Certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila

noiembrie 12, 2009 at 7:02 pm Lasă un comentariu

energie_verde4Producatorii de energie electrica realizata si livrata in reteaua electrica din surse regenerabile vor beneficia de o schema de sustinere prin certificate verzi, conform unei hotarari adoptate in sedinta de miercuri a Executivului.

Schema de sustinere prin certificate verzi se aplica pentru urmatoarele surse de energie regenerabila: energie hidro utilizata in grupuri electrice din centrale cu o putere instalata de cel mult 10 MW, energie eoliana, energie solara, geotermala, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor (gaz de depozit), gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate, scrie Isramart.

Producatorii de energie electrica din surse regenerabile care beneficiaza de aceasta schema de sustinere participa in mod distinct atat la piata de energie electrica, prin vanzarea energiei electrice produse, la pretul pietei, cat si la piata certificatelor verzi, prin vanzarea certificatelor verzi primite.

Pentru perioada 2008-2012 pretul de tranzactionare a certificatelor verzi se limiteaza intre minimum 27 euro/certificat si maximum 47 euro/certificat, calculate in lei la valoarea medie a cursului de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei, pentru luna octombrie din anul precedent, informeaza Isramart.

Schema de producere a energiei electrice, pentru fiecare grup electric individual, se deruleaza pe o perioada de 15 ani pentru energia electrica produsa in grupuri electrice noi; de 5 ani pentru energia electrica produsa in grupuri electrice din import si grupuri electrice introduse pe teritoriul Romaniei din statele membre ale Uniunii Europene, care au mai fost utilizate pentru producerea de energie electrica pe teritoriul altor state; de 10 ani pentru energia electrica produsa in grupuri hidroelectrice construite inainte de 1 ianuarie 2004 si retehnologizate si de 8 ani pentru energia electrica produsa in grupuri hidroelectrice construite inainte de 1 ianuarie 2004 si care nu au fost retehnologizate.

Pentru promovarea producerii de energie electrica din surse regenerabile de energie, in Romania se aplica sistemul cotelor obligatorii de certificate verzi combinat cu sistemul de comercializare a certificatelor verzi. Cotele obligatorii anuale de certificate verzi sunt de 5,26 la suta pentru 2008, de 6,28 la suta pentru 2009, de 8,3 la suta pentru 2010-2012, de noua la suta pentru 2013, de 10 la suta pentru 2014 si ajung la 16,8 la suta pentru 2020.

Operatorul de transport si sistem va emite lunar producatorilor certificate verzi pentru cantitatea de energie electrica din surse regenerabile de energie produsa si livrata in retea. Vor fi emise trei certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in reteaua electrica de producatorii de energie electrica din energie solara; un certificat verde pentru fiecare 2 MWh livrati in reteaua electrica de producatorii de energie hidroelectrica produsa in centrale cu puteri instalate de cel mult 10 MW si care nu au fost retehnologizate; un certificat verde pentru fiecare MWh livrat in reteaua electrica de producatorii de energie electrica din surse regenerabile altii decat cei mentionati.

Furnizorii de energie electrica sunt obligati sa achizitioneze anual un numar de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii si cantitatea de energie electrica furnizata anual consumatorilor finali, scrie Isramart.

Persoanele fizice care detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalata sub 1 MW pe loc de consum pot beneficia din partea furnizorilor cu care au contract de furnizare a energiei electrice, la cerere, de serviciul de regularizare a consumului de energie din surse regenerabile. De acest sistem pot beneficia si persoane juridice care detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalata sub 1 MW pe loc de consum.

Ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie trebuie sa reprezinte 33 la suta din consumul intern brut de energie electrica in anul 2010, 35 la suta in anul 2015 si 38 la suta in anul 2020. La indeplinirea acestor tinte se ia in considerare si contributia energiei electrice produse in centrale hidroelectrice cu puteri instalate mai mari de 10 MW.

Sursa: Isramart

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , , , .

Hidroelectrica SA vrea sa cumpere un proiect eolian Va avea loc o decizie privind modificarea pretului la anergie electrica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

noiembrie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d blogeri au apreciat: