Hidroelectrica SA vrea sa cumpere un proiect eolian

noiembrie 10, 2009 at 4:13 pm Lasă un comentariu

energie7Compania Hidroelectrica, intentioneaza sa cumpere un proiect de dezvoltare a unui parc eolian, iar discutiile pentru aceasta tranzactie vor incepe in aceasta saptamana, potrivit directorului societatii, Mihai David.

 „Dezvoltatorul este roman si are toate licentele necesare pentru acest proiect. Parcul eolian ar putea avea o capacitate de 100 MW. Proiectul are toate avizele, inclusiv toate studiile necesare facute. Aceasta parte de inceput la orice proiect eolian este cea mai grea“, a spus David.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat pentru  „Financiarul” ca vanzatorul proiectului este o alta companie de stat, distribuitorul de electricitate Electrica, care deruleaza cateva proiecte eoliene. „Probabil vor fi oferte de la companii private, dar Hidroelectrica urmareste in principal achizitia de la Electrica”, a spus Serban. Directorul Electrica, Ioan Folescu, a precizat ca societatea pe care o reprezinta are mai multe proiecte eoliene in diferite stadii de dezvoltare. Doua dintre acestea sunt situate in judetul Constanta si unul in judetul Galati. Strategia Electrica stipuleaza  constructia unor capacitati de productie de 150 MW din energie eoliana. Investitia totala in cele trei ferme eoliene este estimata la 300 de milioane de euro. „Nu putem spune suma achizitiei proiectului, dar aceasta va reprezenta cheltuielile de pana acum cu studiile de prefezabilitate si de fezabilitate”, a afirmat Serban, scrie Financiarul. 

In afara de energie eoliana, Hidroelectrica este interesata sa intre si pe piata de productie de energie electrica pe biomasa. „Vrem sa facem cinci astfel de centrale. Costul lor s-ar putea ridica in total la 200 de milioane de euro”, a declarat David. Prima dintre ele va fi construita, potrivit directorului general, anul viitor, iar costul acesteia se ridica la 40 de milioane de euro.

Pana in prezent, Hidroelectrica produce curent electric numai din surse hidro, avand o pondere de aproximativ 30% din consumul intern de electricitate. Compania este producatoarea celui mai ieftin curent din tara, insa cea mai mare parte a acestuia este contractata pana in 2013-2014 de furnizori privati de energie, cunoscuti sub numele de „baieti destepti”, scrie Financiarul.

Noile investitii, in eolian si biomasa, urmeaza sa acopere deficitul de productie in anii in care cantitatea de precipitatii este mica, asa cum s-a intamplat in 2009.

Conducerea companiei intentioneaza sa finanteze respectivele investitii printr-o suplimentare a bugetului de la 1,15 miliarde de lei la 1,46 miliarde de lei.


Sursa:
Financiarul.com

Entry filed under: Energie, Energie verde. Tags: , , , .

Scaderea consumului de energie electrica va continua Certificate verzi pentru producatorii de energie regenerabila

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pagini

Categorii

noiembrie 2009
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

%d blogeri au apreciat: