Lege neaplicabila pentru energii alternative

noiembrie 20, 2009 at 5:27 pm Lasă un comentariu

Romania poate cheltui din fonduri europene 4,5 miliarde de euro pana in 2013 pentru energie regenerabila, insa sprijinul pentru investitorii din domeniu se rezuma la o lege care nu are normele de aplicare.

Investitorii straini se plang ca statul intarzie proiectele in regenerabile. Oficialii Ministerului Economiei sustin ca legea secundara e gata si se asteapta doar avizul Comisiei Europene, scrie Financiarl.com.

La finele anului trecut, Parlamentul a aprobat Legea 220 pentru promovarea energiilor regenerabile, dar de un an acest act normativ nu se poate aplica, din cauza ca nu au fost emise normele de aplicare care trebuiau sa iasa in maximum 90 de zile de la publicarea actului in Monitorul Oficial. Pentru investitorii in energie verde, legea prezinta mai multe avantaje, in sensul ca le da posibilitatea sa vanda energia produsa la un pret mai mare, prin sistemul de certificate verzi, precum si faptul ca beneficiaza de o garantie de stat pentru jumatate din creditele contractate si sunt scutiti de plata pentru impozitul reinvestit.

Ieri, Consiliul Investitorilor Straini din Romania a facut un apel public autoritatilor autohtone sa urgenteze aplicarea legii pentru ca, spun reprezentantii CIS, sectorul energetic poate fi motorul dezvoltarii economiei romanesti. „Facem un apel sa se acorde prioritate acestei legi, pentru ca fara un cadru legislativ stabil si adecvat nu se pot lua decizii de investitii. E nevoie de actiune in urmatoarele sase luni”, a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe, care detine functia de vicepresedinte al CIS. Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a spus ca proiectul de modificare a Legii 220 si normele de aplicare sunt gata, dar nu se pot emite ordonante de urgenta pana cand Comisia Europeana nu isi va da acordul, pentru ca actul normativ contine elemente de ajutor de stat.

Omul de afaceri Jean Valvis, presedintele producatorului de lactate LaDorna si totodata membru al CIS, a declarat ca, in lipsa normelor legii, un investitor nu-si poate intocmi planul de afaceri si ca este exclus sa mearga la banca pentru a contracta un credit. De asemenea, el a spus ca pana in iunie 2010 autoritatile romane sunt obligate sa prezinte la Bruxelles un document care sa reprezinte politica nationala in ceea ce priveste resursele regenerabile. Orice amanare  atrage dupa sine sanctionarea Romaniei, fapt care conduce la stoparea fondurilor pentru sectorul energetic. In plus, Romania si-a asumat obligatia ca pana in 2020 sa produca 24% din energie electrica din surse alternative. In prezent, regenerabilele, adica energia hidro, energie eoliana, energie solara si pe biomasa, reprezinta 17% din totalul productiei, scrie Financiarul.com. 

„Trebuie sa ajungem  la 24%, dar aplicat la nivelul de consum din 2020. Acest consum este estimat sa creasca si noi vedem o mare provocare pentru Romania, pentru ca 24% trebuie sa fie dintr-o baza mai mare, dar si intrucat capacitatile hidro au o durata de viata limitata, iar biomasa sufera o dinamica, populatia foloseste mai putin lemnul. Efortul investitional este foarte mare”, a spus Mariana Gheorghe. Daca autoritatile romane nu pot indeplini standardul de 24%, atunci se va declansa procedura de infringement de catre Bruxelles, care va avea efecte in planul sistarii accesului la banii comunitari.

Romania are cel mai mare potential de resurse regenerabile din regiune, insa investitiile din sector sunt minore. In ultimii ani s-au construit capacitati de doar 92 MW in eolian, hidro si biomasa, in conditiile in care potentialul tarii doar pentru utilizarea energiei vantului este de 14.000 MW. De altfel, Romania detine al treilea potential geotermal din Europa, dupa Italia si Grecia, si este  considerata tara cu cel mai inalt potential de energie eoliana din regiune. Totodata, tara noastra se bucura de o cantitate de energie solara mai mare decat a Germaniei sau a Austriei si de resurse de biomasa destul de importante, scrie Financiarul.com.

Deocamdata exista doar 12 investitori in energie eoliana, care insumeaza o capacitate de 14 MW. De asemenea, sunt cinci centrale care utilizeaza rumegusul pe post de combustibil  (Tasca, Huedin, Intorsura Buzaului, Vatra Dornei si Gheorghieni), dar aceste unitati nu au mai mult de 500 de clienti. In ceea ce priveste energia geotermala, s-au realizat investitii doar in zona Oradea si Calimanesti-Caciulata. Capacitatea totala este de aproape 150 MWt. La categoria de microhidrocentrale, sunt 28 de producatori, majoritatea avand capacitati sub 10 MW.
Sursa: Financiarul.com

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , , , .

Candino Swiss Watch opteaza pentru energie solara Regulament pentru informarea consumatorilor de energie electrica si gaze naturale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

noiembrie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d blogeri au apreciat: