iar in domeniul infrastructurii sectorului de energieretele electrice, de gaze naturale si de titei – nu exista proiecte”, a declarat, miercuri (18 noiembrie 2009), presedintele IRE, Jean Constantinescu, la o dezbatere pe tema absorbtiei fondurilor europene in sectorul energetic, scrie Financiarul.

“Cererile de proiecte pentru instalatii mari de ardere s-au ridicat la 74 milioane euro. Cel mai mare proiect valoreaza aproximativ 100 milioane euro. Cererile pentru extinderea si modernizarea retelelor de distributie de energie electrica s-au cifrat la 57 milioane euro.

Printre companiile care au depus proiecte se numara Transelectrica si Transgaz”, a declarat reprezentantul Autoritatii de Management a POS CCE din cadrul Ministerului Economiei, Cristian Georgescu. Referitor la faptul ca pana in prezent nu a fost incheiat nic iun contract pentru producerea de energie regenerabila, desi 14 proiecte au fost aprobate, acesta a mentionat ca motivul intarzierii consta in faptul ca au fost necesare o serie de clarificari deoarece proiectele au fost ample, scrie Financiarul.

“Cel mai mare proiect se ridica la valoarea de maximum 50 milioane euro. Valoarea finantarii aprobate este de 20 milioane euro, iar domeniul este cel de energie eoliena”, a adaugat Georgescu. Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice administrat de catre Ministerul Economiei are alocate in cadrul Axei Prioritare 4 – Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice, circa 725 milioane euro, respectiv circa 100 milioane euro pe an pentru perioada 2007 – 2013, scrie Financiarul.

Potrivit reprezentantilor mediului privat, principalele probleme in accesarea fondurilor europene sunt lipsa de transparenta in evaluarea si selectia proiectelor si scepticismul sectorului financiar-bancar in a acorda credite.

Sursa: Financiarul

Entry filed under: Energie, Energie electrica. Tags: , , , , .

Hidrocentrala de la Movileni a inceput sa produca energie electrica Candino Swiss Watch opteaza pentru energie solara

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

noiembrie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d blogeri au apreciat: