Statul ar trebui sa fie un supraveghetor in energie

noiembrie 16, 2009 at 2:38 pm Lasă un comentariu

energie9Enel, cel mai puternic distributior privat de energie electrica din Romania, spune ca pe piata pe care activeaza, statul ar trebui sa aiba doar o functie de supraveghere, si nu una de jucator important.

„Statul ar trebui sa nu se mai implice. Sa-si pastreze functiile de reglementator si de supraveghetor, dar nu trebuie sa mai fie activ ca un jucator. Acest lucru se poate face prin privatizari si prin semnarea unor parteneriate cu investitorii privati, scrie Ziarul financiar.

Listarile la Bursa sunt o alta solutie pentru a diminua rolul statului in acest domeniu”, spune Claudio Zito, country manager si CEO al Enel Romania. In prezent, statul roman are in portofoliu toata productia de energie electrica locala, companii importante de distributie si furnizare a energiei electrice si monopol asupra transportului de energie electrica.

Problema majora in segmentul energetic de stat este insa lipsa fondurilor pentru investitii, lucru care ar putea duce chiar la inchiderea unor unitati importante in ceea ce priveste alimentarea cu energie a Romaniei.  „Investitiile in productia si distributia de energie electrica nu ar trebui sa fie reduse din cauza crizei. Investitiile private sunt cruciale pentru sistemul energetic local”, a mai precizat Zito. Statul italian mai are acum o participatie de circa 30% din Enel, potrivit site-ului grupului, in conditiile in care compania a fost la randul sau un monopol de stat, scrie Ziarul financiar.

Enel a preluat trei foste filiale ale Electrica, respectiv Banat, Dobrogea si Muntenia Sud. Acum, dupa separarea activitatilor de furnizare de cele de distributie de energie electrica, intentia italienilor este de a opera pe piata locala prin intermediul a doua entitati distincte specializate pe furnizare, respectiv distributie, scrie Ziarul financiar.

Deocamdata, partea de furnizare din Electrica Banat si cea din Dobrogea au fost reunite in compania Enel Energie, in timp ce partea de furnizare din cadrul Electrica Muntenia Sud este reprezentata de Enel Energie Muntenia. Pe partea de distributie, lucrurile stau similar, doar operatiunile din Banat si Dobrogea fiind deocamdata integrate.

Sursa: Ziarul financiar

Entry filed under: Energie, Energie electrica. Tags: , .

Investitiile din energie electrica aduc turisti Proiectele din industria de automatizari industriale sunt in strand-by

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

noiembrie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d blogeri au apreciat: