Energie termica cu 18% mai scumpa fata de alte tari europene

noiembrie 17, 2009 at 1:51 pm Lasă un comentariu

Din cauza sistemului ineficient de incalzire centralizata, pretul gigacaloriei in Romania este cu circa 18% mai mare in comparatie cu alte tari europene.

Insa fata de alte state europene, circa jumatate din pretul real al facturii la incalzire pentru populatie este acoperit prin subventii acordate de stat, potrivit unui studiu realizat de consultantii de la A.T. Kearney.
Cum din 2012 Romania va trebui sa renunte la subventionarea  de energie termica, aceasta ineficienta va costa si mai mult pentru ca va fi integral suportata de consumatori, scrie Ziarul financiar.

Potrivit calculelor A.T. Kearney, pretul mediu al gigacaloriei in Romania este de circa 60 de euro inclusiv subventii, dar fara TVA, nivel similar cu cel din Germania. Principala diferenta este faptul ca romanii au un PIB/locuitor de circa 6.300 de euro, in timp ce germanii au peste 30.000 de euro.

„Obligatia eliminarii subventiilor, a preturilor reglementate la energie, i-a revenit Romaniei inca din anul 2007, dar prin intermediul mai multor derogari de la acest termen, anul 2012 este cel in care aceste ajutoare va trebui sa fie eliminate. Acest lucru nu se poate face peste noapte, ci treptat, dar masurile trebuia sa fie implementate cu mult timp in urma”, spune Jean Constantinescu, analist al pietei de energie, fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit acestuia, in absenta unui calendar de eliminare treptata a subventiilor, in mod normal pretul pentru energie termica ar trebui sa se dubleze odata cu anul 2012, subventia acordata de stat acoperind acum peste 50% din pretul platit de consumatori pentru factura la incalzire, scrie Ziarul financiar.

Potrivit studiului A.T. Kearney, in sistemul centralizat de incalzire din Romania lucreaza de doua ori mai multi oameni comparativ cu Polonia, de exemplu. In acelasi timp, angajatii romani sunt printre cei mai prost platiti la nivel european. Totodata, majoritatea companiilor de profil din Romania se confrunta cu pierderi operationale, timp in care cele din Polonia obtin rezultate pozitive.

Una dintre marile probleme este lipsa investitorilor privati in acest domeniu. „In primul rand ar trebui creata o piata a caldurii, adica sa avem niste preturi transparente. Fara acest lucru, niciun investitor privat nu va aborda acest domeniu, in Romania fiind in prezent foarte putine astfel de exceptii. Daca pretul este tinut artificial la un nivel mic, acest lucru nu are cum sa atraga interesul privatilor”, spune Jean Constantinescu, scrie Ziarul financiar.

In al doilea rand, este necesara realizarea unei strategii privind dezvoltarea sistemului centralizat de incalzire. „Trebuie avute in vedere construirea unor centrale mici, de cogenerare pe gaz (unitati care produc simultan energie electrica si energie termica – n.r.), trebuie analizate solutii cum ar fi energia solara. Ideea este sa se faca trecerea de la centrale foarte mari localizate la mari distante fata de consumatori, la centrale mici si dispersate.” Potrivit acestuia, anual se cheltuiesc circa 700 mil. euro pentru subventii la caldura, banii fiind administrati de mai multe institutii ale statului, lucru care ingreuneaza foarte mult urmarirea alocarii sumelor.

Sursa: Ziarul financiar

Entry filed under: Energie, Energie termica. Tags: , , , .

Proiectele din industria de automatizari industriale sunt in strand-by Romstal investeste in energie eoliana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

noiembrie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d blogeri au apreciat: